Θεσμική εκτροπή ετοιμάζει ο Τζόνσον: Ζητάει από τη βασίλισσα να κλείσει τη Βουλή 1,5 μήνα

File Photo: Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. EPA, UK PARLIAMENTARY




Μια ιδιότυπη θεσμική εκτροπή επιδιώκει ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον καθώς θέλει να επιβάλλει με κάθε τρόπο το Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Ζητάει από τη βασίλισσα Ελισάβετ να διακόψει την κοινοβουλευτική περίοδο λίγες ημέρες μετά την επαναλειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου μετά τις θερινές διακοπές στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, λίγες εβδομάδες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit.

Σύμφωνα με το BBC, αυτή η κίνηση θα δώσει στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να καθυστερήσει μέχρι την 14η Οκτωβρίου την Ομιλία της Βασίλισσας στο κοινοβούλιο, που περιλαμβάνει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτόν οι Βρετανοί βουλευτές δεν θα έχουν τον αναγκαίο χρόνο για να ψηφίσουν νομοθεσία που θα αποτρέπει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Guardian, συνάντηση σχετικά με το κυβερνητικό αυτό σχέδιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη θερινή κατοικία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Μπαλμόραλ.

Το βρετανικό κοινοβούλιο δεν συνεδριάζει συνήθως για διάστημα περίπου τριών εβδομάδων στο τέλος του Σεπτεμβρίου και τις αρχές του Οκτωβρίου, όταν τα βρετανικά πολιτικά κόμματα πραγματοποιούν τα ετήσια συνέδριά τους.

Βρετανοί πολιτικοί και βουλευτές αντέδρασαν σε σφοδρότητα στις πληροφορίες αυτές:

Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκοτίας: «Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος: «Εάν οι πληροφορίες του BBC είναι σωστές, ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή».

Τομ Γουότσον, μέλος της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος: «Δεν έχουμε μία “νέα κυβέρνηση”. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στην δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: