Τι είπε με ακρίβεια ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας; Ναι ή όχι;

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ φιλοξένησαν στο Λευκό Οίκο αθλητές και αθλήτριες των Special Olympics. EPA, Olivier Douliery / POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση για την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία, και ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα δυσκολευθεί να τις αποφύγει λόγω της σκληρότητας των αμερικανικών νόμων, που ζήτησε η ίδια η κυβέρνησή του να ψηφιστούν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας λόγω της σχέσης του με τον Ταγίπ Ερντογάν και θεωρεί ότι η ακύρωση της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35 είναι αρκετή και πολύ μεγάλη τιμωρία.

Έτσι, στο Όβαλ Όφις, παρουσία του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, διευκρίνισε τα προηγούμενα σχόλιά του σχετικά με την Τουρκία καθώς αρχικά είχε χρησιμοποιήσει μία διφορούμενη γλώσσα.

Αυτή τη φορά κατέστησε σαφές ότι δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση.

Στον κ. Τραμπ υποβλήθηκε η εξής ερώτηση: Θα επιβάλετε κυρώσεις στην Τουρκία;

Και απάντησε ως εξής:

  • «Εξετάζουμε το θέμα, το βλέπουμε, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για πολλούς λόγους. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε κάποια πολύ μεγάλα λάθη σε σχέση με την Τουρκία και ήταν πολύ άσχημο. Οπότε το βλέπουμε. Και βλέπουμε τι κάνουμε. Δεν έχουμε κάνει ανακοινώσεις ακόμα“.

Η ερώτηση στον Πρόεδρο Τραμπ και η απάντηση του

Question: Have you ruled out sanctions on Turkey?

ANSWER: “We’re looking at it. We’re looking at it. Very very difficult situation for a lot of reasons. Things could have been done better in the previous administration. The previous administration made some very big mistakes with regard to Turkey and it was too bad. So we’re looking at it and see what we do. We haven’t announced that yet.”

Για το ίδιο θέμα, ο Αποστόλης Ζουπανιώτης έστειλε στο ΚΥΠΕ την παρακάτω ανταπόκριση με τίτλο: «Το εξετάζουμε», είπε ο Τραμπ διευκρινίζοντας προηγούμενη δήλωσή του για το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διευκρίνισε προηγούμενη δήλωσή του στο Οβάλ Γραφείο, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησής του με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, όταν σε ερώτηση δημοσιογράφο αν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 είχε πει “όχι, δεν το εξετάζουμε αυτό αυτή τη στιγμή. Όχι».

«Το εξετάζουμε. (Είναι) μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ορισμένα πολύ μεγάλα λάθη σε σχέση με την Τουρκία και αυτό είναι πολύ κακό. Επομένως το μελετούμε και θα δούμε τί θα κάνουμε. Δεν το έχουμε ακόμη ανακοινώσει», πρόσθεσε.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πέτρος Κασφίκης μετέδωσε ανταπόκριση με τίτλο: Ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία διευκρίνισε ο πρόεδρος Τραμπ. Σημειώνει:

Με μια διευκρινιστική δήλωση ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να ανασκευάσει προγενέστερη τοποθέτηση, στην οποία είχε υποστηρίξει ότι η Ουάσινγκτον δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400. «Όχι, δεν το εξετάζουμε αυτό αυτή τη στιγμή. Όχι», ήταν η προηγούμενη απάντηση που είχε δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ερώτηση δημοσιογράφου που είχε γίνει στο Οβάλ Γραφείο.

Λίγο, όμως, αργότερα ακολούθησε διευκρινιστική δήλωση, στην οποία ο πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε το τοπίο, λέγοντας ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να εξετάζει τις κυρώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων).

«Το εξετάζουμε. (Είναι) μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ορισμένα πολύ μεγάλα λάθη σε σχέση με την Τουρκία και αυτό είναι πολύ κακό. Επομένως το μελετούμε και θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν το έχουμε ακόμη ανακοινώσει».

Σε πλήρη σύγχυση ο Τραμπ: Δεν εξετάζει ΤΩΡΑ κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για S-400, λέει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: