Η ώρα της αλήθειας για τον Πρόεδρο Τραμπ: Ποιους θα επιλέξει: Ερντογάν ή Κούρδους;

Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την οικογένεια του Μαριάνο Ριβέρα, τον οποίο τίμησε με το Ματάλλιο της Ελευθερίας. Φωτογραφία via Twitter, @FLOTUS




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η ομολογία του Πενταγώνου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας, είναι αποκαλυπτική του διλήμματος που αντιμετωπίζει η αμερικανική κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας απειλεί με επίθεση εναντίον των μαχητών του YPG, εάν η Ουάσιγκτον δεν αποδεχθεί τα αιτήματά του για δημιουργία της ζώνης ασφαλείας.

  • Ο κ. Ερντογάν απείλησε και χθες να εισβάλει στη Βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων του YPG και στην ουσία επανέλαβε το τελεσίγραφό του ότι θα δράσει μέχρι τέλος του μήνα, εάν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν υποχωρήσει.

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του διευθυντή της ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο αμερικανικό Πεντάγωνο, Κρις Μάιερ, υποθέτουμε ότι διευθετήθηκε για να δημοσιοποιηθεί η θέση των ΗΠΑ πριν από τη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον κ. Τραμπ. Την ανακοίνωση για τη συνάντηση έκανε ο κ. Ερντογάν, αλλά δεν την έχει επιβεβαιώσει ακόμα ο Λευκός Οίκος. Αναμένεται, πάντως, ότι θα πραγματοποιηθεί, καθώς τα ανοικτά θέματα μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας είναι πολλά.

Ο κ. Μάιερ διευκρίνισε ότι ο αμερικανικός οπλισμός δίνεται στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) και ότι το Πεντάγωνο έχει ενημερώσει την Τουρκία, η οποία όμως είναι έξω φρενών και απαιτεί τον άμεσο τερματισμό της αμερικανικής βοήθειας. Την ραχοκοκαλιά της SDF αποτελούν οι Κούρδοι μαχητές του YPG, που πολεμούν εκ μέρους και για την Αμερική τους τζιχαντιστές του ISIS, μαζί με Άραβες φιλοαμερικανούς αντάρτες.

  • Χωρίς αυτές τις δυνάμεις, οι Αμερικανοί θα απαιτηθεί να στείλουν στη Συρία χιλιάδες στρατιώτες τους και ο κ. Τραμπ έχει αποφασίσει ότι δεν θα διακινδυνεύσει τις ζωές τους. Έτσι είναι εγκλωβισμένος στη συνέχιση της υποστήριξης των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» και αυτό έχει εξοργίσει τον Ερντογάν. Στη διάρκεια παλαιότερης τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε στον Αμερικανό ομόλογό του, ότι η Αμερική εξοπλίζει δωρεάν τους Κούρδους της Συρίας, ενώ από την Τουρκία απαιτεί δισεκατομμύρια για να της πουλήσει αμερικανικό οπλισμό.

Οι ΗΠΑ ανεμίζουν το “κόκκινο πανί” για Τουρκία: Εξοπλίζουν ακόμη τους Κούρδους της Συρίας

Οι Αμερικανοί έχουν δημόσια ομολογήσει ότι βασίζονται απόλυτα στους Κούρδους και στους Άραβες μαχητές για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές. Ο πρόεδρος Τραμπ κήρυξε φέτος τη νίκη της Αμερικής εναντίον του Ισλαμικού Κράτους όταν οι δυνάμεις των Κούρδων και των Αράβων επικράτησαν μετά από σκληρές μάχες. Όμως, ο ISIS φαίνεται ότι ξαναγεννήθηκε από την …τέφρα του.

Ο κ. Μάιερ, αναφέρθηκε και στην απαίτηση της Τουρκίας για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας, σε μία έκταση πολλών μιλίων μέσα στη Συρία. Κατ’ αρχάς μίλησε για ένα «μηχανισμό ασφαλείας» και όχι για ζώνη ασφαλείας, δείχνοντας έτσι ότι οι διαφορές με την Άγκυρα μπορεί να είναι αγεφύρωτες.

  • Είναι φανερό ότι το Πεντάγωνο δεν επιθυμεί τη ζώνη ασφαλείας, διότι η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στο έδαφος της, ώστε να αλλάξει τον πληθυσμό της περιοχής εις βάρος της κουρδικής μειονότητας.
  • Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος, που είναι και ο βασικός: Οι Αμερικανοί εκφράζουν φόβους ότι εάν επιτρέψουν τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας, όπως απαιτεί η Άγκυρα, ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών θα χαθεί, διότι οι μαχητές του YPG θα επιλέξουν την προστασία των οικογενειών τους από τους Τούρκους, αντί να μάχονται τον ISIS. Για τον λόγο αυτό θα επιμείνουν στον «μηχανισμό ασφαλείας» ο οποίος προβλέπει πεζή περιπολία Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτών και υπερπτήσεις ελικοπτέρων.

Σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς, αρκετοί Κούρδοι μαχητές υποχώρησαν από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και αντικαταστάθηκαν από Άραβες συμμάχους τους. Όμως, όπως είπε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου μαχητές του YPG παραμένουν στην επίμαχη περιοχή.

Το δίλημμα για τον πρόεδρο Τραμπ είναι μεγάλο και στο Πεντάγωνο αναμένουν με αγωνία την τελική του απόφαση. Ο κ. Ερντογάν έχει μεταπείσει, σε πολλές περιπτώσεις, τον Αμερικανό Πλανητάρχη, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα αποτύχει, διότι στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν δείχνουν καμία διάθεση να εγκαταλείψουν τους Κούρδους. Σε αυτή την περίπτωση, το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο κ. Ερντογάν; Θα υλοποιήσει την απειλή του για εισβολή στη Βόρεια Συρία; Και αν το πράξει, ποια θα είναι η αντίδραση της Αμερικής.

Λόγω του παρελθόντος του και της ταχύτητας να αλλάζει αποφάσεις, είναι δύσκολο να εμπιστευθεί κανείς τον κ. Τραμπ. Όμως, αυτό που λέγεται στην Ουάσιγκτον είναι ότι η συμμαχία της Αμερικής με τους Κούρδους εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης. Η εγκατάλειψη των μαχητών του YPG, βοηθά την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Όταν τα ρωσικά μαχητικά SU-35 πάνω από την Πόλη προκάλεσαν σοκ στην Ουάσιγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: