Πως ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε τη συντριβή; Λειτούργησε η αντισυσπείρωση στην κυριαρχία Μητσοτάκη

File Photo: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Α) στο Πρωθυπουργικό Γραφείο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Το τελικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε αρκετά υψηλότερα από όσο είχαν δείξει τα exit polls. Το 31,5% δείχνει ότι διατήρησε ισχυρές δυνάμεις, μειώνοντας τη διαφορά από τις 9,5 στις 8,3 μονάδες.

Κι αυτό παρότι όταν υπάρχει ένα τόσο νωπό εκλογικό αποτέλεσμα και μία τόσο μεγάλη διαφορά, η τάση είναι να δημιουργείται ρεύμα υπέρ του νικητή και ως εξ αυτού να ανοίγει περαιτέρω η ψαλίδα.

  • Το γεγονός ότι αυτό δεν συνέβη δεν οφείλεται μόνο στην εργώδη προεκλογική προσπάθεια του Τσίπρα στην τελική ευθεία προς τις εθνικές κάλπες. Οφείλεται κυρίως στο σύνδρομο της αντισυσπείρωσης ως αποτέλεσμα ακριβώς της μεγάλης νίκης των “γαλάζιων” στις ευρωεκλογές, αλλά και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ ήταν σχεδόν απόλυτη με ό,τι αυτό σημαίνει όσον αφορά την ελευθερία κινήσεων του πρωθυπουργού πλέον Μητσοτάκη.

Σε άρθρο μου στις 31 Μαΐου με τίτλο “Θα μεγαλώσει ή θα μικρύνει η διαφορά στις εθνικές εκλογές;” έγραφα:

«Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, κανείς δεν έχει αμφιβολίες για το ποιος θα είναι ο νικητής στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου… Η διαφορά των 9,5 μονάδων υπέρ της ΝΔ αναπόφευκτα επηρεάζει την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

  • Το γεγονός ότι η ΝΔ έχει τέτοιο προβάδισμα προεξοφλεί ότι τον Ιούλιο θα είναι κυβέρνηση. Αυτή η πεποίθηση εκ των πραγμάτων δημιουργεί ένα ρεύμα υπέρ της.

Είναι επιβεβαιωμένο ότι υπάρχει μία κατηγορία ψηφοφόρων που έχει την τάση να πηγαίνει με το νικητή. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη ψηφίσει το κόμμα του Μητσοτάκη την περασμένη Κυριακή. Κατά κανόνα θα το πράξουν και οι υπόλοιποι. Με άλλα λόγια, ο παράγοντας που μόλις περιγράψαμε ωθεί προς την κατεύθυνση του περαιτέρω ανοίγματος της ψαλίδας”.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ (ΕΔΩ)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: