Έφυγε από τη ζωή στα 88 της η πρώτη Αφροαμερικανή Νομπελίστρια Τόνι Μόρισον

Απεβίωσε ύστερα από σύντομη ασθένεια η αφροαμερικανίδα Νομπελίστρια, Τόνι Μόρισον. Photo via Facebook




Η Τόνι Μόρισον, απόγονος οικογένειας σκλάβων, η πρώτη Aφροαμερικανή συγγραφέας που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, ύστερα από σύντομη ασθένεια, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένεια και ο εκδότης της.

«Η Τόνι Μόρισον απεβίωσε ειρηνικά την περασμένη νύκτα, έχοντας γύρω της την οικογένειά της και τους φίλους της», προστίθεται στην ανακοίνωση των οικείων της συγγραφέα.

Η Τόνι Μόρισον κατέληξε νύχτα της 5ης προς 6η Αυγούστου σε Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, δήλωσε ο εκδότης της, Αλφρεντ Κνοπφ.

Ούτε η επιτυχία, ούτε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993, ούτε οι πολλές άλλες διακρίσεις δεν κατάφεραν να κάμψουν το πάθος και τη φλόγα της μαχήτριας που την χαρακτήριζαν.

Βεβαίως, πρόφτασε να δει έναν Αφροαμερικανό στην Προεδρία των ΗΠΑ, τον Μπάρακ Ομπάμα, με τον οποίο συνδέθηκε με στενούς δεσμούς φιλίας.

Εμβληματική μορφή της αμερικανικής λογοτεχνίας, η Μόρισον δεν ξεχνούσε ποτέ από πού ερχόταν. Δεν έπαυε να σοκάρει. Για παράδειγμα όταν τον Οκτώβριο του 1998 χαρακτήρισε τον Μπίλ Κλίντον τον «πρώτο μαύρο πρόεδρο των ΗΠΑ’.

Συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των μυθιστορημάτων The Bluest Eye (1970), Sula (1973) και Song of Solomon (1977), η Τόνι Μόρισον διεύρυνε τη διεθνή φήμη της με το Beloved (1987, βραβείο Πούλιτζερ 1988), που μυεί τον αναγνώστη στον κόσμο των Αφροαμερικανών του 19ου αιώνα.

Τιμηθείσα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993, η Μόρισον ήταν επίσης «μια απίστευτα αφοσιωμένη μητέρα, γιαγιά και θεία, που λάτρευε να κάθεται παρέα με την οικογένειά της και τους φίλους της» τονίζεται στην ανακοίνωση της οικογένειά της.

Συγγραφέας 11 μυθιστορημάτων, η Μόρισον είχε πει κάποτε:
Πεθαίνουμε. Αυτό μπορεί να είναι το νόημα της ζωής. Όμως, φτιάχνουμε γλώσσα. Αυτό ίσως είναι το μέτρο της ζωής μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Le Monde

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: