Αυξήθηκαν οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη

Φωτογραφία: Οι επενδυτές βλέπουν όλο και περισσότερο την Ελλάδα ως ασφαλές μέρος για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, γράφει το Bloomberg. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σήμερα, καθώς στοιχεία της εταιρείας IHS Markit έδειξαν ότι ο τομέας των υπηρεσιών ενισχύθηκε τον Αύγουστο, ενώ ο μεταποιητικός τομέας συρρικνώθηκε λιγότερο του αναμενόμενου.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν, εν μέσω προσδοκιών σχηματισμού μίας νέας κυβέρνησης σύντομα, ενώ οι αγορές αφομοίωναν την είδηση ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ήταν διχασμένοι όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων.

Ο τομέας των υπηρεσιών της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε, αλλά η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI), που αντανακλά την πορεία του τομέα των υπηρεσιών και της μεταποίησης, αυξήθηκε τον Αύγουστο στις 51,8 από 51,5 μονάδες τον Ιούλιο και 51,2 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές (κάθε τιμή υψηλότερη από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ανάπτυξη).

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων, που είχε υποχωρήσει έως το -0,695%, αυξήθηκε στο -0,651% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Η απόδοση του γερμανικού 30ετούς τίτλου αυξήθηκε, επίσης, στο -0,144%. Οι αποδόσεις των ιταλικών τίτλων συνέχισαν τη μείωσή τους νωρίς σήμερα, μετά το δημοσίευμα του Reuters ότι ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θέλει ξεκάθαρες ενδείξεις μίας πιθανής συμφωνίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης έως το τέλος της ημέρας.

Στις 10.30 (ώρα Ελλάδας), η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου υποχωρούσε 5 μονάδες βάσης στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών, ενώ η διαφορά του από τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο υποχώρησε στις 195 μονάδες βάσης (1,95 ποσοστιαίες μονάδες).

Οι επενδυτές αξιολογούσαν επίσης τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, τα οποία έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήταν διχασμένη όσον αφορά την αντίδρασή της στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed τάχθηκαν υπέρ του να μείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια. Υπήρξε ομοφωνία στο να στείλουν το μήνυμα ότι δεν ακολουθούν μία προκαθορισμένη διαδρομή περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων, ένα μήνυμα που δεν θα άρεσε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο συναντώνται την Παρασκευή στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ για την ετήσια σύνοδό τους και οι αγορές θα παρακολουθήσουν για πιθανά μηνύματα από εκεί.

Η προσοχή στρέφεται, επίσης, στη δημοσιονομική αντίδραση της Ευρωζώνης, μετά από δημοσιεύματα ότι η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει να δώσει ποσό δισεκ. ευρώ σε ένα νέο επενδυτικό ταμείο για τη χρηματοδότηση μελλοντικών υποδομών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

«Μεγάλος Αδερφός» στον νόμο Κατσέλη για να εντοπιστούν κακοπληρωτές που… κρύβονται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: