Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ: 60 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν ανέφερε μία ΜΚΟ

File Photo: Συγγενείς θρηνούν τον θάνατο του Abu Ali al-Debbi, μέλους οργάνωσης που ανήκει στο Ιράν, EPA, MURTAJA LATEEF




Τουλάχιστον 60 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος, τζιχαντιστές και αντάρτες στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας που η Δαμασκός θέλει να ανακτήσει, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) και γειτονικοί τομείς στις επαρχίες του Χαλεπιού και της Λαττάκειας παραμένουν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία). Στις περιοχές αυτές είναι επίσης παρούσες οργανώσεις ανταρτών, κάποιες από τις οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν ανακτήσει τις τελευταίες ημέρες πολλές κοινότητες στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, συνεχίζοντας τη χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν την 8η Αυγούστου, έπειτα από τρεις μήνες και πλέον σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών από αέρος και με το πυροβολικό.

Ανακατέλαβαν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Χάμας, που επίσης γειτονεύει με την Ιντλίμπ, με εξαίρεση λίγα χωριά στο βόρειο τμήμα της. Έχουν εξάλλου περικυκλώσει ένα «σημείο παρατήρησης» [σ.σ. προκεχωρημένη βάση] του τουρκικού στρατού, που έχει φτιάξει τα τελευταία σχεδόν δυο χρόνια περίπου δώδεκα τέτοιες εγκαταστάσεις στην Ιντλίμπ και στη Χάμα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία, συνολικά 60 αντιμαχόμενοι —29 στις τάξεις των δυνάμεων του καθεστώτος, 31 σε αυτές των τζιχαντιστών και των ανταρτών— σκοτώθηκαν στις μάχες σε πολλά μέτωπα στην επαρχία Ιντλίμπ, που γειτονεύει προς βορρά με την Τουρκία.

Εξάλλου, 10 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στην ίδια επαρχία, ανέφερε η ίδια ΜΚΟ.

Μετά την ανακατάληψη μιας πόλης στρατηγικής σημασίας, της Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, η Δαμασκός βάζει πλέον στο στόχαστρο την περιοχή της Μααρέτ αλ Νούμαν, βορειότερα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτές οι δύο πόλεις βρίσκονται πάνω στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα της Συρίας με το Χαλέπι, που ελέγχει η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Από τα τέλη Απριλίου οι βομβαρδισμοί του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 900 αμάχων στην περιοχή της Ιντλίμπ, κατά τη ΜΚΟ. Ενώ πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Χιλιάδες μετανάστες, ανάμεσά τους πολλοί Σύροι, απελάθηκαν από την Κωνσταντινούπολη μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες

Περισσότεροι από 20.000 παράνομοι μετανάστες, περιλαμβανομένων Σύρων, έχουν απελαθεί από την Κωνσταντινούπολη από τα μέσα Ιουλίου, ανέφερε σήμερα το γραφείο του κυβερνήτη.

Συνολικά 16.423 «παράνομοι μετανάστες που έφθασαν μέσω παράτυπης μετανάστευσης» μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες πόλεις εν αναμονή της απέλασής τους, στο διάστημα 12 Ιουλίου-25 Αυγούστου.

Επίσης, συνολικά 4.500 μη καταγεγραμμένοι Σύροι στάλθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς έξω από την πόλη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού σχεδίου για μετεγκατάσταση Σύρων που έχουν καταγραφεί εκτός της μεγαλύτερης πόλης και χρηματοπιστωτικού κέντρου της Τουρκίας, της Κωνσταντινούπολης.

Οι Σύροι πρόσφυγες είναι υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, αλλά οι αρχές έχουν εντείνει πρόσφατα τα μέτρα ασφαλείας εναντίον τους εν μέσω οικονομικής κρίσης και αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας.

Οι Σύροι στην Κωνσταντινούπολη έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Οκτωβρίου προκειμένου να φύγουν διαφορετικά θα σταλούν στην τουρκική πόλη όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη. Η αρχική προθεσμία για να το κάνουν έληξε στις 20 Αυγούστου.

Μαθητές δημοτικών σχολείων και οι οικογένειές τους, παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους, εργοδότες και φοιτητές πανεπιστημίου εξαιρούνται από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, πρόσθεσε το γραφείο.

Η Τουρκία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο: τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, περιλαμβανομένων 3,6 εκατομμυρίων από τη Συρία.

Περισσότεροι από 500.000 Σύροι είναι καταγεγραμμένοι στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλοι 300.000 έχουν καταγραφεί αλλού, αλλά εκτιμάται ότι ζουν στην πόλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βηρυτός, Lebanon

Χαμός στο Twitter: Ο Τραμπ λέει “έχω γερμανικό αίμα” και τη Μέρκελ σκάει στα γέλια…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: