Με βασιλική “βούλα” ο Τζόνσον κλείνει τη βουλή. Καταγγελίες για πραξικόπημα και διαδηλώσεις

“Αναπαύσου εν ειρήνη Βρετανική Δημοκρατία” γράφει το πλακάτ διαδηλωτή με την μάσκα το BoJo, έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ 10EPA/WILL OLIVER .




Καθώς  η βασίλισσα Ελισάβετ  ενέκρινε το σχέδιο του πρωθυπουργού της Βρετανίας να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, η χώρα ζει πρωτόγνωρες θυελλώδεις στιγμές. Το πραξικόπημα του Τζόνσον, με αποκλειστικό στόχο την εξουδετέρωση των αντιπάλων του Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και πολλών βουλευτών των Τόρις. Με τη λίρα να πέφτει 1,1% έναντι του δολαρίου και τους κομματικούς μηχανισμούς “μουδιασμένους” από την βασιλική βούλα στην αντιδημοκρατική ταχυδακτυλουργία Τζόνσον, η Βρετανία ακροβατεί επικίνδυνα και οι πρώτες διαδηλώσεις ξεκίνησαν έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Παράλληλα, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για τους Times, λεπτά μετά την πρόταση Τζόνσον, δείχνει πως μόλις το 27% των Βρετανών συμφωνεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ενώ, μέσα σε ελάχιστη ώρα, πάνω από 450.000 υπογραφές συγκέντρωσε διαδικτυακή καταγγελία για το κλείσιμο της βουλής.

Η οργή της αντιπολίτευσης

Ο  ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπι, δήλωσε “τρομαγμένος”  από το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον προς την Βασίλισσα ενώ κατέστησε σαφές πως πρόκειται περί “κινδύνου για τη δημοκρατία μας”. Πριν γίνει γνωστή η απόφαση του Παλατιού, ο Κόρμπι είχε πει:”Εάν ο Τζόνσον είναι σίγουρος για τα σχέδιά του τότε πρέπει να τα θέσει στην έγκριση του λαού σε γενικές εκλογές ή δημοψήφισμα”.

Παράλληλα, εν αναμονή της βασιλικής απόφασης, ο ηγέτης των Εργατικών τόνισε ότι την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία συνέρχεται εκ νέου το κοινοβούλιο – πριν κλείσει κατά το σχέδιο Τζόνσον λίγες μέρες αργότερα – θα καταθέσει νομοθέτημα ώστε να αποτραπεί αυτό που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός προϊδέασε για την κατάθεση πρότασης μομφής στην κυβέρνηση.

Πηγή  του Εργατικού Κόμματος επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο Κόρμπιν απηύθυνε επιστολή προς την βασίλισσα Ελισάβετ για να εκφράσει τις σοβαρές του ανησυχίες για την κίνηση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε  συνάντηση με την βασίλισσα.

Με παρόμοια επιστολή εξέφρασε την ανησυχία του  προς την βασίλισσα και το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνταγματικό σκάνδαλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου. «Όποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του».

Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, Ντάιαν Αμποτ, έγραψε στο Twitter ότι ό Τζόνσον ετοιμάζει “πραξικόπημα” κατά του κοινοβουλίου.

Η βασιλική έγκριση

Ωστόσο, λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το σχέδιο του Τζόνσον με ανακοίνωση  του επίσημου σώματος των συμβούλων της βασίλισσας, που είναι γνωστό ως Ιδιαίτερο Συμβούλιο του Στέμματος.

Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται πως η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα ανασταλεί κάποια ημέρα ανάμεσα στην 9η και τη 12η Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου.

«Τη σημερινή ημέρα η Μεγαλειότητά Της παρήγγειλε στο Συμβούλιο πως το Κοινοβούλιο θα ανασταλεί σε μία ημέρα όχι νωρίτερα από τη Δευτέρα, 9η ημέρα του Σεπτεμβρίου και όχι αργότερα από την Πέμπτη, 12η ημέρα του Σεπτεμβρίου έως τη Δευτέρα 14η ημέρα του Οκτωβρίου 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Δεν είναι δημοκρατία, είναι δικτατορία”,  δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκοτίας. “Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου», κατέληξε.

Τι σημαίνει το κλείσιμο της βουλής

Η αναστολή λειτουργίας της βουλής  θα δώσει στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να καθυστερήσει μέχρι την 14η Οκτωβρίου την Ομιλία της Βασίλισσας στο κοινοβούλιο, που περιλαμβάνει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτόν οι Βρετανοί βουλευτές  που στην πλειοψηφία τους  είναι αντίθετοι με το “άτακτο” Brexit, δεν θα έχουν τον αναγκαίο χρόνο για να ψηφίσουν νομοθεσία που θα αποτρέπει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/ BBC/CNN

Θεσμική εκτροπή ετοιμάζει ο Τζόνσον: Ζητάει από τη βασίλισσα να κλείσει τη Βουλή 1,5 μήνα

 

 

 

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: