Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της Τζέιν Χολ Λουτ ενόψει της συνάντησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, τα αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις, η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15%, οι νόμοι για τις εκποιήσεις, η διανομή φαρμάκων από τις αποθήκες φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας στα ιδιωτικά φαρμακεία, η κατοχύρωση του χαλλουμιού και η εξαφάνιση Αγγλοκύπριας στην Ικαρία, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Το πρώτο βήμα έγινε: Θα πληρώνουμε για τις καταθέσεις μας» γράφει ότι η Ελληνική Τράπεζα άνοιξε το χορό για αρνητικά επιτόκια. Ανακοίνωσε ότι μετά το καλοκαίρι θα τα επιβάλλει σε Ταμεία Προνοίας και Συντάξεως ημικρατικών κυρίως οργανισμών. Εκτιμάται ότι στο μέλλον αυτή η πολιτική θα επεκταθεί σε όλες τις καταθέσεις. Αλλού γράφει ότι «τα ΗΕ θέλουν να δουν αποτέλεσμα» και «τηλεφωνικές επικοινωνίες Λουτ ενόψει της συνάντησης της Παρασκευής». Σε άλλο θέμα γράφει ότι άκαρπες παραμένουν οι έρευνες στην Ικαρία για τον εντοπισμό της αστροφυσικού Natalie Christopher που εξαφανίστηκε τη Δευτέρα το πρωί.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Εκτός…παραδείσων με 15% εταιρικό φόρο» γράφει ότι η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15% με παράλληλη εισαγωγή φοροελαφρύνσεων ύψους 200 εκ. ευρώ προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι η χώρα δεν λαμβάνει μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα, προβληματίζει έντονα το κυπριακό επιχειρείν. Αλλού αναφέρεται στην εξαφάνιση της 34χρονης αστροφυσικού Νάταλι Κρίστοφερ, η οποία βρισκόταν στην Ικαρία μαζί με τον 38χρονο Κύπριο σύντροφο της για διακοπές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έναν μήνα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και όλα τα βιβλία για την δημοτική εκπαίδευση και το 90% για τη μέση έχουν εκδοθεί και αποστέλλονται στα σχολεία.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πάνε στο Ανώτατο οι νόμοι» γράφει ότι παρά το ότι την περασμένη Παρασκευή την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για τις εκποιήσεις ψήφισε και ο ΔΗΣΥ και το κείμενο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού με την Κεντρική Τράπεζα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αποφάνθηκε πως η νομοθεσία δεν απαλλάγηκε συνταγματικών κωλυμάτων και γι αυτό εισηγείται αναφορά της στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλού αναφέρεται στην εξαφάνιση Αγγλοκύπριας στην Ικαρία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «έπαιρνε χρήματα για να βοηθήσει κατηγορούμενο» και πως «επικυρώθηκε η ποινή της διετούς φυλάκισης με αναστολή σε αρχιλοχία της ΥΚΑΝ».

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Υποσκάπτουν κατοχύρωση του χαλλουμιού» γράφει ότι οικονομικά συμφέροντα οδηγούν συγκεκριμένους κύκλους σε νομικές και άλλες ενέργειες τόσο στο Λονδίνο όσο και στις Βρυξέλλες, με στόχο να καταργήσουν το κοινοτικό εμπορικό σήμα του χαλλουμιού, το οποίο βοηθά στο να κατοχυρωθεί και ως προϊόν ΠΟΠ. Αλλού αναφέρεται σε καταγγελία του Δημάρχου Γερμασόγειας ότι τα σκάφη αναψυχής αποτελούν την κύρια αιτία ρύπανσης της θάλασσας της Λεμεσού και οι αρμόδιες Υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω έλλειψης συντονισμού και κενών στη νομοθεσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θα αρχίσει σήμερα η διανομή των φαρμάκων από τις αποθήκες φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Έξωθεν πιέσεις αυξάνουν τον εταιρικό φόρο» γράφει ότι αύξηση 2,5% στον εταιρικό συντελεστή εισηγήθηκε το Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη σε συνάντηση που είχε με λογιστές, εργοδότες και επιμελητήρια. Αλλού γράφει ότι «δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις απειλούν το ΑΕΠ της Κίνας». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο έντονος ανταγωνισμός από Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία σε συνδυασμό με την κάμψη των αφίξεων από Γερμανία και Βρετανία τον Ιούνιο ανάγκασε τους ξενοδόχους σε Μύκονο, Σαντορίνη και Αθήνα να προχωρήσουν σε περιορισμένη μείωση των τιμών.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/08/2019

Πρώτο στην προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού την Δευτέρα το δελτίο ειδήσεων του ALPHA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: