Ξεκίνησε νέο «Vertigo» για τα F-35 της Τουρκίας μετά τις χαρές και τα γέλια με τον κ. Τραμπ

Ένα από τα βρετανικά F-35 σε στρατιωτική βάση στην Ιταλία. Φωτογραφία via Twitter, @RoyalAirForce




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και με έκδηλη ανησυχία παρατηρούν στο υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία του πενταγώνου την δαιδαλώδη κρυφή διπλωματία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την γειτονική μας χώρα Τουρκία γύρω από το θέμα της απόκτησης των F-35 αλλά και του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

  • Μπορεί ο πρόεδρος Τράμπ, να «χάιδεψε» τα ώτα του κου. Ερντογάν στην Ιαπωνία, γεγονός που φαίνεται πως έδωσε λαβή για απαιτήσεις τύπου, «αν δεν μας δώσετε τα F-35, θέλουμε πίσω τα χρήματά μας για να στραφούμε σε άλλες αγορές», αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί πως το βάρος θα πέσει στην Ρωσική αεροπορική βιομηχανία.
  • Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Άγκυρα προετοιμάζουν εδώ και καιρό την κοινή γνώμη για μια στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης στο θέμα της προμήθειας των F-35.

Πηγές του Ελληνικού πενταγώνου σχολίαζαν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας αυτή τη στιγμή κάνει εκ του ασφαλούς κινήσεις, ακόμη κι αυτή που φέρεται η Άγκυρα να ζητά τα χρήματα της πίσω ώστε να τα επενδύσει εκ νέου σ’ άλλη χώρα, διότι αν υποτεθεί πως οτιδήποτε πάει τόσο στραβά και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία «τα σπάσουν» για τα καλά, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ανάμεσα στις όποιες κυρώσεις επιβάλλουν οι Αμερικανοί, να είναι και περί προμηθειών που αφορούν οπλικά συστήματα Αμερικανικής και Δυτικής τεχνολογίας.

Η διορατικότητα της Τουρκίας γέμισε τις αποθήκες με ανταλλακτικά

Εδώ αξίζει ν’ αναφέρουμε τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης (SIPRI), παρά την οικονομική δυσπραγία της Τουρκίας και την ελεύθερη πτώση του νομίσματός της, οι αμυντικές της δαπάνες είχαν νέα αύξηση σε ποσοστό 24% για το περασμένο έτος (2018) με ποσό που φτάνει, τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

  • Το Ινστιτούτο Stockholm International Peace Research Institute, κατέταξε την Τουρκία σε μια από τις 15 χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο με τις περισσότερες δαπάνες για την άμυνα, σε όρους ποσοστού ετήσιας αύξησης αυτών των δαπανών.
  • Με άλλα λόγια, η Τουρκία φαίνεται να προετοιμάζεται καιρό για ένα σκληρό «bra de fer» με τις Ηνωμένες Πολιτείες και λαμβάνει μέτρα σ’ έναν κρίσιμο τομέα που είναι η άμυνα, διότι θέλει να παραμείνει μια ισχυρή περιφερειακή και υπολογίσιμη δύναμη αναδεικνύοντας την υπεροπλία της και ταυτόχρονα να χρησιμοποιεί μονίμως την άμυνα ως το μακρύ δόρυ της εξωτερικής της πολιτικής (βλέπε τα γεγονότα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και στη Συρία).
  • Μέσα από αυτά τα συμπεράσματα και τα ποσοστά, προκύπτουν πολλά στοιχεία όπως για παράδειγμα πως η γειτονική μας χώρα είχε την διορατικότητα να επενδύσει μεγάλα ποσά στην άμυνα ώστε να μην βρεθεί τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια δίχως ανταλλακτικά- αναλώσιμα για πολλά οπλικά συστήματα που διαθέτει αυτή τη στιγμή και στην πλειονότητά τους είναι δυτικής κατασκευής και προέλευσης.

Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν πάντως πως αν τα χρήματα που δόθηκαν από την Τουρκία για το F-35 επιστρέψουν στα ταμεία της Άγκυρας και επενδυθούν εκ νέου πιθανό στη Ρωσία γι’ αεροσκάφη, αυτό σημαίνει μεγάλη χρονοτριβή διότι πρέπει κανείς να σκεφτεί πως θα υπάρξουν μελέτες της εταιρίας που κατασκευάζει το αεροσκάφος που θα επιλεγεί για λογαριασμό της Τουρκίας.

  • Στη συνέχεια η εκπαίδευση των πρώτων ιπταμένων, δεν είναι μια απλή υπόθεση και κυρίως όταν φεύγει κανείς ιπτάμενος από τύπους αεροσκαφών δυτικής κουλτούρας για να πάει σε μια εντελώς διαφορετική τεχνολογία. Τέλος άγνωστο είναι το κατά πόσο μπορεί να τρέξει ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα αποδώσει μαχητικά με τα όπλα τους σε έναν εύλογο χρόνο.

Όλο αυτό που έχουμε περιγράψει σε μια μόλις πρόταση, μπορεί να είναι μια ανάλυση πολλών χιλιάδων λέξεων εξηγώντας κάθε βήμα ξεχωριστά και βέβαια τι σημαίνει όλη αυτή η αλλαγή στην γεωπολιτική γεωστρατηγική ατζέντα για την περιοχή μας με την Τουρκία προς το παρόν να κρατιέται στο άρμα του κου. Τράμπ αλλά όχι όλης της Αμερικής.

Η Άγκυρα θα επιδιώξει να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αν τερματιστεί η συμφωνία για F-35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: