Νέο σχέδιο νόμου από Αμερικανούς νομοθέτες για τους S-400: Συμμετέχουν και Ρεπουμπλικάνοι

File Photo: Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 παρουσιάστηκε και φέτος στην ετήσια παρέλαση στη Μόσχα. EPA, Vladimir Pesnya / Host photo agency POOL




Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές Adam Kinzinger και Michael McCaul, και ο Δημοκρατικός συνάδελφός τους, Abigail Spanberger εισήγαγαν νέο σχέδιο νόμου με το οποίο ζητούν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

Η ανακοίνωση έγινε από το γραφείο του βουλευτή Kinzinger την Παρασκευή.

Το νομοσχέδιο που εισήχθη από τους βουλευτές, απαιτεί την επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία στη βάση του νόμου CAATSA, που αφορά συναλλαγές με εταιρείες της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να τηρούν τις αρχές, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους στη συμμαχία, δήλωσε ο Kinzinger. «Η Τουρκία συνέχισε να λαμβάνει αμφισβητήσιμες αποφάσεις που δεν αντικατοπτρίζουν τον ηγετικό ρόλο ενός έθνους στο ΝΑΤΟ».

Θυμίζουμε ότι πέρυσι η Τουρκία αγόρασε τα συστήματα S-400 από τη Ρωσία και ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει τότε ότι η χώρα του θα ήθελε να προμηθευτεί τα συστήματα Patriot που κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό.

Με υποστήριξη και από τα δύο κόμματα, το Κογκρέσο πίεσε για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στη βάση του νόμου CAATSA, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σταμάτησε τις προσπάθειες των Αμερικανών νομοθετών. Ωστόσο, η Τουρκία απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα F-35.

Η Τουρκία έλαβε τους S-400, οι οποίοι -σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες- δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Η κατοχική δύναμη είχε ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιήσει το αμυντικό σύστημα τον Απρίλιο αλλά λόγω της πανδημίας του κορωναϊού δεν το έπραξε ακόμα.

Η Τουρκία αγνόησε τις προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Kinzinger, προσθέτοντας:

«Πρέπει να καταστήσουμε με σαφήνεια ότι οι ενέργειές των Τούρκων δεν θα γίνουν ανεκτές και θα έχουν σοβαρές συνέπειες. Η νομοθεσία μας το απαιτεί αυτό και καθιστά τις ενέργειες της Τουρκίας ένα αδίκημα, που υπόκειται σε κυρώσεις.”

Ο βουλευτής Spanberger ζήτησε την τιμωρία της Τουρκίας, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «διατάζει τις υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών της να εμπλακούν σε αποσταθεροποιητικές και επιθετικές συμπεριφορές εναντίον δημοκρατιών σε όλο τον κόσμο».

Δήλωσε ότι η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία έθεσε επίσης σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας. όπως και αυτά του ΝΑΤΟ.

«Ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ που αγοράζει ένα ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας αποτελεί απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο βουλευτής McCaul, ζητώντας κυρώσεις «εκτός και έως ότου η Τουρκία λάβει τα μέτρα που περιγράφονται σε αυτό το νομοσχέδιο για να αποκαταστήσει τη ζημιά που αυτή η αγορά έχει προκαλέσει.”

ΠΗΓΗ: γραφείο του βουλευτή Kinzinger

Απάντηση Παναγιωτόπουλου στη Βουλή για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: