Τεχνητή γονιμοποίηση: ένα βήμα πιο κοντά για τη διάσωση του Βόρειου Λευκού Ρινόκερου

File photo: Pixabay.com




Επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι κατάφερε να πραγματοποιήσει τεχνητή γονιμοποίηση σε επτά ωάρια από τους δυο τελευταίους εναπομείναντες βόρειους λευκούς ρινόκερους του κόσμου, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για διάσωση του επαπειλούμενου είδους .

Ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος του κόσμου, ένας 45χρονος ρινόκερος με το όνομα Σουντάν, πέθανε πέρσι στην Κένυα, αφήνοντας μόνον δυο θηλυκούς βόρειους λευκούς ρινόκερους να αποτελούν τα τελευταία ίχνη του είδους στον πλανήτη.

Η Νατζίν και Φατού είναι εγγονή και δισεγγονή του Σουντάν αντίστοιχα  και τα τρία ζώα ζούσαν μαζί σε φυσικό πάρκο διάσωσης, βόρεια του Ναϊρόμπι.

Οι επιστήμονες αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι συνέλεξαν 10 ωάρια από την Νατζίν και την Φατού και ότι τα επτά από αυτά ωριμάνθηκαν  και γονιμοποιήθηκαν επιτυχώς. Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι εκπρόσωπος  του τμήματος έρευνας για την Άγρια ζωή και τους Ζωολογικούς κήπους, του Πανεπιστημίου Λάιμπνιτς του Βερολίνου.

Το σπέρμα που χρησιμοποιήθηκε στην διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης είχε διατηρηθεί κατεψυγμένο.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να γίνει και το επόμενο κρίσιμο βήμα της δημιουργίας βιώσιμων εμβρύων που θα μπορέσουν να καταψυχθούν και στη συνέχεια να μεταφερθούν σε ανάδοχες μητέρες  –  νότιους λευκούς ρινόκερους.  Οι νότιοι λευκοί ρινόκεροι φιλοξενούνται σε ζωολογικά πάρκα στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Reuters

Ρωσία: Ο πρώτος στον κόσμο πλωτός πυρηνικός σταθμός άρχισε το ταξίδι του στην Αρκτική

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: