Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ένας επικίνδυνος ανθέλληνας. Στη φωτογραφία με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Φωτογραφία via Twitter, @MevlutCavusoglu




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία ζητά άτυπη πενταμερή διάσκεψη για να θέσει όλα τα μοντέλα λύσης του Κυπριακού στο τραπέζι.

Ζητά ουσιαστικά να θέσει στο τραπέζι το θέμα της συνομοσπονδίας, των δυο κρατών. Και το ζητά επειδή, όπως υποστηρίζει και δεν είναι τούτο πρώτη φορά, το έχει συζητήσει ξανά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αυτό διατυπώθηκε και στο παρελθόν από την τουρκική πλευρά ενώ υπήρξαν και πολλές πληροφορίες, από διάφορες πηγές, που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται, συνεπώς, ο Πρόεδρος να απαντήσει σε αυτά που μεταδίδονται και λέγονται επισήμως από Τούρκους αξιωματούχους με ξεκάθαρο τρόπο. Γιατί αυτό θα χρησιμοποιείται συνεχώς από την Άγκυρα ως εργαλείο πίεσης και εκβιασμού.

  • Ζητά, η Άγκυρα, την άτυπη πενταμερή για να αποφευχθεί η τριμερής Γκουτέρες, Αναστασιάδη και Ακιντζί, ώστε να προλάβει πιθανές εξελίξεις που δεν θέλει επιθυμεί η κατοχική Τουρκία.

Η Άγκυρα δεν θέλει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό αναμένοντας ενδεχομένως την εδραίωση νέων τετελεσμένων σε θάλασσα και ξηρά, που ήδη μεθοδεύει.

Είναι σαφές και από τον δημόσιο διάλογο που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Κύπρου και Τουρκίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Άγκυρα έχει ένα σχεδιασμό, που περνά μέσα από την υλοποίηση των δικών της σχεδιασμό. Τότε και μόνο τότε θα αποφασίσει να εισέλθει σε ένα διάλογο. Έχοντας δημιουργήσει τετελεσμένα και προτάσσοντας εκβιαστικά την αποδοχή τους από την ελληνική πλευρά.

Είναι γι αυτό που θα πρέπει και η Λευκωσία όσο και η Αθήνα (εκεί όπου θέλει, μπορεί) να αποφύγουν κινήσεις που θα αφήνουν περιθώρια κινήσεων στην Τουρκία.

  • Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί άτυπη πενταμερής διάσκεψη, ούτε και να υπάρξει δέσμευση ενόσω η Τουρκία προελαύνει σε θάλασσα και έδαφος. Έχει αναφερθεί πως στο διπλωματικό πεδίο, με εντολές της Άγκυρας τούμπαραν οι πολυήμερες συζητήσεις που είχε προ ημερών στη Λευκωσία η απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με στόχο τη συνομολόγηση κοινού εγγράφου με όρους αναφοράς, που θα είναι η βάση των διαπραγματεύσεων.

Έχει αναφερθεί πως με οδηγίες της Άγκυρας, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, παρά το γεγονός ότι υπήρξε συναντίληψη, έθεσε προσκόμματα, που τερμάτισαν τη διπλωματική προσπάθεια.

Είναι σαφές τι θέλει η Τουρκία. Άλλωστε το δηλώνουν χωρίς περιστροφές οι Τούρκοι αξιωματούχοι εξαγγέλλοντας και τα επόμενα βήματα. Γι αυτό και δεν πρέπει να διευκολυνθεί καθώς αυτό θα είναι αυτοχειρία για τη Λευκωσία και την Αθήνα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία της διόδου Λήδρας μέχρι να αρθεί η νέα τουρκική παρανομία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: