Σε κατάσταση σοκ οι ΗΠΑ περιμένουν διάγγελμα Τραμπ με εξαγγελίες για μέτρα κατά της βίας

File Photo: Εν μέσω πολλαπλών επικρίσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να προβεί σε ανακοίνωση μέτρων για την οπλοκατοχή. EPA, SHAWN THEW




Με τις  ΗΠΑ να βρίσκονται σε κατάσταση σοκ μετά τις δυο πολύνεκρες επιθέσεις στο Ελ Πάσο και το Ντέιτον, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ αναμένεται εντός της ημέρας να προβεί σε ανακοινώσεις για την λήψη μέτρων ώστε «να τερματιστεί η βία», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Την ίδια ώρα το στρατόπεδο των Δημοκρατικών ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο, καταλογίζοντας ουσιαστικά στον  Τραμπ “ηθική αυτουργία”  λόγω της πολιτικής του φρασεολογίας και φιλοσοφίας.

Την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος, σε δήλωσή του μετά τις επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε 30 αθώους πολίτες, τόνισε πως «το μίσος δεν έχει θέση στη χώρα μας», ενώ ανέφερε πως συνομίλησε με το FBI και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μπιλ Μπαρ, για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αποφευχθούν παρόμοιες αιματοχυσίες στο μέλλον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα Δευτέρα τους βουλευτές να υιοθετήσουν νομοθεσία η οποία θα προβλέπει να υποβάλλεται σε αυστηρό έλεγχο το ιστορικό αυτών που θέλουν να αγοράσουν πυροβόλα όπλα μετά τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν αντίστοιχα στο Τέξας και το Οχάιο το Σαββατοκύριακο με 29 νεκρούς.

Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι “Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί πρέπει να ενωθούν και να εξασφαλίσουν αυστηρούς ελέγχους του ιστορικού, ίσως ακόμη παντρεύοντας τη νομοθεσία αυτή με την απελπιστικά αναγκαία μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση”.

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είναι μάταιος ο θάνατος αυτών που πέθαναν στο Ελ Πάσο στο Τέξας και στο Ντέιτον στο Οχάιο”, σημείωσε επίσης στο Twitter.

Οι ανακοινώσεις Τραμπ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πλέον το θέμα των πολύνεκρων επιθέσεων ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο στην Ουάσιγκτον, με πολλά στελέχη των Δημοκρατικών να τονίζουν πως ακόμη και οι χθεσινές δηλώσεις Τραμπ περί μίσους, «τροφοδοτούν τον φυλετικό διχασμό» στη χώρα.

Παρ’ ότι ουδείς μπορεί ευθέως να καταλογίσει στον Τραμπ ευθύνες για τις ένοπλες επιθέσεις, ο σκεπτικισμός και οι επικρίσεις για τον λαϊκισμό και την γενικότερη φιλοσοφία του Αμερικανού προέδρου έναντι της βίας και του μίσους, διογκώνεται, τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό το σημερινό άρθρο των New York Times  στο οποίο αναφέρεται πως η φρασεολογία του ενόπλου στο Ελ Πάσο είναι η ίδια μ’ αυτή που χρησιμοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στο κύριο άρθρο της η γαλλική εφημερίδα  Le Monde,  αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η φρασεολογία Τραμπ πυροδοτεί το μίσος».

«Πρέπει να πάμε πίσω στις πηγές»  της ακροδεξιάς τρομοκρατίας που ανθεί στις ΗΠΑ, “επειδή υπάρχει ένα εύφορο έδαφος κι ένα εργαλείο. Το εύφορο έδαφος είναι ο Τραμπισμός, και το εργαλείο, η νομοθεσία περί όπλων», τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Hellas Journal με πληροφορίες από Reuters / The New York Times/Le Monde

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: