Βοήθεια από τον Τραμπ ζητούν οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ: Πορεία στο Αμερικανικό Προξενείο

Με αμερικανικές σημαίες και εκκλήσεις προς τον Ντόναλντ Τραμπ, πορεία στο Χονγκ Κονγκ προς το Αμερικανικό Προξενείο.EPA/JEON HEON-KYUN




Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας αμερικανικές σημαίες, πραγματοποιούν πορεία στο Χονγκ Κονγκ, κατευθυνόμενοι στο Αμερικανικό Προξενείο, με στόχο την επίδοση επιστολής με την οποία ζητούν βοήθεια από την κυβέρνηση Τραμπ προκειμένου να τερματιστεί η τρίμηνη αντιπαράθεση με την τοπική κυβέρνηση και το Πεκίνο.

Η πορεία ξεκίνησε από το Πάρκο Chater Garden στο οικονομικο-χρηματιστικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ. Πρόκειται για το 14ο συνεχές Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων.

Στην επιστολή την οποία προτίθενται να επιδώσουν στο Αμερικανικό Προξενείο οι διαδηλωτές, ζητούν να περάσει από το Αμερικανικό Κογκρέσο η “Πράξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία στο Χονγκ Κονηκ”. Η Πράξη αυτή κατατέθηκε τον περασμένο Ιούνιο από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και απαιτεί ετήσια εξέταση του κατά πόσον το Χονγκ Κονγκ είναι αρκούντως αυτόνομο ώστε να δικαιούται ειδικό προνομιακό εμπορικό καθεστώς εκ μέρους των ΗΠΑ.

Σε ένα από τα πανό που κρατούν οι φοιτητές, αναγράφεται χαρακτηριστικά στα Αγγλικά: “Πρόεδρε Τραμπ, παρακαλούμε ελευθέρωσε το Χονγκ Κονγκ”.

Χθες Σάββατο, σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, γεγονός που δείχνει πως η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκτονώσει την κρίση αποσύροντας την περασμένη Τετάρτη το νομοσχέδιο που αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα της εξέγερσης απέτυχε. Η απόσυρση του νομοθετήματος αυτού ήταν ένα από τα πέντε αιτήματα των διαδηλωτών.

Επανεξέταση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ από τις ΗΠΑ ζητούν οι διαδηλωτές.EPA/JEON HEON-KYUN

Η σημερινή πορεία προς το Αμερικανικό Προξενείο είναι βέβαιο ότι θα ανανεώσει και θα εντείνει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου και των κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν και παίζουν ρόλο στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δεν έχει μέχρι στιγμής επιδείξει ιδιαίτερη διάθεση να εμπλακεί στο θέμα του Χονγκ Κονγκ. Τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ωστοσο ότι ελπίζει οι διαδηλώσεις να αποδώσουν “για όλους, της Κίνας συμπεριλαμβανομένης”.

Πάντως, στην Ουάσιγκτον υπάρχουν κύκλοι που πιέζουν για μεγαλύτερη αμερικανική εμπλοκή, με ορισμένους μάλιστα να ζητούν επανεκτίμηση του ειδικά ευνοϊκού εμπορικού καθεστώτος του Χονγκ Κονγκ, καθεστώς που περιλαμβάνει χαμηλότερους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα.

Με πληροφορίες από CNN

Στήνουν “ζώνη ασφαλείας” στη Συρία Τουρκία-ΗΠΑ: Μπήκαν τα πρώτα τουρκικά οχήματα [photos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: