«Αγριεύει» η εξέγερση στο Χόνγκ Κονγκ: Κατάληψη στο αεροδρόμιο, προειδοποιούν ΟΗΕ, ΗΠΑ

Το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ είναι εδώ και δυο μέρες το επίκεντρο των διαδηλώσεων. Photo:ΚΥΠΕ




Κλιμακώνεται, προσλαμβάνοντας και διεθνείς διαστάσεις η κρίση στο Χονγκ Κονγκ, καθώς σήμερα παρενέβη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εκφράζοντας ανησυχία για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μιτς Μακόνελ, προειδοποίησε ενάντια στην χρήση βίας, ενώ εξοργισμένη εμφανίζεται η διακυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, από δημοσιοποίηση φωτογραφίας, στην οποία Αμερικανίδα διπλωμάτης συναντάται με τους ηγέτες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Το tweet του Μακόνελ για το Χονγκ Κονγκ:

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αρνήθηκε την πραγματοποίηση της συνάντησης, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις καταγγελίες για “παρέμβαση” στα τονίζοντας ότι «είναι κάτι που οι Αμερικανοί διπλωμάτες κάνουν όλη την ώρα σε όλο τον κόσμο». Μια μέρα πριν, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει «όσους αποζητούν την δημοκρατία».

Η φωτογραφία της  Αμερικανίδας διπλωμάτη, Julie Eadeh, σε συνάντηση με τους ηγέτες της αντικυβερνητικής εξέγερσης.

Την ίδια ώρα οι διαδηλωτές έχουν μετατοπίσει την πίεσή τους στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, παρεμποδίζοντας πλέον την λειτουργία του. Χθες ο αερολιμένας έκλεισε, προχθές ματαιώθηκαν πάνω από 200 πτήσεις και σήμερα, οι διαδηλωτές δεν επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να εισέλθουν σε αίθουσες αναχωρήσεων.

Και καθώς το κλίμα της αντικυβερνητικής εξέγερσης έχει παρασύρει και τον κλάδο των πιλότων,  η δημόσια αεροπορική εταιρεία Cathay Pacific Airways απέλυσε και δεύτερο πιλότο που συμμετείχε στις διαδηλώσεις, κατ’ απαίτηση του Πεκίνου.

Τέλος, σήμερα, η επικεφαλής της διοίκησης του Χονγκ Κονγκ, επανήλθε επίσης σήμερα, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση των διαδηλώσεων θα οδηγήσει το Χονγκ Κονγκ «σε δρόμο χωρίς επιστροφή».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και ζήτησε τη διεξαγωγή “αμερόληπτης έρευνας” στην πρώην βρετανική αποικία.

Η Μπατσελέτ καταδίκασε «οποιαδήποτε μορφή βίας (…) και κάλεσε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να ξεκινήσουν άμεση, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα” για τη συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Ρούπερτ Κόλβιλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

“Αστυνομικοί  εμφανίζονται να πετούν δακρυγόνα στο συγκεντρωμένο πλήθος σε κλειστούς χώρους και απευθείας σε μεμονωμένους διαδηλωτές σε πολλές ευκαιρίες, προκαλώντας έναν σημαντικό κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού”, αναφέρει η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο του Χόνγκ Κόνγκ. @sumlokkei

Black out στο αεροδρόμιο

Την ίδια ώρα οι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ εμπόδιζαν τη διέλευση των επιβατών, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονται εκεί.

Οι διαδηλωτές σήμερα απέκλεισαν στην αίθουσα αναχωρήσεων τους διαδρόμους που οδηγούν στις ζώνες επιβίβασης δύο τερματικών σταθμών του αεροδρομίου, αλλά δεκάδες επιβάτες κατάφεραν να περάσουν, διευκρίνισαν οι δημοσιογράφοι του AFP.

“Υποστηρίζω τον σκοπό σας (…) αλλά πρέπει να πάω να δω την οικογένειά μου”, φώναζε ένας άνδρας που ήταν περιτριγυρισμένος από διαδηλωτές ντυμένους στα μαύρα, οι οποίοι τον εμπόδιζαν να φτάσει στα σημεία που γίνεται ο έλεγχος ασφαλείας για να περάσουν οι επιβάτες στην διεθνή ζώνη.

Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν καροτσάκια για τις αποσκευές για να κλείσουν την πρόσβαση σε ανελκυστήρα που μεταφέρει στη ζώνη στην οποία γίνονται οι έλεγχοι ασφαλείας.

Στη συνέχεια σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν τους επιβάτες να περάσουν.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ είναι το όγδοο πιο πολυσύχναστο στον κόσμο, με τους επισκέπτες του να υπολογίζονται σε 74 εκατομμύρια το 2018.

Απολύθηκε και δεύτερος πιλότος

Η αεροπορική εταιρία του Χονγκ Κονγκ Cathay Pacific Airways ανακοίνωσε ότι έθεσε σήμερα σε διαθεσιμότητα με άμεση ισχύ έναν δεύτερο πιλότο, στην πτήση CX216, για ανάρμοστη χρήση πληροφοριών της εταιρίας ενώ έχει ήδη εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες πειθαρχικών μέτρων.

Η εταιρία βρέθηκε την Παρασκευή στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ του Πεκίνου και των ακτιβιστών αφού η κινεζική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (CAAC) ζήτησε από την εταιρία να μην επιτρέπει σε υπαλλήλους της που συμμετέχουν ή στηρίζουν τις παράνομες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ να είναι μέλη πληρώματος σε πτήσεις στον εναέριό της χώρο. Μια παρόμοια απόλυση έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Russia Today

Νέο μέτωπο ανοίγει ο Ερντογάν: Επικρίσεις για αύξηση των θρησκευτικών σχολείων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: