Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η αναμονή ανάληψης πρωτοβουλιών για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο κυπριακό από τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τους κινδύνους στην οικονομία της Κύπρου, οι συνενώσεις δήμων, η κατάσταση με τους άστεγους ύστερα από τον θάνατο ανθρώπου που ξεψύχησε μόνος και αβοήθητος στη Λεμεσό, και ο απόηχος από την κατάρρευση της Thomas Cook είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ξεκαθάρισμα Αναστασιάδη» γράφει ότι ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε χθες προς τη Διεθνή Κοινότητα την βούληση του και την πλήρη αφοσίωση του στην προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα, για λύση του κυπριακού σε μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Αλλού γράφει ότι καμπανάκι κινδύνου για το κρατικό μισθολόγιο κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΠΟΕΔ καλεί τις διευθύνσεις των σχολείων να αποφύγουν την διοργάνωση εκδρομών, γιατί όπως λέει δεν είναι ξεκάθαρη η θέση του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Θα κάνει την κίνηση ο Αντόνιο Γκουτέρες;» γράφει ότι στα χέρια του Αντόνιο Γκουτέρες εναποθέτει τις ελπίδες η ε/κ πλευρά για συνέχιση της διαδικασίας προς την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ενώ πληροφορίες τον φέρουν πρόθυμο για ενεργό εμπλοκή. Αλλού γράφει ότι καίει το πρόβλημα των αστέγων και πως ανεξέλεγκτες είναι οι διαστάσεις στη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την Τρίτη, το Δασάκι Άχνας, Αυγόρου, Φρέναρος και Αχερίτου θα παρακαθίσουν σε σύσκεψη για να δουν αν θα επιμείνουν σε σύσταση νέου αγροτικού δήμου ή αν θα επιλέξουν συνένωση τους με κάποιο δήμο.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Στον Γκουτέρες η καυτή πατάτα» γράφει ότι η καυτή πατάτα του κυπριακού πάει στα χέρια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Αλλού γράφει ότι την επιστροφή στην πόλη τους, όπως προνοείται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, ζήτησαν χθες οι Αμμοχωστιανοί με εκδήλωση που πραγματοποίησαν στο σημείο ελέγχου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συμπληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα, η έκθεση της Αστυνομίας αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου του 15χρονου Στυλιανού στη φάρμα των γονιών του σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Να κινηθεί με συνέπεια ο Πρόεδρος» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλώντας ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ έκανε αναφορά για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, εκφράζοντας ετοιμότητα να ανταποκριθεί στη νέα προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι ο τυχαίος εντοπισμός αστέγου στη Λεμεσό που ξεψύχησε μόνος και αβοήθητος αποτελεί επιβεβαίωση της κατάστασης που υπάρχει με τους άστεγους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι διαφαίνονται κίνδυνοι στη μικρή και ανοικτή οικονομία της Κύπρου, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Δεν θα συνομιλήσουμε υπό απειλή» αναφέρεται στην ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Αλλού αναφέρεται σε παράσταση της Celine Ντιόν στο στάδιο ΓΣΠ στις 2 Αυγούστου, 2020. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ειρήνη στον τομέα του εργατικού δυναμικού των ξενοδοχείων είναι σε κίνδυνο ύστερα από την κατάρρευση της Thomas Cook.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Οι προβολές στον Γκουτέρες» γράφει ότι καθοριστικές είναι οι επόμενες μέρες για το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο κυπριακό με τους προβολείς του ενδιαφέροντος να στρέφονται στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Αλλού αναφέρεται στην πρώτη λειτουργία μετά την εισβολή στην εκκλησία της Παναγίας στην κατεχόμενη Λύση. Σε άλλο θέμα προβάλλεται συνέντευξη στο ΚΥΠΕ από τον Επικεφαλής Επιστήμονα Κυριάκο Κόκκινο, ο οποίος αναφέρει ότι μπορούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος στην έρευνα και καινοτομία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «Τεντώνουν το σχοινί για να μπορούν να εκβιάζουν» γράφει ότι η ομιλία του Ερντογάν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι κινήσεις και δηλώσεις Οζερσάι και Ακκιντζί μαζί με την εικόνα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, αποτελούν τον τουρκικό σχεδιασμό σε ότι αφορά το κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος προτείνει περιφερειακή συνεργασία δεκατριών χωρών της περιοχής μας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην πτώχευση της Thomas Cook.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Έγλυψε εκεί που έφτυνε!» γράφει ότι «ως αρνάκι εμφανίστηκε ο Ν. Αναστασιάδης ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Έδωσε όρκους πίστης στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και στο πλαίσιο Γκουτέρες του Κρανς Μοντάνα της 30ης Ιουνίου και όχι της 4ης Ιουλίου 2017». Αλλού αναφέρεται στην κατάρρευση της Thomas Cook. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «άνθρωποι πεθαίνουν σε ακατοίκητα ή στα παγκάκια κι άλλοι σβήνουν μόνοι κι αβοήθητοι με το κοινωνικό κράτος να είναι απών».

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/09/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: