Στόχος Μητσοτάκη-Αναστασιάδη να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου στις 29 Ιουλίου

FILE PHOTO: Συμμετοχή μονάδων και προσωπικού από κράτη-μέλη και ΝΑΤΟ, αλλά και από κράτη που δεν ανήκουν στη Συμμαχία, στην πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου “Αριάδνη 18”, η οποία διοργανώθηκε από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ, STR




Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ

Πρέπει να προλάβουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, την ανακήρυξη και οριοθέτηση των ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη.

  • Αυτή την στιγμή η καλύτερη ημερομηνία για μας είναι η 29η Ιουλίου 2019, όταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Εκείνη την ημέρα οι δυο κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου πρέπει να αναγγείλουν ότι τα δυο κράτη οριοθέτησαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους, με βάση το Άρθρο 74 της UNCLOS του 1982, και αμέσως μετά να κατατεθούν στα Ηνωμένα Έθνη οι γεωγραφικές συντεταγμένες αυτής της οριοθέτησης.

Άρθρο 74 Οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές

  1. Η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο όπως ορίζεται στο άρθρο 38 του καταστατικού του διεθνούς δικαστηρίου, με σκοπό την επίτευξη δίκαιης λύσης.

Ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα πρέπει να υπογράφει το Προεδρικό Διάταγμα ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ όπως έπραξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν, στις 10 Μαρτίου 1983.

        ΧΑΡΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

Πρόσφατα, ο επιτελάρχης του τουρκικού ΓΕΝ Τζιχάτ Γιαϊτζί, εκπόνησε μια μελέτη στην οποία εξηγεί το σκεπτικό ανακήρυξης ΑΟΖ από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτησης της με αυτή της Λιβύης. Έτσι, η Ελλάδα για να προλάβει την οριοθέτηση ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη πρέπει να προβεί άμεσα σε οριοθέτηση με την Κύπρο.

Η Τραγωδία της Λευκωσίας

Η κυβέρνηση της Λευκωσίας περιμένει για 15 χρόνια την κυβέρνηση των Αθηνών για να οριοθετήσουν την ΑΟΖ τους, αλλά η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε, δέσμια του φοβικού συνδρόμου, που μας διακατέχει για πολλές δεκαετίες.

Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος ανακήρυξε ΑΟΖ το 2004 χωρίς να πτοηθεί από τις απειλές της Τουρκίας, η οποία περιορίστηκε σε ανακοίνωση ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή ΑΟΖ. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση την αποδέχτηκαν.

Κύριε πρωθυπουργέ, μην αφήσετε το μαρτυρικό νησί να περιμένει άλλα 15 χρόνια. Βιαστείτε γιατί ο Ερντογάν παραμονεύει και έτσι και σας προλάβει θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε. Αντιλαμβάνομαι ότι το βάρος της πρωθυπουργίας σας είναι τεράστιο αλλά ο Ρουβίκωνας, η ΔΕΗ, τα Εξάρχεια, ο ΕΝΦΙΑ μπορούν να περιμένουν λίγο. Πιστέψτε με η ΑΟΖ είναι πολύ πιο σημαντική από όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Σήμερα, διαθέτετε στην κοινοβουλευτική σας ομάδα τον καθηγητή Άγγελο Συρίγο, τον κορυφαίο Έλληνα ειδικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Διαβάστε με προσοχή όσα έγραψε πρόσφατα, στην εφημερίδα Καθημερινή:

  • «Όλος ο κόσμος γνωρίζει με ακρίβεια τι διεκδικεί η Τουρκία στην περιοχή. Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει προσδιορίσει ποια θεωρεί ότι είναι τα ακριβή όρια της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο. Απλώς διαμαρτύρεται στις τουρκικές ενέργειες…»

Πρέπει να δείξετε τόλμη και αποφασιστικότητα. Πρέπει να προλάβετε την Τουρκία που θέλει να μας κλέψει την θάλασσά μας, που έχει δοξάσει την χώρα από αρχαιοτάτων χρόνων. Εάν ο Ερντογάν μας αποκόψει από την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Λιβύη θα βρεθούμε αντιμέτωποι σε μια μεγάλη εθνική τραγωδία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Σεβασμός: Πως οι «πιτσιρικάδες» της Ομογένειας σταμάτησαν τα F-35 και τον Ταγίπ Ερντογάν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: