Το «άλλο» πρόσωπο της Συρίας μέσα από ένα project με φωτογραφίες και video art [video]

«Αναστροφή του Στερεότυπου», μια άλλη όψη της Συρίας. Photo via designboom.com
Ένα καινούριο πρότζεκτ δημιουργήθηκε στη Συρία για να δείξει το “άλλο” πρόσωπο της χώρας σε όλο τον κόσμο.

Στην προσπάθεια να αντιπαλέψει την αρνητική εικόνα της Συρίας η οποία προβάλλεται σε όλον τον κόσμο, το στούντιο τέχνης ALya δημιούργησε ένα πρότζεκτ μεικτών μέσων, στο οποίο έδωσε την επωνυμία «Αναστροφή του Στερεότυπου».

  • Χρησιμοποίησε συνδυασμό φωτογραφίας, εγκαταστάσεων και βίντεο αρτ σε μια σειρά έργων με στόχο να αιχμαλωτίσει την καθημερινότητα στη Συρία και να δείξει ότι η χώρα δεν είναι μόνον τόπος για πόλεμο αλλά και τόπος που έχει πλούσιο πολιτισμό και ελπιδοφόρο μέλλον.

Στο πρότζεκτ χρησιμοποιούν μπαλόνια ως σύνδεσμο: τα πολύχρωμα αντικείμενα, συνώνυμα της χαράς και της γιορτής, μεταδίδουν μια αίσθηση ελπίδας.

  • Το «Αναστροφή του Στερεότυπου» ξεκινά με φωτογραφήσεις σε διάφορα μέρη. Η ολοκλήρωση της κάθε φωτογράφησης απαιτεί ώρες, περίπου 50 επίπεδα φωτογραφιών δίνουν την κάθε τελική φωτογραφία.

Επιπλέον, περιλαμβάνει δύο εγκαταστάσεις με υλικά όπως παλιές τηλεοράσεις, τσιμεντένια μπλοκ, γυάλινα κουτιά, μπαλόνια και φώτα. Η πρώτη – φέρει την επωνυμία «Πολύ στερεότυπα κουτιά» – θέλει να αντιδράσει στην αρνητική κάλυψη από τον Τύπο των όσων συμβαίνουν εκεί: τα αντικείμενα είναι συσσωρευμένα το ένα πάνω στο άλλο σχηματίζοντας ένα είδος πυραμίδας, αλλά μπαλόνια φέρνουν «φως».

  • Η δεύτερη -«Ανεκτίμητο Μυαλό»- αποτελείται από μια κολόνα τσιμεντένιων μπλοκ με βιβλία και περιοδικά στην κορυφή της, τα οποία είναι η βάση ενός γυάλινου κουτιού (μέσα στο κουτί, φως και πολύχρωμα μπαλόνια).

Οι καλλιτέχνες του ALya θέλουν να διαδώσουν το μήνυμα ότι η Συρία δεν είναι απλώς μια χώρα με μιζέρια και κατεστραμμένα κτήρια, αλλά ένας τόπος για ευτυχία, ενθουσιασμό, δημιουργία.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Mε το Taormina Arte Award τιμήθηκε η Νικόλ Κίντμαν: Είμαι ερωτευμένη με τον κινηματογράφο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal