Όλο το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων: Από την ορκωμοσία Μητσοτάκη έως τα πρώτα νομοσχέδια

File Photo: O νέος πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εξέρχεται από το Προεδρικό Μέγαρο με την οικογένειά του προκειμένου να παραλάβει την πρωθυπουργία από τον απερχόμενο πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μετά την ορκωμοσία του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί της Δευτέρας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος έχοντας στα χέρια το αποτέλεσμα των εκλογών -του το έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης- και του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού έγινε στη 1 μετά το μεσημέρι και αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης πέρασε απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παραλάβει από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα ορκιστεί το πρωί της Τρίτης. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη του συνεδρίαση σε πλήρη σύνθεση -υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί- για πρώτη και μοναδική φορά στη Βουλή. Από την επόμενη φορά οι συνεδριάσεις θα γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η νέα Βουλή. Θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών και αμέσως μετά θα εκλεγούν ο πρόεδρος (πιθανότατα θα προταθεί ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας) και οι αντιπρόεδροι του σώματος.

Πιθανότατα στις 19 Ιουλίου θα αναγνωστούν οι προγραμματικές δηλώσεις από τον κ. Μητσοτάκη και μετά από τριήμερη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Στις 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση της Βουλής η οποία θα συνεδριάζει όλο το καλοκαίρι σε πλήρη σύνθεση. Μονδικές ημέρες ανάπαυλας θα είναι μία εβδομάδα στον 15Αύγουστο.

Τα πρώτα νομοσχέδια που θα κληθεί να ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία θα αφορούν στε αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με τη σημερινή του μορφή. Πιθανότατα θα επανέλθουν οι προβλέψεις του νόμου Διαμαντοπούλου.

Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που ετοιμάζονται από τη Νέα Δημοκρατία είναι οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η κατάργηση του ασύλου.

Το φορολογικό νομοσχέδιο. Όπως είχε τονίσει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ και επανέλαβε χθες, η Βουλή δεν θα κλείσει το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο για το 2020. «Με τον προϋπολογισμό του 2020 ξεκινάει η μείωση φόρων» είπε. Δεσμεύτηκε για μείωση φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο εισαγωγικός συντελεστής στο 9%, το αφορολόγητο, που θα μείνει εκεί που είναι σήμερα, η μείωση φόρου στα μερίσματα και η πρώτη δόση της μείωσης του φόρου των επιχειρήσεων από 28% σε 24%.

Η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και η αναδιοργάνωση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Σε συνδυασμό με την αναδιάταξη της ΕΛ.ΑΣ.

Ακόμη, νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων. Επίσης, αναμένονται νομοσχέδια για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και τη «δεύτερη ευκαιρία» με γρήγορη και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Επίσης, ο νέος πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και την αντικατάστασή του με ένα βιώσιμο σύστημα τριών πυλώνων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας. «Το υπάρχον σύστημα εξαντλεί τα όριά του, το σύστημα είναι άδικο, πριμοδοτεί συγκεκριμένες κατηγορίες ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες. Είναι αμφίβολο αν είναι βιώσιμο, καθώς δεν ακολουθεί τις δημογραφικές τάσεις», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Hellas Journal

Ο Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό: Θα επιτελέσουμε την αποστολή μας στο ακέραιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: