Πάμε για το τρία στα τρία και για την πρωτιά στο τουρνουά Ακρόπολις: Κόντρα στη Σερβία η Εθνική [videos, photos]

Η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ. Photo via Twitter, @HellenicBF




Απόψε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Σερβία (18/8, 20:30) για την 3η και τελευταία ημέρα του 29ου Ακρόπολις, ένα ματς που πέρα από το δυνατότερο τεστ που έχει δώσει έως τώρα, αποτελεί και τον άτυπο τελικό του τουρνουά.

Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Σερβία, κέρδισαν εύκολα τα παιχνίδια τους με την Ιταλία και την Τουρκία, κάνοντας μάλιστα και αρκούντως πειστικές εμφανίσεις για το συγκεκριμένο στάδιο της προετοιμασίας τους, με 14 ημέρες να απομένουν για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας.

Στο πρώτο παιχνίδι της 3ης ημέρας θα αναμετρηθούν η Ιταλία και η Τουρκία, με τη νικήτρια να καταλαμβάνει την 3η θέση στο τουρνουά Ακρόπολις.

Το πρόγραμμα της 3ης ημέρας:

18:00 (ΕΡΤ Sports HD) Τουρκία – Ιταλία

20:30 (ΕΡΤ Sports HD) Ελλάδα – Σερβία

Έβαλε δύσκολα στην εθνική η Τουρκία, αλλά τη νίκησε!

Η εθνική βρήκε μεγαλύτερη αντίσταση από την Τουρκία εν συγκρίσει με την Ιταλία, στο 29ο Τουρνουά «Ακρόπολις», αλλά στην 4η περίοδο έπαιξε με σοβαρότητα και έκανε το δύο στα δύο, 84-70, στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Χωρίς τον τραυματία Κώστα Σλούκα (έμεινε στο ξενοδοχείο) και το βασικό πεντάρι της, Γιάννη Μπουρούση που έμεινε εκτός δωδεκάδας, η εθνική αξιοποίησε την υπεροχή της στα αμυντικά ριμπάουντ και στις ασίστ και είχε πρώτο σκόρερ τον Γιώργο Πρίντεζη με 18 πόντους. Νταμπλ νταμπλ σημείωσε ο αστέρας της εθνικής, Γιάννης Αντετοκούνμπο (που αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην προετοιμασία και ως σμολ φόργουορντ) με 16 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ είχε και 8 κερδισμένα φάουλ, 5 ασίστ, 3 κοψίματα. Ο Νικ Καλάθης τελείωσε τον αγώνα με 11 πόντους, 6 ασίστ και 5 ριμπάουντ.

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Θανάσης Σκουρτόπουλος είδε τον Γιώργο Παπαγιάννη να ανταποκρίνεται, με 12 πόντους, καρφώματα και κοψίματα, ένας παίκτης ιδιαίτερα σημαντικός για να δίνει ανάσες στον Μπουρούση στην Κίνα. Στα αρνητικά, εκτός από τον μυϊκό σπασμό του Ιωάννη Παπαπέτρου, ήταν τα 5/15 τρίποντα της εθνικής απέναντι σε μία Τουρκία που απειλούσε για τρία δεκάλεπτα, προβλημάτισε με την άμυνά της τη «γαλανόλευκη» και είχε σε μεγάλη ημέρα τον Φουρκάν Κορκμάζ (25π., 8ρ., 5ασ., 3 κλ.).

Ο Ουφούκ Σαρίτσα άφησε εκτός τους Ντουρμάζ, Ουγκιουρλού εν συγκρίσει με το ματς απέναντι στη Σερβία και στη θέση τους έβαλε τους Αρσλάν και Τουντσέρ. Οι Τούρκοι μετρούν δύο ήττες σε ισάριθμους αγώνες και την Κυριακή (18/8) αντιμετωπίζουν στις 18:00 την Ιταλία.

Την πρώτη θέση του 29ου Τουρνουά «Ακρόπολις» θα διεκδικήσει για 18η φορά στην ιστορία της η εθνική με αντίπαλο τη Σερβία την Κυριακή (18/8) στις 20:30.

Τα δεκάλεπτα: 24-17, 42-37, 63-57, 84-70

Στο «5» ξεκίνησε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, μια θέση που θα τον δουν συχνά στο Παγκόσμιο Κύπελλο οι Έλληνες φίλαθλοι. Καλάθης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Πρίντεζης ήταν οι άλλοι τέσσερις βασικοί της εθνικής απέναντι στους Τούρκους. Η εθνική έτρεξε, βγήκε σε αιφνιδιασμούς που είναι το δυνατό σημείο της και προηγήθηκε με 13-2! Ο Πρίντεζης έφτασε τους 8 πόντους με το σκορ στο 15-4, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε το 17-4, αλλά οι Τούρκοι απάντησαν με δύο διαδοχικά τρίποντα, 17-10, από Ιλιασόβα και Ουίλμπεκιν. Με τον Λαρεντζάκη να σκοράρει για 3, 20-12 η εθνική έκλεισε προηγούμενη την 1η περίοδο, 24-17, ενώ η Τουρκία παρουσίαζε χαμηλά ποσοστά ευστοχίας (3/9 δίποντα, 3/11 τρίποντα).

Τους Κόνιαρη, Λαρεντζάκη, Παπαπέτρου, Μήτογλου και Παπαγιάννη παρέταξε ο Σκουρτόπουλος με την έναρξη της 2ης περιόδου. Ο Λαρεντζάκης με νέο τρίποντο διεύρυνε τη διαφορά στους +8, 27-19 για να πάρει μπρος ο Γιώργος Παπαγιάννης με δύο διαδοχικά καρφώματα, αλλά και δύο κοψίματα στο 2ο δεκάλεπτο. Η υψηλή απόδοση του δεύτερου σέντερ της «γαλανόλευκης» έφερε στο +11 τη διαφορά, 33-22. Οι Τούρκοι πάντως που είχαν μειώσει και στο -7, 29-22 με τρίποντο του Κορκμάζ, δημιουργούσαν προβλήματα με την άμυνά τους στην εθνική, ενώ ακούμπησαν την μπάλα κοντά στο καλάθι, με «αιχμή του δόρατος» τον Ερντέν και παρέμεναν σε διεκδίκηση της νίκης. Ουσιαστικά ο Ομοσπονδιακός της Τουρκίας, Ουφούκ Σαρίτσα, προσπαθούσε να εκμετλλευτεί το σχήμα με τρία γκαρντ που είχε επιλέξει ο Σκουρτόπουλος (Κόνιαρης, Παπανικολάου, Βασιλόπουλος, Μήτογλου και Παπαγιάννης).

Εν τέλει, βρήκε στόχο δύο φορές από τα 6.75 η Τουρκία με Κορκμάζ και Ουίλμπεκιν για το 36-32. Ο Ιλιασόβα έφερε την ομάδα του και στο -3, 38-35, αλλά ο Καλάθης και ο Βασιλόπουλος ήταν αυτοί που «ξεκόλλησαν» την άστοχη στο δεύτερο μισό της 2ης περιόδου εθνική, 42-35. Ο Φουρκάν Κορκμάζ με εύστοχο δίποντο διαμόρφωσε το σκορ του ημιχρόνου, 42-37. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μετρούσε 12 πόντους και 8 ριμπάουντ στο α΄ μέρος, με τον Κορκμάζ να έχει σημειώσει 15 πόντους για την Τουρκία.

Στο «3», για πρώτη φορά στη διάρκεια της προετοιμασίας της εθνικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο, μπήκε ο “Greek Freak” στην 3η περίοδο, μαζί με τους Καλάθη, Λαρεντζάκη, Πρίντεζη και Μήτογλου. Η εθνική βγήκε ξανά σε αιφνιδιασμούς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο άρχισε τα καρφώματα και η διαφορά έφτασε τους +12 πόντους, 54-42. Ο Καλάθης με τρίποντο διαμόρφωσε το 59-48, με τον Ιωάννη Παπαπέτρου να αισθάνεται πόνο στη μέση, να ζητά αλλαγή προκαλώντας νέα ανησυχία. Οι Ιλιασόβα και Οσμάν είχαν απαντήσεις έξω από τη γραμμή του τριπόντου, 61-57 για να διαμορφώσει ο Giannis το σκορ της 3ης περιόδου, 63-57.

Το σερί 6-0 από Καλάθη, Παπαγιάννη και Πρίντεζη είχε ως αποτέλεσμα το 69-57 με την έναρξη της 4ης περιόδου, αλλά ο Αρσλάν με σουτ τριών πόντων μείωσε σε 69-60. Όμως, η εθνική απάντησε με επιμέρους σκορ 8-2, ξέφυγε με 77-62 και ο Σκουρτόπουλος απέσυρε τους βασικούς, έχοντας όμως ανησυχία για τον μυϊκό σπασμό που παρουσίασε ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Διαιτητές: Παπαπέτρου, Παναγιώτου, Διαμαντής

ΕΛΛΑΔΑ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Λαρεντζάκης 8 (2), Κόνιαρης, Καλάθης 11 (2), Παπαγιάννης 12, Πρίντεζης 18 (1), Παπανικολάου 2, Παπαπέτρου 2, Βασιλόπουλος 5 (1), Γ. Αντετοκούνμπο 16, Θ. Αντετοκούνμπο 8, Μήτογλου 2

ΤΟΥΡΚΙΑ (Ουφούκ Σαρίτσα): Ουίλμπεκιν 9 (2), Μπαλμπάι, Μπίρσεν, Οσμάν 9 (1), Ιλιασόβα 16 (3), Ερντέν 3, Μαχμούτογλου, Τουντσέρ, Σανλί 5, Κορκμάζ 25 (4), Αρσλάν 3 (1)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/sport24

Το πλακάτ φιλάθλου στον αγώνα με την Τουρκία, που τράβηξε το βλέμμα του Giannis [photos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: