Ετοιμοπόλεμοι δηλώνουν ΗΠΑ και Ιράν: Φωτιά στην παγκόσμια οικονομία από την επίθεση στην Aramco

File Photo: Τεράστιες πυρκαγιές στις εγκαταστάσεις της Aramco. Photo via Twitter




Οι επιθέσεις που δέχθηκαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του κόσμου, αυτές της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία,  το πρωί του Σαββάτου, είχαν σαν αποτέλεσμα να σταματήσει το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου.

Η τιμή τουπετρελαίου σήμερα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1991, όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ κι έτσι ξεκίνησε ο πρώτος πόλεμος στον Κόλπο.

Σε διεθνές πολιτικό επίπεδο, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται πεπεισμένη για την ενοχή του Ιράν, η Τεχεράνη διαψεύδει και οι δυο μαζί δηλώνουν έτοιμοι για… στρατιωτική αναμέτρηση.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης που, έτσι κι αλλιώς, υποστηρίζονται από το Ιράν.

  • Όμως, οι Αμερικανοί έσπευσαν να αμφισβητήσουν αυτόν τον ισχυρισμό, με πρώτο τον  επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος κατονόμασε το Ιράν ως υπεύθυνο των επιθέσεων ενώ επιχειρηματολόγησε, σε ένα tweet του, ότι «η Τεχεράνη έχει ήδη εξαπολύσει 100 επιθέσεις μέχρι σήμερα εναντίον της Σαουδικής Αραβίας».

Πέραν του Πομπέο ήταν και ο Ντόνλαντ Τραμπ ο οποίος με τις δηλώσεις του ενίσχυσε το «πολεμικό σκηνικό» λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ουάσιγκτον «έχει οπλίσει» και είναι έτοιμη για στρατιωτικά αντίποινα. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον  έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες στις οποίες υποστηρίζει πως φαίνεται η προέλευση των επιθέσεων – Ιράν ή Ιράκ.

Δεν χρειαζόταν τίποτε περισσότερο η διεθνής αγορά πετρελαίου για να ανεβάσει την τιμή του αργού κατά 20% και να φτάσει την τιμή του βαρελιού Μπρέντ – τη μονάδα μέτρησης της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς – στα 71,95  δολάρια το βαρέλι.

Ο πανικός είχε επικρατήσει.

Όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε λέγοντας ότι θα απελευθερώσει από τα κρατικά αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης εάν χρειαστεί, ενώ και οι πετρελαιοπαραγωγοί διεθνώς τόνισαν πως υπάρχουν αρκετά αποθέματα για το άμεσο μέλλον. Ήταν κάτι που καθησύχασε διεθνώς και οδήγησε σε σχετικά μεγάλη πτώση την τιμή πετρελαίου, δηλαδή από 20% αύξηση της τιμής, έπεσε στο 10%.

Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα The New York Times ανέφεραν ότι οι εγκαταστάσεις της Aramco πιθανόν να χρειαστούν μήνες για να επαναλάβουν κανονικά την παραγωγή. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ξέρει κατά πόσον αυτό θα έχει κάτι παραπάνω από βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στις τιμές του “μαύρου χρυσού”.

Πάντως, οι επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου θα χρειαστούν μήνες για να έχουν άμεση επίπτωση στους καταναλωτές, δήλωναν πετρελαϊκοί αναλυτές στο CNN.

Ο Ντόναλαντ Τραμπ δεν κατονόμασε το Ιράν – αλλά ήταν σαν να το φωτογραφίζει.

Σε tweet του είπε χαρακτηριστικά ότι «γνωρίζουμε τον ένοχο» κι ότι είμαστε έτοιμοι, με το δάχτυλο στη σκανδάλη…

Η Τεχεράνη έσπευσε να διαψεύσει οποιαδήποτε εμπλοκή της κάνοντας λόγο, ούτε λίγο ούτε πολύ, για «αστειότητες», όμως επανήλθε όταν τα πράγματα «αγρίεψααν» δηλώνοντας έτοιμη για πόλεμο πλήρους κλίμακας….

Τί μπορεί να θέλει το Ιράν;

Εάν η Τεχεράνη πράγματι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτό σημαίνει ότι κλιμακώνει την πολιτική της των τελευταίων μηνών, πολιτική αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Τραμπ και τους συμμάχους της [με πρώτον από όλους τη Σαουδική Αραβία].

Το Ιράν είναι πράγματι πολύ πιεσμένo από τις αμερικανικές κυρώσεις επί των πετρελαϊκών του εξαγωγών, οπότε λογικά θα μπορούσε να εξηγηθεί μια επίθεση στην Σαουδική Αραβία ως αντίποινα με το ίδιο νόμισμα. Και κάτι παραπάνω: ανεβάζοντας τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς από τώρα και τους επόμενες μήνες, θα αναγκάσει τον Ντόναλντ Τραμπ να αρχίσει να δουλεύει την επανεκλογή του μέσα σε ένα παγκοσμίως αρνητικό κλίμα.

Με πληροφορίες από CNN, BBC, The New York Times

Αβάσιμες οι κατηγορίες για επίθεση στη Σαουδική Αραβία λέει το Ιράν: Συνομιλίες με Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: