Επιμένει στους Πάτριοτ ο… μωρός Ερντογάν: “Είσαι σοβαρός;”, απάντησε ο Τραμπ, παραδέχθηκε

O πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. EPA, MARK SCHIEFELBEIN, POOL




Την αγορά των αμερικανικών πυραύλων Πάτριοτ δήλωσε ότι θα συζητήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στο Reuters, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ αυτό τον μήνα, τονίζοντας ότι η προσωπική του σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση που έχει προκαλέσει στις σχέσεις των δύο χωρών η αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Η αγορά των S-400 από την Τουρκία ήγειρε τον Ιούλιο την προοπτική επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως έληξε η προσφορά πώλησης στην Άγκυρα του αμερικανικού αμυντικού συστήματος Πάτριοτ της εταιρείας Raytheon.

  • Εντούτοις, ο Ερντογάν δήλωσε στο Reuters ότι συζήτησε την αγορά των Πάτριοτ σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ πριν από δύο εβδομάδες και θα συνεχίσει την συζήτηση αυτή όταν συναντηθούν οι δύο ηγέτες στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

«Είπα όποιο πακέτο των… S-400 αποκτήσουμε, μπορούμε να αγοράσουμε από εσάς ένα συγκεκριμένο αριθμό Πάτριοτ», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στο Reuters. «Αλλά τόνισα πως πρέπει να δούμε προϋποθέσεις που τουλάχιστον θα ταιριάζουν με τους S-400».

  • «Εκείνος είπε: ‘Είσαι σοβαρός;’. Εγώ απάντησα: ‘Ναι’», επισήμανε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως είπε στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο ότι θα συζητήσουν το θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες όταν συναντηθούν.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα ζητήσει επίσης από τον Αμερικανό πρόεδρο να αποτρέψει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ από το να επιβάλει ένα βαρύ πρόστιμο στην κρατική τράπεζα της Τουρκίας Halkbank για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε πως είναι βέβαιος ότι μπορούν να αποφύγουν ένα τέτοιο «λάθος», επικαλούμενος αυτό που ανέφερε πως υπάρχει «ένα διαφορετικό είδος εμπιστοσύνης» που έχουν οι δύο άνδρες.

«Κατά την άποψή μου μια χώρα όπως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να βλάψουν άλλο την σύμμαχο Τουρκία. Αυτή δεν είναι μια λογική συμπεριφορά» τόνισε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Επίδειξη δύναμης και ίδρυση νέου κόμματος από Νταβούτογλου: Σε δεινή θέση ο Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: