Ο Μητσοτάκης στο βήμα του ΟΗΕ: Ικανοποίηση στο Μαξίμου για το ταξίδι στη Νέα Υόρκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) ανταλλάσει χειραψία τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Antnio Guterres (Δ) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Νέα Υόρκη. φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ /ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή το ταξίδι με του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη με την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Παρά το γεγονός ότι τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν την ικανοποίησή τους και εκτιμούν ότι συνολικά το ταξίδι ήταν επιτυχημένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ αναμένεται να αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή που αποτελεί και το βασικό θέμα της ατζέντας αλλά παράλληλα θα κάνει λόγο τόσο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο όσο και για τις προοπτικές της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Η ικανοποίηση από τις επαφές

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό επισημαίνουν, κάνοντας συνολική εκτίμηση της επίσκεψης και των επαφών του κ. Μητσοτάκη, ότι οι βασικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί και εκφράζουν την ικανοποίησή τους τόσο για τις επαφές τους ξένους ηγέτες όσο και για το αποτέλεσμα των επαφών που είχε με επενδυτές και την ελληνική ομογένεια.

Ειδικότερα, για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η ελληνική πλευρά εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη εκτιμώντας ότι έγινε μια καλή αρχή σε επίπεδο προσωπικής επαφής αλλά και για τη συμφωνίας επανεκκίνησης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Υπάρχει πάντα μια επιφύλαξη σε σχέση με τις προσφυγικές ροές και επισημαίνεται η καθαρή δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ενέργειες που θα αμφισβητούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σε επίπεδο οικονομικών προοπτικών η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για τις επαφές με επικεφαλής κορυφαίων στελεχών από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες και το κλίμα που επικράτησε σε αυτές τις συναντήσεις.

Αυτά πιστοποιούν, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η ανταπόκριση που υπήρξε σηματοδοτεί το γεγονός ότι «η Ελλάδα μπαίνει ξανά στον χάρτη του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στη μείωση των φόρων, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση του επιχειρείν επισημαίνοντας στους συνομιλητές του ότι δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον το οποίο αλλάζει τις συνθήκες για επενδύσεις στη χώρα.

Τέλος, σε ότι αφορά στις επαφές με την ομογένεια η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στον πρωθυπουργό στην εκδήλωση που έγινε στην Αστόρια.

Ένα από τα βασικά ατού για τη δημιουργία αυτού του κλίματος είναι η δέσμευσή του ότι θα προωθήσει άμεσα τη δυνατότητα των πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου να το ασκούν από τον τόπο διαμονής τους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: