Νίκη της ειρήνης, ήττα του Ερντογάν: Φεύγουν όλοι οι μισθοφόροι από τη Λιβύη [videos]

File Photo: Λιβυκές δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA), τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, φρουρός από μια θέση νότια της Τρίπολης, Λιβύη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 (επανεκδόθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2020). Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), οι δύο αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης συμφώνησαν για εκεχειρία σε εθνικό επίπεδο. EPA/STR *** Local Caption *** 54653498




Οι Βρυξέλλες και τα Ηνωμένα Έθνη χαιρετίζουν την ειρήνη στη Λιβύη, αλλά ο ηττημένος πλέον Σουλτάνος λυπάται… Συνοψίζοντας πλέον τις πρώτες αντιδράσεις αβίαστα προκύπτει πως οι χαμένοι της υπόθεσης από την υπογραφή της μόνιμης εκεχειρίας είναι οι μισθοφόροι και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όλοι οι μισθοφόροι και οι ξένοι μαχητές θα αναχωρήσουν από τη Λιβύη μέσα σε τρεις μήνες από την υπογραφή, σήμερα, της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία τίθεται «άμεσα» σε ισχύ ανακοίνωσε η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Στέφανι Ουίλιαμς, η οποία ασκεί χρέη απεσταλμένης του ΟΗΕ στη Λιβύη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή στη Γενεύη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός πως υπάρχουν «καλές ενδέιξεις ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ρας Λανούφ και το Ες Σίντερ θα είναι έτοιμες να επαναλάβουν την παραγωγή στο εγγύς μέλλον, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Πρόκειται για «μια πλήρη και μόνιμη εθνική συμφωνία με άμεση ισχύ», δήλωσε ακόμη στους δημοσιογράφους η Στέφανι Ουίλιαμς.
«Ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος κατά διαστήματα. Ο πατριωτισμός σας, σας επέτρεψε να προχωρήσετε και μπορέσατε να επιτύχετε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε η απεσταλμένη του ΟΗΕ μετά την τελετή της υπογραφής.

Αργότερα η Ουίλιαμς δήλωσε πως ελπίζει ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους προσθέτοντας πως «έχουμε πολλή, πολλή δουλειά τις ημέρες και τις εβδομάδες που έρχονται για να θέσουμε σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις της συμφωνίας».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε ως «καλή είδηση» τη σημερινή ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και ζήτησε να τεθεί σε εφαρμογή ώστε να επιτραπεί η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε ως «καλή είδηση» τη σημερινή ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και ζήτησε να τεθεί σε εφαρμογή ώστε να επιτραπεί η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας. Είναι μια καλή είδηση. Όμως η εφαρμογή της είναι επίσης σημαντική, διότι θα αποτελέσει το κλειδί για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.
«Ξέρουμε πολύ καλά πως η εφαρμογή θα είναι πιο δύσκολη από τις διαπραγματεύσεις γι’ αυτή τη συμφωνία», υπογράμμισε.
Όμως η επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων είναι «μια προϋπόθεση που τίθεται από την ΕΕ για τη στήριξη που έχουμε υποσχεθεί», υπενθύμισε.
«Αυτές οι πολιτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την ειρηνική επίλυση της λιβυκής κρίσης», επέμεινε.
Η ΕΕ έχει εξαρτήσει την οικονομική και πολιτική στήριξή της προς τη Λιβύη από τρεις προϋποθέσεις: μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την άρση του αποκλεισμού των εξαγωγών πετρελαίου και την επανάληψη του πολιτικού διαλόγου.
«Όταν θα υπάρχουν οι συνθήκες, θα δώσουμε συνέχεια στις δεσμεύσεις μας. Δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει πιο γρήγορα από τη μουσική. Πρέπει να περιμένουμε», σχολίασε. Η ΕΕ εξετάζει κυρίως το ενδεχόμενο να διορίσει έναν ευρωπαίο ειδικό αντιπρόσωπο για να συνοδεύσει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

Η Τουρκία αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε σήμερα τη βιωσιμότητα της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπολέμων στη Λιβύη, η οποία συνήφθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Η σημερινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν συνήφθη στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά σε κατώτερο επίπεδο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. «Για μένα, (η συμφωνία αυτή) μοιάζει να στερείται αξιοπιστίας».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από  τον ΚΟΣΜΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters-AFP-DPA μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ
Γενεύη, Ελβετία, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Συμφώνησαν για “μόνιμη εκεχειρία” τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: