Πόσο οξυγόνο παράγουν τα δάση της Αμαζονίας; Είναι πράγματι οι πνεύμονες του πλανήτη μας;

FILE PHOTO: Άνδρας περπατά στο δάσος του Αμαζονίου. EPA/FAZRY ISMAIL




Ανάμεσα στα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οικολογικές οργανώσεις, ΜΜΕ, διασημότητες, ακόμη και πολιτικοί ηγέτες,  προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν για τα φλεγόμενα  δάση της Αμαζονίας είναι και ο ισχυρισμός ότι παράγουν το 20% του παγκόσμιου οξυγόνου. Οπότε, ενδεχόμενη  καταστροφή των παρθένων δασών συνεπάγεται ευθεία απειλή για τα επίπεδα οξυγόνου στον πλανήτη μας. Όμως είναι αλήθεια;

Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μικρότερος και επιπλέον ο τρόπος σκέψης στην διατύπωση αυτής τη απειλής οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα για την πραγματική επίπτωση των πυρκαγιών του Αμαζονίου στα παγκόσμια επίπεδα οξυγόνου.

” Βλέπω αυτό το 20% παντού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν βγάζει πραγματικά πολύ νόημα”, δηλώνει στο Newsweek η Αλισον Μιλς,  από το Michigan Technological University.

“Υπάρχουν πολλοί, πάρα πολλοί λόγοι να ανησυχούμε -να τρομάζουμε, στην πραγματικότητα- από την ερημοποίηση και τις πυρκαγιές στα δάση της Αμαζονίας, αλλά ο κίνδυνος για τα παγκόσμια επίπεδα οξυγόνου δεν είναι ένας απ’ αυτούς”΄.

Στην πραγματικότητα, τα παγκόσμια επίπεδα οξυγόνου παραμένουν αρκετά σταθερά και δεν εξαρτώνται από τα παρθένα τροπικά δάση, τα οποία καταναλώνουν περίπου την ίδια ποσότητα οξυγόνου μ’ αυτή που παράγουν, δηλώνει ο Φίλιπ Φιρνσάιντ, καθηγητής στο  National Institute of Amazonian Research της Βραζιλίας.

“Ήταν μια έκπληξη που είδα στα ΜΜΕ τον ισχυρισμό ότι το 20% του οξυγόνου στον κόσμο προέρχεται από την Αμαζονία” συνεχίζει ο καθηγητής. “Η Αμαζονία δεν αποτελεί μεγάλη πηγή οξυγόνου επειδή τα δένδρα ανασαίνουν όπως και τα ζώα. Τα δένδρα χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του οξυγόνου που παράγουν μέσω της φωτοσύνθεσης”.

Στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, τα φυτά αιχμαλωτίζουν και αποθηκεύουν ηλικιακή ενέργεια, χρησιμοποιώντας την για να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα σε μόρια σακχάρου τα οποία χρησιμοποιούν για να τραφούν, παράγοντας ταυτόχρονα οξυγόνο κατ’ αυτό τον τρόπο.

“Υπάρχει καθαρή έκκληση οξυγόνου όταν το δένδρο μεγαλώνει και αποθηκεύει διοξείδιο μέσα στον κορμό του, αλλά όταν το δένδρο πεθαίνει ο κορμός σήπεται, αποσπώντας την ίδια ποσότητα οξυγόνου  από την ατμόσφαιρα στη διαδικασία παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα από τον άνθρακα που υπάρχει μέσα στον κορμό”.  προσθέτει ο καθηγητής Φιρνστάιν.

“Καθαρή απελευθέρωση οξυγόνου συμβαίνει μόνο εάν ο άνθρακας που έχει υπάρξει ως αποτέλεσμα της φωτοσύνθεσης θαφτεί σε ένα μέρος όπου δεν μπορεί να ενωθεί με το οξυγόνο για να σχηματιστεί διοξείδιο του άνθρακα”.

Αυτό σημαίνει ότι καθαρή επίπτωση από τις πυρκαγιές της Αμαζονίας στις ποσότητες οξυγόνου στην γήινη ατμόσφαιρα είναι “ουσιαστικά μηδενική”, σημειώνει η Αλισον Μιλς.

“Η ποσότητα του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα είναι  20.95 %, και δεν αλλάζει πολύ” συμπληρώνει. “Απ’ αυτή την οπτική, ο Αμαζόνιος μπορεί να καεί αλλά η ποσότητα του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά – το διοξείδιο του άνθρακα είναι ωστόσο μια άλλη ιστορία”.

Η Μιλς σημειώνει ότι από το 1990, τα επίπεδα του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα μειώθηκαν κατά  0.005 %— σχεδόν καθόλου.

“Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων και περίπου κατά 10% στην καύση της βιομάζας που σχετίζεται με την παγκόσμια ερημοποίηση των δασών”.  Οπότε, εάν χάναμε το σύνολο των δασών της Αμαζονίας, αυστηρά όσο αφορά τα επίπεδα οξυγόνου, η απώλεια θα ήταν μικρότερη του 1%

Πηγή: Newsweek

Τεχνητή γονιμοποίηση: ένα βήμα πιο κοντά για τη διάσωση του Βόρειου Λευκού Ρινόκερου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: