Πάνω από 750 εκατ. ευρώ το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ είπε ο νέος πρόεδρος της εταιρείας

File Photo: Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Τον διορισμό του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Στάσση, καθώς και τον διορισμό πέντε νέων μελών που θα στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, ενέκρινε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Σε σύντομο χαιρετισμό της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και εργοδότης της χώρας μας. Ωστόσο επεσήμανε ότι “λανθασμένες πολιτικές τα προηγούμενα χρόνια, ίσως και διοικήσεις ευθύνονται για τα σημερινά άσχημα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης.

Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας να σώσουμε τη ΔΕΗ, να της δώσουμε προοπτικές νέας ανάπτυξης λαμβάνοντας όλα τα δέοντα μέτρα και αξιοποιώντας επίσης τις δυνατότητες που υπάρχουν τόσο στο εθνικό μας πλαίσιο όσο και στο ευρωπαϊκό”.

Συνέχισε λέγοντας: “σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή, ορίζουμε τους νέους εκπροσώπους του κύριου μετόχου στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης. Είναι καταξιωμένα στελέχη με διεθνή εμπειρία. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους, για το καλό της ΔΕΗ και της χώρας”.

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης μιλώντας στη συνέλευση των μετόχων τόνισε ότι βασικός στόχος είναι να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα ανέφερε: “Έρχομαι πίσω στην πατρίδα μου μετά από αρκετά μεγάλη πορεία στο εξωτερικό με έναν βασικό στόχο για τη ΔΕΗ.

Να γυρίσει η επιχείρηση σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Ο ενεργειακός κλάδος έχει τρομακτική ανάπτυξη σε παγκόσμια επίπεδα. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να απέχει από αυτή. Θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά”.

Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές ώστε να μπορεί η ΔΕΗ να παίζει επί ίσοις όροις σε όλα τα επίπεδα. “Πρώτα από όλα όμως πρέπει να περάσουμε τον κάβο που αφορά στην ταμειακή δυσκολία που έχει η επιχείρηση”.

Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι “τρεις είναι οι βασικοί τομείς πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε: να περάσουμε την ταμειακή δυσκολία. Άμεσα να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση που θα μας δώσει ανάσα ώστε να βρούμε τον χρόνο να περάσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ταυτόχρονα να καταστρώσουμε ένα καινούριο επιχειρηματικό σχέδιο και τελικά να εργαστούμε με κατεύθυνση την ανάπτυξη της επιχείρησης”.

Στο περιθώριο της συνέλευσης των μετόχων, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Στάσσης τόνισε ότι το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά είχε υπολογιστεί. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ταμειακό πρόβλημα ύψους 750 εκατ. ευρώ, ο κ. Στάσσης έκανε λόγο για μεγαλύτερο κενό σε ορίζοντα δωδεκαμήνου που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης σε ομιλία του επεσήμανε ότι τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης είναι πρόσκαιρα ωστόσο τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει τεράστια δυναμική και προοπτικές. Όπως είπε ότι προοπτικές και η δυναμική της ΔΕΗ είναι λαμπρές.

Με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις επιχειρηματικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουμε σχεδιάσει και προτείνει, η ΔΕΗ το 2022 μπορεί να έχει πενταπλάσιο EBITDA, να έχει πενταπλασιάσει το δυναμικό της σε ΑΠΕ ολοκληρώνοντας την οριστική της στροφή στην πράσινη ενέργεια και να έχει θέσει τις βάσεις να γίνει ηγέτης στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης. Η ΔΕΗ κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα κατάρρευσης είναι”.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η σχέση της ΔΕΗ με τους πελάτες της διέπεται από συγκεκριμένες αξίες. “Σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού καταφέραμε να συγκρατήσουμε περί τους 7 εκατ. Έλληνες καταναλωτές. Από τον Σεπτέμβριο 2015 αρχίσαμε να κάνουμε βήματα για την εμπέδωση μιας νέας αξίας, της επιβράβευσης της συνέπειας. Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαμε χαρίσει το πάγιο στους συνεπείς μας πελάτες.

Ολοκληρώθηκε αυτή η πολιτική με την καθιέρωση της έκπτωσης συνέπειας τον Μάιο του 2016. Από 15% το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 10% τον Απρίλιο. Είναι στοιχείο του αξιακού μας συστήματος με τους πελάτες μας η επιβράβευσης της συνέπειας.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, πιστεύω ότι δεν πρέπει μέσα στις τιμολογιακές προσαρμογές να περιλαμβάνεται και αυτή η έκπτωση”.

Ο κ. Παναγιωτάκης ευχαρίστησε τους μετόχους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και τόνισε: “Απολογούμαι γιατί οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να έχουμε την πρέπουσα κερδοφορία και εσείς να απολαύσετε κάποια μερισματική απόδοση. Έδωσα όλες μου τις δυνάμεις να κρατηθεί η επιχείρηση όρθια όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Πλέον ανοίγονται νέοι δρόμοι.

Το μέλλον είναι ευοίωνο ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον εκτός μνημονίων. Εύχομαι η πολιτεία να αναγνωρίσει τον ρόλο της ΔΕΗ ως βασικού αναπτυξιακού πυλώνα της χώρας”.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτό είναι το νέο ασφαλιστικό: Οι πυλώνες που παρουσίασε ο Μηταράκης σε συνέντευξη

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: