Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για το Κυπριακό στις οποίες προέβη στο Λονδίνο, καθ` οδόν προς στη Νέα Υόρκη, τα απεργιακά μέτρα των εκπαιδευτικών, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς εντός της νεκρής ζώνης και η παράδοση δυο μνημείων της Καρπασίας, έπειτα από συντήρησή τους, είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα πρωτοσέλιδα οι εφημερίδες

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Γκριζάρει η Ν. Υόρκη», για τις αποκαλύψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο σε σχέση με το παρασκήνιο της μη συμφωνίας στους όρους αναφοράς. Αλλού αναφέρει πως στα χαρακώματα βρίσκονται Τατάρ και Ακιντζί και αναφέρεται σε σκληρή σύγκρουση Τ/κ ηγέτη και “πρωθυπουργού” ενόψει Ν. Υόρκης. Επίσης αναφέρεται σε άλλο θέμα στην παράδοση των ψηφιδωτών της Αγ. Τριάδας και της εκκλησίας του Αγ. Φίλωνα μετά τη συντήρησή τους.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Δήμος – γίγαντας στη μείζονα Λευκωσία» γράφει πως τοπική αρχή 180 χιλιάδων κατοίκων, με γεωγραφικά όρια από την Αγλαντζιά μέχρι την Έγκωμη, προβλέπει το πιο πιθανό σενάριο για τη Λευκωσία στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ακόμη, γράφει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγόρησε τον Μουσταφά Ακιντζί ότι υπαναχώρησε από τα όσα συμφωνήθηκαν την 9η Αυγούστου λόγω παρέμβασης της Άγκυρας. Αλλού αναφέρει πως διπλασιάζονται φέτος οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα κυπριακά λιμάνια, ενώ για το 2020 προβλέπεται τριπλασιασμός.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Νέος Γολγοθάς για Κυπριακό» πως ξεκαθαρίζει τις επόμενες μέρες το τοπίο σε σχέση με τις προθέσεις της Άγκυρας. Αλλού αναφέρεται σε νέες κινήσεις τετελεσμένων επί του εδάφους και γράφει πως από το πρωί του Σαββάτου οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει στην εδραίωση της παρουσίας τους εντός της ουδέτερης ζώνης, στην περιοχή της οδού Λήδρας, παρά την οδό Κύκκου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για αποκοπές μισθών από 800 έως 1923 ευρώ τον μήνα και πως αυτοί που θα επωφεληθούν περισσότερο αν το Ανώτατο επικυρώσει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις αποκοπές μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι 120 περίπου αξιωματούχοι και διευθυντές τμημάτων.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Με το “αγκάθι” της πολιτικής ισότητας στη Ν. Υόρκη» γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις θέσεις του για την πολιτική ισότητα που παραμένει «αγκάθι» στη συνομολόγηση της συμφωνίας των όρων αναφοράς. Αλλού σημειώνει το εθνικό σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται ακόμα στα σκαριά. Επίσης αναφέρεται στα δυο μνημεία της Καρπασίας, το ψηφιδωτό δάπεδο της Αγίας Τριάδας και τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Φίλωνα, που παραδόθηκαν το Σάββατο έπειτα από τις εργασίες συντήρησής τους.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 23/09/2019

Το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ήταν πρώτο το Σάββατο με 20,3%: Δεύτερος ο Alpha με 19,3%

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: