File Photo: Η Τράπεζα της Ελλάδος. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Θετική φαίνεται η πορεία της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα, 1η Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,9% φέτος, 2,1% το 2020, και 2,2% το 2021.

  • Όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα επεκτατικά μέτρα που ψηφίσθηκαν από τη Βουλή, η ΤτΕ επαναδιατυπώνει την πρόβλεψη του Διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 2,9% του ΑΕΠ φέτος έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ.

Η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία από το 2010 μέχρι και σήμερα έχει επιτύχει μια άνευ προηγουμένου διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

  • Προειδοποιεί ωστόσο ότι η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ενώ σημαντικοί κίνδυνοι προέρχονται τόσο από το εγχώριο περιβάλλον, που σχετίζονται με την οπισθοδρόμηση των μεταρρυθμίσεων ή και την ακύρωσή τους, όσο και από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας λόγω του εντεινόμενου εμπορικού προστατευτισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων.

Η κεντρική τράπεζα συστήνει προώθηση και όχι αναστολή ή κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις και θα υποβοηθήσει τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο, εξωστρεφές πρότυπο, με υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Το επενδυτικό κενό μπορεί στην περίπτωση αυτή να καλυφθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και με ρεαλιστικούς ρυθμούς επενδύσεων, εφόσον οι επενδύσεις επικεντρωθούν στους πλέον παραγωγικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας.

  • Για το σκοπό αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη στο προσεχές διάστημα να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες περιορίστηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, και να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς αυτές ενθαρρύνουν την ανάληψη πρόσθετων ιδιωτικών επενδύσεων.

Όπως παρατηρεί η ΤτΕ “η αντίδραση των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες, με τη μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, είναι ένας καλός οιωνός για το μέλλον, αρκεί βεβαίως οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί να επιβεβαιωθούν από έγκαιρες κινήσεις στην οικονομική πολιτική, που αφορούν το επενδυτικό κλίμα”.

Όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα η ΤτΕ εκτιμά ότι η μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων, αποτελεί μια από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο παρέμεινε το Μάρτιο του 2019 σε υψηλό επίπεδο (45,2%). Η ΤτΕ θεωρεί ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι παρά τη βελτίωση του οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος, οι εισπράξεις μέσω ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.) παραμένουν περιορισμένες. Εκτιμά δε ότι παρά τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ρυθμοί μείωσης δεν επαρκούν ώστε να επιτευχθεί σύντομα σύγκλιση προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

  • Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι τα τελευταία έτη οι τράπεζες συνομολογούν κυρίως λύσεις ρύθμισης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για τα ΜΕΔ, σε αντιδιαστολή με ρυθμίσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Ανησυχητικά υψηλό παραμένει το ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης, αλλά εμφάνισαν και πάλι καθυστέρηση μετά τη ρύθμιση. Μάλιστα, σε μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων, η καθυστέρηση εμφανίζεται μόλις ένα τρίμηνο μετά την εφαρμογή της ρύθμισης. Αυτό δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά ως προς την καταλληλότητα και αποτελεσματικότητα των προσφερόμενων ρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους για τη μείωση των ΜΕΔ, στόχος είναι ο δείκτης ΜΕΔ να έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021.

Αύξηση των καταθέσεων κατά 345 εκατ. ευρώ τον Μάιο 2019

Αύξηση κατά 345 εκατ. ευρώ εμφάνισαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και ιδιωτών τον Μάιο. Ανήλθαν στα 111,5 δισ. ευρώ. Στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αύξηση κατά 562 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις τον ίδιο μήνα, έναντι αύξησης κατά 1.542 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2018 ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 5,7% από 6,0% τον προηγούμενο μήνα.

  • Παράλληλα, αύξηση κατά 217 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Μάιο του 2019, και οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 709 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 3,6% από 5,3% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 535 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 67 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 174 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων σημειώνοντας αύξηση κατά 345 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2019, έναντι αύξησης κατά 833 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 6,2%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά στο σκέλος των δανείων, η συνολική χρηματοδότηση αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 529 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 98 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

  • Το Μάιο του 2019, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -0,1%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 256 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 319 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάιο του 2019, ήταν αρνητική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 82 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 2,3% από 2,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 2,7% από 2,6% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 98 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 61 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -2,6% από -3,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 143 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

  • Τον ίδιο μήνα του 2019, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 1 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 30 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -1,7%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 208 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάιο του 2019, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 207 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,5% από -2,3% τον προηγούμενο μήνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλλάζουν από τη Δευτέρα οι χρεώσεις στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ των τραπεζών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: