Η Ρωσία αναθεωρεί την… σοβιετική λίστα απαγορευμένων επαγγελμάτων για γυναίκες

File photo: Pixabay.com




Σύντομα οι γυναίκες στη Ρωσία θα μπορούν να εργάζονται σε 350 και πλέον επαγγέλματα από τα οποία μέχρι σήμερα αποκλείονταν βάσει εργατικής νομοθεσίας η οποία έχει ελάχιστα αλλάξει  από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Στην Ρωσία απαγορεύεται στις γυναίκες να ασκούν 456 επαγγέλματα σε δεκάδες βιομηχανίες όπου υπάρχουν επιβλαβείς συνθήκες εργασίας ή απαιτούνται εργασίες με μεγάλη φυσική καταπόνηση.

Διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας το οποίο δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης, εμφανίζει πλέον μόνον 100 επαγγελματικές  ιδιότητες όπου συνεχίζεται η απαγόρευση για τις γυναίκες. Πρόκειται για θέσεις εργασίας σε υπόγεια ορυχεία και τις κατασκευές, μεταλλουργεία και άλλες βιομηχανίες όπου απαιτείται χειρωνακτική εργασία.

Οι Ρωσίδες θα επιτρέπεται ωστόσο να εργάζονται ως οδηγοί φορτηγών και σιδηροδρομικών αμαξοστοιχιών, καθώς και να υπηρετούν στο ναυτικό, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία.

Το διάταγμα του υπουργείου Εργασίας τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η Σοβιετική Ένωση καθιέρωσε για πρώτη φορά το 1974 τον κατάλογο των απαγορευμένων για τις γυναίκες επαγγελμάτων για να προστατεύσει την ασφάλεια των γυναικών και την αναπαραγωγική τους υγεία, στοιχεία τα οποία θεωρούνταν ζωτικής σημασίας για την κομμουνιστική κοινωνία.

Ο πρόεδρος Πούτιν αναθεώρησε τον κατάλογο αυτό το 2000.

Οι γυναίκες στη Ρωσία κερδίζουν περίπου 30% λιγότερα χρήματα  από τους άνδρες.

Πηγή: The Moscow Times

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: