Ο Μητσοτάκης στην Μέρκελ για τα δάνεια: Επιδιώκει μείωση πλεονασμάτων και φόρων

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), στο Υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




H Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει πρόωρα τη δανειακή βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η νέα ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια σχεδόν άνω των τεσσάρων δις ευρώ και ελπίζει σε μια ουσιαστική πολιτική επίδραση, γράφει ο Gerd Höhler στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Handelsblatt.

Στις 29 Αυγούστου ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Βερολίνο για πρώτη φορά. Ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί: η νέα ελληνική κυβέρνηση προτίθεται το Σεπτέμβριο να εξοφλήσει εκτάκτως δανειακή βοήθεια σχεδόν τεσσάρων δις ευρώ. Αλλά η Bundesbank δεν θα μπορούσε να συναινέσει σε αυτήν την πρόωρη εξόφληση.

  • Όσον αφορά τα σχέδια εξόφλησης πρόκειται για δάνεια τα οποία η Ελλάδα έλαβε από το ΔΝΤ στη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη. Συνολικά η Αθήνα μεταξύ 2010 και 2018 έλαβε δανειακή βοήθεια συνολικού ύψους 288,7 δις ευρώ. Τα 32,1 δις προέρχονται από το ΔΝΤ. Εξ αυτών η χώρα έχει ήδη αποπληρώσει τα 23,8 δις, ενώ τα υπόλοιπα 8,33 δις η Αθήνα αναμένεται να τα αποπληρώσει μέχρι το 2024.

Ένα μέρος εξ αυτών η Ελλάδα θέλει να το εξοφλήσει πρόωρα, όπως επιβεβαίωσε ο έλληνας Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Έτσι η κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους. Επειδή τα δάνεια του ΔΝΤ είναι πολύ ακριβά: Ενώ ο ΕΜΣ, ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας, υπολογίζει επιτόκιο μόνο περίπου 1% , το ΔΝΤ απαιτεί μέχρι και πέντε φορές υψηλότερα επιτόκια. Συγκεκριμένα πρόκειται για δάνεια ύψους 3,7 δις ευρώ, τα οποία αναμένεται να εξοφληθούν μεταξύ 2019 και 2021.

Για αυτές τις δανειακές δόσεις τα επιτόκια αναμένεται να φτάσουν μέχρι και 5,13%. Ακόμα και στις κεφαλαιαγορές η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί στο μεταξύ με σημαντικά ευνοϊκότερους όρους. Στα μέσα Ιουλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου χρέους βγήκε στις αγορές με ένα επταετές ομόλογο ύψους 2,5 δις ευρώ – με ένα τοκομερίδιο ύψους 1,875%.

  • Βέβαια θα έπρεπε το Eurogroup, o ΕΜΣ και τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και το γερμανικό, να εγκρίνουν ενδεχόμενη πρόωρη αποπληρωμή. Ανάλογα το θέμα θα έπρεπε να απασχολήσει τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στην επόμενη συνάντησή τους στις 13 Σεπτεμβρίου. Ο ΕΜΣ ήδη έχει στείλει μήνυμα συμφωνίας, επειδή η Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να βελτιώσει την δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους της.

Ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε κάνει σκέψεις την άνοιξη για μια έκτακτη αποπληρωμή. Τότε όμως υπήρξαν κυρίως από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών επιφυλάξεις, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι ο Τσίπρας ήθελε με μια πρόωρη εξόφληση του χρέους να βγάλει από τη μέση το ΔΝΤ ως ελεγκτική αρχή. Αυτή η ανησυχία στο μεταξύ θεωρείται αβάσιμη, επειδή το ΔΝΤ σε κάθε περίπτωση παραμένει ως δανειοδότης.

Τουλάχιστον εξίσου σημαντική όπως η αποφόρτιση όσον αφορά το δημόσιο χρέος είναι και η πολιτική επίδραση, που αναμένεται να προκύψει από μια πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ: ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης θέλει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές για ενδεχόμενη χαλάρωση των αυστηρών όρων λιτότητας, οι οποίοι προβλέπουν ότι η Ελλάδα μέχρι το 2022 θα πρέπει να επιτυγχάνει στον προϋπολογισμό ένα ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.

  • Ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει τα πλεονάσματα, προκειμένου να μειώσει τους φόρους και να διαθέτει περισσότερα χρήματα για επενδύσεις.

Ο ίδιος βλέπει περιθώρια για ενδεχόμενη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, επειδή η Ελλάδα θα πρέπει να εφοδιάζεται με σημαντικά λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους, απ’ ό,τι αρχικά θεωρούνταν. Με μια εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ το βάρος των τοκοχρεολυσίων θα συνέχιζε να μειώνεται.

Τίτλος του κειμένου: Griechenland will IWF-Hilfskredite vorzeitig tilgen

Η αμερικανική General Electric υποψήφιος προμηθευτής πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: