Μπαράζ άθλιων προκλήσεων από την Τουρκία κατά της Ελλάδας και της Κύπρου [video]

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή: Τουρκική Προεδρία.




Με… νταηλίκι και αστείρευτο θράσος, η Τουρκία επιδιώκει να πάρει τμήμα από τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Δεν διστάζει να προχώρα σε παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και να απειλεί την Κύπρο με νέα εισβολή και την Ελλάδα με σχόλια όπως «θα σας ρίξουμε πάλι στη θάλασσα», παραπέμποντας στη μικρασιατική καταστροφή.

Οι υδρογονάνθρακες

Έχοντας στόχο μέρος των υδρογονανθράκων της Κύπρου, δεν διστάζουν να προχωρούν σε παράνομες γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, απειλώντας συγχρόνως λέγοντας να μην τολμήσει κάποιος να τα βάλει μαζί τους.

Στέλνουν γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη και στη συνέχεια οι ίδιοι οι υπουργοί ανεβάζουν βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα.

Το βίντεο του Oruc Reis που ανέβασε ο Ντονμέζ

Τελευταίο παράδειγμα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Ντονμέζ, ανέβασε βίντεο στο twitter, που δείχνει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος στη διάρκεια της νύχτας να περνά τα Δαρδανέλια και να κατευθύνεται στο λιμάνι της Αττάλειας. Από εκεί θα ανεφοδιαστεί για να πάει στις κυπριακές θάλασσες.

Νέα παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ από «Πορθητής»

Στο μεταξύ, νέα παράνομη γεώτρηση του «Πορθητή» ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης η Τουρκία με Navtex.

Σύμφωνα με την νέα παράνομη Navtex, το γεωτρύπανο «Πορθητής», («Fatih»), από τις 4 Σεπτεμβρίου, θα μετακινηθεί περίπου τέσσερα ναυτικά μίλια βορειοδυτικότερα ου σημείου που βρίσκεται τώρα, για νέα γεώτρηση που θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η παράνομη γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια-1» που βρίσκεται τώρα το γεωτρύπανο, διήρκεσε περισσότερο από 120 μέρες, ενώ για την νέα παράνομη ενέργεια η Τουρκία θεωρεί ότι θα χρειαστεί περίπου 55 μέρες.

Με νέα εισβολή απειλεί την Κύπρο ο Ακάρ

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, απειλεί με νέα εισβολή, εάν η Τουρκία δεν πάρει αυτό που θέλει, δηλαδή υδρογονάνθρακες.

«Είμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν και το 1974 στην Κύπρο. Ό,τι χρειάστηκε να γίνει εκείνη την ημέρα, κανείς να μην αμφιβάλει ότι δεν θα γίνει το ίδιο σε παρόμοια κατάσταση σήμερα», διαμήνυσε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε εκδήλωση για την προαγωγή στελεχών του στρατού σε ανώτερες βαθμίδες.

O Χουλουσί Ακάρ δήλωσε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για συνέχιση των δραστηριοτήτων της στην ανατ. Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο.

«Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εδώ, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, το έχουμε δηλώσει σε όλον τον κόσμο. Κανείς να μη δοκιμάσει τη δύναμη και την ισχύ μας, κανείς να μην κάνει λάθος λογαριασμούς».

Από την άλλη πλευρά, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.

«Όταν μιλάμε για συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο ή όταν λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, δεν πρόκειται για υποχώρηση, ούτε για αδυναμία. Ούτε είναι απειλή όταν λέμε ότι δεν θα παραβλέψουμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας. Όλοι να κάνουν τους λογαριασμούς τους αναλόγως», τόνισε.

Το πανό στο γήπεδο και τα σχόλια Ερντογάν

Ακόμη και πάνο ξεδίπλωσαν την Πέμπτη οι υποστηρικτές του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον αγωνιστικό χώρο στο πλαίσιο της αναμέτρησης Τράμπζονσπορ – ΑΕΚ για το Europa League.
Το πανό, «Can you swim?», δηλαδή «ξέρεις να κολυμπάς;» έγραφε το πανό που περιφερόταν στις εξέδρες, πολλές φορές γυρισμένο όχι προς το γήπεδο, αλλά προς την πλευρά όπου βρίσκονταν οι φίλοι της ΑΕΚ.

Φωτογραφία από protothema.gr

Πρόκειται για μια έμμεση αναφορά τόσο στη Μικρασιατική Καταστροφή (άλλωστε αυτές τις ημέρες το 1922 κατέρρεε το Μέτωπο και ανοίγοντας το δρόμο σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ελληνικής ιστορίας), όσο και στη Γενοκτονία των Ποντίων. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Φεβρουάριο είπε από την Κερασούντα ότι η πόλη «έριξε στη θάλασσα τις συμμορίες των Ποντίων», ενώ έχει μιλήσει και για κάποιους «έφυγαν πέφτοντας στη θάλασσα και δεν έγιναν παστά ψάρια στον Σαγγάριο», μεταξύ άλλων.

Πάντως από την ΑΕΚ σκοπεύουν να κάνουν επίσημη καταγγελία προς την UEFΑ, που απαγορεύει διά ροπάλου στα γήπεδα τα μηνύματα με πολιτικό περιεχόμενο.

Αποτρεπτικές για την επίλυση του Κυπριακού οι τουρκικές ενέργειες δήλωσε ο Προδρόμου

Ως αποτρεπτικές για την επίλυση του Κυπριακού χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου τις τουρκικές ενέργειες, κληθείς να σχολιάσει σήμερα, στο περιθώριο του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, τη νέα NAVTEX που εξέδωσε χθες η Τουρκία.

* Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι η Τουρκία τρέφει αυταπάτες εάν πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα συμμετάσχει στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ για την επίσκεψη του ψευδο-«αναπληρωτή πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, μαζί με δημοσιογράφους, έκανε λόγο για απόπειρα της τουρκικής πλευράς να δυσχεράνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε ότι η τουρκική πλευρά στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων είχε καταθέσει πρόταση που έθετε την Αμμόχωστο υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

«Δυστυχώς η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες παρεμβάσεις, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά είναι αποτρεπτικές αυτές οι κινήσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα φανεί διατεθειμένη να διαπραγματευθούμε μια πραγματική λύση για όλους τους Κυπρίους και αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι θα σταματήσει την πολιτική αυτή της έντασης», ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου στους δημοσιογράφους.

«Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας είναι πάντοτε παράνομες, έχουν καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και βεβαίως, η Τουρκία δεν πρέπει να αυταπατάται. Δεν είναι αυτός ο τρόπος για να συμμετάσχει στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου.

* Εάν η Τουρκία θέλει συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα, όχι μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και με τα άλλα κράτη, και με τον ευρωπαϊκό ενεργειακό διάδρομο που δημιουργείται, θα πρέπει να βαδίσει σύμφωνα με τον διεθνή νόμο και όχι αυθαίρετα», σημείωσε.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Οζερσάι στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, μαζί με δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι επικεντρωμένος στις συζητήσεις που θα έχει με την κυρία Λουτ και τις συζητήσεις που θα έχει η κυρία Λουτ με την τουρκοκυπριακή πλευρά και συγκεκριμένα με τον Μουσταφά Ακιντζί και όχι με τον Κουντρέτ Οζερσάι.

«Ελπίζουμε ότι θα γίνει κατορθωτό να γίνει αυτό το βήμα που χρειάζεται στις συζητήσεις με την κυρία Λουτ, για να φθάσουμε με τον ΓΓ σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε και πρόσθεσε πως «τα όσα καθημερινά και εν πολλοίς προπαγανδιστικά προβάλλονται για την Αμμόχωστο είναι απολύτως άκυρα», παραπέμποντας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις μέχρι τώρα συζητήσεις για το Κυπριακό.

«Η τουρκική πλευρά έχει καταθέσει στη διαπραγμάτευση που έγινε το προηγούμενο διάστημα στη Γενεύη και στο Κρανς Μοντανά, πρόταση η οποία όπως είναι το αυτονόητο περιλαμβάνει την Αμμόχωστο στην πλευρά που θα είναι υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση», υπενθύμισε.

Πρόσθεσε ότι «αυτά τα οποία γίνονται τώρα εκλαμβάνονται ως προκλήσεις και πιθανώς απόπειρες για να δυσχεράνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι γίνονται όλα τα σχετικά διαβήματα «χωρίς από την πλευρά μας να έχουμε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε γλώσσα προπαγάνδας».

Πηγή: ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προκλητικό βίντεο από Ντονμέζ: Το Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας, ευχές στο πλήρωμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: