Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για μεγάλο κίνδυνο παγκόσμιας πανδημίας: θα πεθάνουν 80 εκατ. άνθρωποι

File Photo: Ασθενής με Έμπολα στο Κονγκό – Πηγή: EPA




Οι πιθανότητες για την εκδήλωση παγκόσμιας πανδημίας αυξάνονται και τα κράτη είναι επικίνδυνα απροετοίμαστα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ).
Σε έκθεση   που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη,  ομάδα εμπειρογνωμόνων και αξιωματούχων του χώρου της Υγείας ανά τον κόσμο, αναφέρουν την πανδημία της γρίπης του 1918 ως παράδειγμα παγκόσμιας καταστροφής.

Τότε είχαν πεθάνει 50 εκατομμύρια άνθρωποι. Εάν κάτι παρόμοιο συνέβαινε τώρα, θα μπορούσε να σκοτώσει πάνω από 80 εκατομμύρια ανθρώπους και να αφανίσει το 5% της παγκόσμιας οικονομίας.

“Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος”, προειδοποιεί η έκθεση της ΠΟΥ. “Για πολύ καιρό, έχουμε επιτρέψει έναν φαύλο κύκλο πανικού και αμέλειας όσον αφορά τις πανδημίες: εντείνουμε τις προσπάθειες ότι υπάρχει σοβαρή απειλή, κι έπειτα ξεχνάμε εύκολα όταν η απειλή υποχωρήσει. Θα έπρεπε καιρό τώρα να έχουμε αρχίσει να δρούμε”.

Οι πιο φτωχές χώρες, ειδικά αυτές που δεν διαθέτουν πρωτοβάθμια οργάνωση υγείας ή αντίστοιχες δομές, βάλλονται περισσότερο με τις επιδημίες. Σε τέτοιες περιοχές του κόσμου, το πρόβλημα συχνά εντείνεται από την ύπαρξη ένοπλων διενέξεων ή σοβαρών ζημιών στην υποδομή της υγείας. Όπως π.χ. στην περίπτωση της Δημοκρατίας του Κονγκό, η οποία σαρώθηκε από την επιδημία του Εμπολα για περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι σημαντικές πρόοδο στην τεχνολογία έχουν βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτών των ασθενών – αλλά η ΠΟΥ προειδοποιεί ότι μπορούν επίσης να αποτελέσουν και τα περιβάλλοντα για νέους μικροοργανισμούς που δυνάμεις προκαλούν ασθένειες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μελλοντικές παγκόσμιες πανδημίες.

“Όλα τα μέρη της κοινωνίας και η διεθνής κοινότητα έχουν κάνει πρόοδο όσο αφορά την προετοιμασία έναντι εκτάκτων περιστατικών, αλλά οι τρέχουσες προσπάθειες παραμένουν σε τεράστιο βαθμό ανεπαρκείς”, αναφέρεται στην έκθεση.

Ανάμεσα στα προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται και παραμένουν ανθεκτικά, αναφέρεται “η έλλειψη συνεχούς πολιτικής βούλησης”. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές ηγεσίες δεν αφιερώνουν την απαιτούμε ενέργεια και τα μέτρα για να προετοιμαστούν έναντι ενδεχόμενη καταστροφής.

Παρότι υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές βάσει των Διεθνών Κανονισμών Υγείας, πολλές χώρες, φτωχές κυρίως, δεν προσαρμόζονται και δεν ανταποκρίνονται, ενώ ταυτόχρονα δεν λαμβάνουν υποστήριξη από την διεθνή κοινότητα. Κι αυτό παρότι οι πλούσιες χώρες της Ομάδας των 7 Πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου έχουν στο παρελθόν δεσμευτεί σε μια τέτοια υποστήριξη.
Η ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στους ηγέτες του κόσμου να λάβουν επτά συγκεκριμένα μέτρα για να περιορίσουν τον κίνδυνο.  Βασικό θα ήταν να καταγράφεται η πρόοδος όσον αφορά την ανταπόκριση των κρατών στους Κανονισμούς Υγείας, κάθε φορά που συναντώνται οι ηγέτες σε Συνόδους Κορυφής,  φτιάχνοντας πολυετή σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών και ενισχύοντας τους μηχανισμούς συντονισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Με πληροφορίες από CNN

Νίκησε τον καρκίνο και διέσχισε τέσσερις φορές χωρίς διακοπή τη Μάγχη: Ήταν κάτι σαν τάμα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: