Όγδοος κύκλος συνομιλιών ΗΠΑ-Ταλιμπάν: Στους 1.500 οι νεκροί ή τραυματίες άμαχοι τον Ιούλιο

File Photo: Αφγανός στέκεται στα ερείπια κατεστραμμένης από βομβαρδισμό κατοικίας, Καμπούλ, Αφγανιστάν. EPA, HEDAYATULLAH AMID
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, καθώς περισσότεροι από 1.500 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν μέσα στον Ιούλιο από τις συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την Αποστολή Βοήθειας του Οργανισμού στην χώρα (UNAMA).

Όπως παρατηρεί η UNAMA ο αριθμός των καταγεγραμμένων θυμάτων αμάχων είναι ο μεγαλύτερος από κάθε άλλο μήνα μέσα στο 2019, αλλά και ο μεγαλύτερος από κάθε μήνα, από τον Μάιο του 2017.

  • Ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων αυξήθηκε κυρίως από τον αυξημένο αριθμό των επιθέσεων κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων, σε αστικές περιοχές. Τα στοιχεία της ίδιας αναφοράς δηλώνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των απωλειών προκλήθηκε από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Η UNAMA ανακοίνωσε ότι παραμένει “ουσιαστικά ανήσυχη για το πλήγμα που έχουν δεχτεί οι άμαχοι.”

Όγδοος κύκλος ειρηνευτικών συνομιλιών στο Κατάρ

Ένας νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν θα ξεκινήσει σήμερα Σάββατο, 3 Αυγούστου, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι έκαναν λόγο για την «πιο κρίσιμη» φάση των διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό του 18ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

  • Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κοντά στις συνομιλίες δήλωσαν ότι μπορεί να αναμένει κανείς μια ειρηνευτική συμφωνία στο τέλος του όγδοου γύρου συνομιλιών, η οποία θα επιτρέψει στις ξένες δυνάμεις να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν που έχει πραγματοποιήσει από πέρυσι σειρά συναντήσεων με τους ηγέτες των Ταλιμπάν, έφθασε στη Ντόχα χθες βράδυ.

  • «Μόλις έφθασα στη Ντόχα για την επανάληψη των συνομιλιών με τους Ταλιμπάν. Θέλουμε μια συμφωνία ειρήνης, όχι μια συμφωνία αποχώρησης», έγραψε ο Χαλιλζάντ στο Twitter.

«Μια συμφωνία ειρήνης που θα μας επιτρέψει να αποχωρήσουμε. Η (αμερικανική) παρουσία μας στο Αφγανιστάν βασίζεται σε προϋποθέσεις και η όποια αποχώρηση θα βασίζεται σε προϋποθέσεις», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι Ταλιμπάν αφήνουν να εννοηθεί ότι θα ολοκληρώσουν μια συμφωνία. «Είμαστε έτοιμοι για μια καλή συμφωνία».

Δύο πηγές με γνώση των συνομιλιών δήλωσαν ότι η συμφωνία για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια από τους Ταλιμπάν αναμένεται πριν τις 13 Αυγούστου.

Περίπου 20.000 ξένοι στρατιώτες, στην πλειονότητά τους Αμερικανοί, βρίσκονται στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ να εκπαιδεύει και να συμβουλεύει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA, Reuters

Οι ΗΠΑ κλείνουν τη “στρόφιγγα” στη Ρωσία για υπόθεση Σκρίπαλ με νέες οικονομικές κυρώσεις

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required