Το Podemos “εκβιάζει” τον Σάντσεθ: Θα τον στηρίξει μόνο αν μετέχει στην κυβέρνηση

File Photo: O Πέδρο Σάντσεθ. EPA, BALLESTEROS




Το Unidos Podemos ανακοίνωσε ότι οι υποστηρικτές του έδωσαν την έγκρισή τους να στηρίξει η ριζοσπαστική αριστερά τον Πέδρο Σάντσεθ για την πρωθυπουργία της Ισπανίας, μόνο όμως αν εκείνος δεχτεί τη συμμετοχή της στη μελλοντική κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή ενισχύει την πιθανότητα να οδηγηθεί η Ισπανία σε νέες εκλογές, για τέταρτη φορά μέσα στην τελευταία τετραετία.

Σύμφωνα με το Podemos το 70% των μελών του που συμμετείχαν στην εσωκομματική ψηφοφορία ζήτησαν να στηριχθεί ο Σάντσεθ στο κοινοβούλιο, εφόσον δεχτεί να υπάρξει μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Στις εκλογές του Απριλίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνο του. Ωστόσο, μέχρι στιγμής απορρίπτει το αίτημα του Podemos για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού. Νωρίτερα σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θέλει τον ηγέτη του Podemos, τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, στην κυβέρνησή του, όμως είναι ανοιχτός στη συμμετοχή άλλων μελών του κόμματος, με πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο κοινοβούλιο ο Σάντσεθ χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία. Στην δεύτερη, την επόμενη Πέμπτη, του αρκεί η απλή πλειοψηφία αλλά θα δυσκολευτεί να την εξασφαλίσει αν το Podemos απορρίψει την πρότασή του.


Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Σε πλήρη σύγχυση ο Τραμπ: Δεν εξετάζει ΤΩΡΑ κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για S-400, λέει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: