Μαχητικό της 343 Μοίρας “Αστέρι” κατά τη διάρκεια απογείωσης. Φωτογραφία: Hellas Journal




Μετά από αρκετές ημέρες σχετικής ηρεμίας στο Αιγαίο, αλλά πάντα με την παρουσία της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που αναχαιτίζουν οι Έλληνες αεροπόροι, πριν από λίγη ώρα οι γείτονές μας επανήλθαν σε πολύ μεγάλο ύψος με υπερπτήσεις.

Μάλλον η τακτική της έντασης λίγες ώρες μετά την αντίδραση της Αμερικής για την κυπριακή ΑΟΖ εξωτερικεύεται στο Αιγαίο.

  • Οι Τούρκοι τις προηγούμενες ημέρες λόγω θρησκευτικής εορτής τους δεν απογείωναν αεροσκάφη και ακολούθησαν για λίγα ακόμη 24ωρα αυτή την τακτική, πιθανόν ελέω του θέρους. Παρά την τουριστική περίοδο ωστόσο όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξαν αρκετά «ζωηροί» με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να απογειώνει διαρκώς τα μαχητικά επιφυλακής και να αναχαιτίζει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια των Τούρκων ιπταμένων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τα τουρκικά F-16, στις 16:49, εισερχόμενα στο FIR Αθηνών, το ένα από τα δυο έκανε υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος «στρατόσφαιρας» στα 29.000 πόδια.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 17:04, το ζεύγος των μαχητικών προχώρησε σε δεύτερη πρόκληση με υπερπτήση στο Φαρμακονήσι στα 21.000 πόδια και, αμέσως μετά, η τρίτη φορά που πέρασαν πάνω από κατοικημένο νησί του Ανατολικού Αιγαίου ήταν ξανά στο Αγαθονήσι σε ύψος 24.000 ποδών.

Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΣ με τον Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: