Βήματα σε κινούμενη άμμο: Αναστασιάδης και Ακιντζί …μιλούν, η Τουρκία συνεχίζει γεωτρήσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τέλεσε τα εγκαίνια του Πολιτισμικού και Μορφωτικού Κέντρου Συλίκου «Οδύσσειο». Λεμεσός 09 Αυγούστου 2019. ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αιχμάλωτη στις ορέξεις και επιδιώξεις της κατοχικής Τουρκίας είναι η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί επιχείρησαν, για διαφορετικούς λόγους, να κάνουν μια κίνηση στο Κυπριακό, που θα σπάζει το παρατεταμένο αδιέξοδο, ωστόσο, είναι προφανές πως τα επόμενα βήματα ενδεχομένως να είναι στο κενό, από τη στιγμή κατά την οποία η Τουρκία επιμένει στην υλοποίηση των σχεδιασμών της για επιβολή τετελεσμένων στο Κυπριακό.

Στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, έγινε εφ΄όλης της ύλης συζήτηση, ξεκαθάρισαν μια σειρά ζητήματα, χωρίς να υπεισέλθουν Αναστασιάδης και Ακιντζί σε λεπτομέρειες. Όπως είναι η βάση της λύσης. Αμφότεροι συμφωνούν σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ωστόσο, δεν φαίνεται να δίνουν την ίδια ερμηνεία ως προς το περιεχόμενο.

  • Στο θέμα του φυσικού αερίου ο Πρόεδρος παρουσιάσθηκε έτοιμος να ενημερώνει τον κ. Ακιντζί, αλλά και να δώσει κι άλλες ασφαλιστικές δικλείδες προς τους Τουρκοκύπριους, σε περίπτωση που η συμφωνία στο Κυπριακό βρεθεί προ των πυλών.

Το επόμενο στάδιο είναι η κάθοδος της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία αναμένεται να έλθει στο νησί στο τέλος Αυγούστου με στόχο τη συμφωνία σε «όρους αναφοράς». Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί με την κ. Λουτ συμφωνία ενδεχομένως το θέμα να αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας και να προσπαθήσει να το «κλείσει» στην τριμερή συνάντηση, που χρονικά τοποθετείται τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη.

Είναι πρόδηλο πως οι όποιες κινήσεις γίνουν σε διπλωματικό επίπεδο θα επηρεασθούν από τα τουρκικά σχέδια. Το επόμενο βήμα της Τουρκίας είναι η κάθοδος του δεύτερου ερευνητικού σκάφους της, του “Oruc Reis”, στην περιοχή. Στην Τουρκία υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για το που θα σταλεί το σκάφος.

  • Η πρώτη που υποστηρίζει πως θα πρέπει η Τουρκία να αποτολμήσει και να στείλει για σεισμικές έρευνες το σκάφος στο Καστελόριζο και
  • Η δεύτερη, η οποία υποστηρίζει πως δεν υπάρχει λόγος σε αυτή τη φάση να γίνει τούτο και να προκληθεί κρίση με την Ελλάδα. Εάν επικρατήσει η δεύτερη σχολή, τότε το “Oruc Reis” θα σταλεί νοτίως της Κύπρου.

Αναστασιάδης: Καλό κλίμα με Ακιντζί, αν συμβάλλει και η Τουρκία, θα έχουμε θετικές εξελίξεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: