Οι προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν δυσοίωνες, όποιος κι αν κυβερνήσει, γράφει η WSJ

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετάει τον κόσμο κατά την αποχώρησή του αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις Βουλευτικές Εκλογές 2019, στο 1ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Οι Έλληνες αναμένεται να εκλέξουν μία κυβέρνηση φιλική προς τις επιχειρήσεις σήμερα Κυριακή, αλλά οι προοπτικές για την πληγωμένη από την κρίση οικονομία της χώρας παραμένουν δυσοίωνες, έγραψε η συνάδελφος Νεκτάρια Σταμούλη στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Σημειώνει σχετικά:

Αφού υπέστη τη βαθύτερη ύφεση στις ανεπτυγμένες χώρες από τη δεκαετία του 1930, η ελληνική οικονομία παραμένει κατά 24% πιο ασθενής από το 2007, πριν την έναρξη της κρίσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Οι πιστωτές της, υπό τη Γερμανία, συνεχίζουν να επιμένουν ότι η χώρα θα πρέπει να επιτυγχάνει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για να εξυπηρετεί τα δάνεια των τελευταίων χρόνων. Οι σκληροί στόχοι των πιστωτών έχουν επιβαρύνει την Ελλάδα με ασφυκτικά υψηλούς φόρους, αποτρέποντας την επιχειρηματική δραστηριότητα και αυξάνοντας τη μετανάστευση, ιδίως των νέων και των μορφωμένων.

Η γραφειοκρατία και το αργό σύστημα της Δικαιοσύνης έχουν αντισταθεί στις πολλές προσπάθειες αναμόρφωσης, καθιστώντας την Ελλάδα ένα από τα πιο δύσκολα μέρη στην Ευρώπη για τις επιχειρήσεις.

Η συνεχιζόμενη οικονομική επιβάρυνση στην Ελλάδα αποτελεί απόδειξη του τιμήματος για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη επιδιόρθωσε την κρίση χρέους που απείλησε να διαλύσει το ευρώ. Χώρες όπως η Ελλάδα έπρεπε να εφαρμόσουν δραστικά μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη, ενώ οι πιστωτές ήταν αρνητικοί στην αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής. Ο σπουδαγμένος στο Harvard και το Stanford ηγέτης της έχει δεσμευτεί να μειώσει κάποιους φόρους, να καταστήσει την Ελλάδα πιο φιλική στις επενδύσεις και να διπλασιάσει τον ρυθμό ανάπτυξης στο 4%.

Αλλά η επιμονή των πιστωτών να συνεχίσει η Αθήνα να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%δεν αφήνει μεγάλες δυνατότητες για φοροελαφρύνσεις. Η απερχόμενη αριστερή κυβέρνηση, που αναμένεται να χάσει την Κυριακή, έχει μειώσει περαιτέρω τις δυνατότητες για δημοσιονομικά περιθώρια με τα προεκλογικά επιδόματα.

«Αν και η ΝΔ επικέντρωσε την προεκλογική της εκστρατεία στις φοροελαφρύνσεις, οι πιστωτές συνεχίζουν να ασκούν αυστηρή έλεγχο στα οικονομικά ζητήματα, παρέχοντας πολύ μικρά δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοια μέτρα. Χωρίς σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν διαβλέπουμε σημαντική απόκλιση για την Ελλάδα από την οδό της αδρανούς ανάπτυξης. Θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 2033 προκειμένου το ελληνικό ΑΕΠ να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, αναφέρει η Oxford Economics.

H Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα διάσωσης το 2018, μετά από οχτώ χρόνια καθεστώτος λιτότητας υπό την εποπτεία των αρχών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Η μείωση των δαπανών και η αύξηση της φορολογίας, που ξεπέρασαν συνολικά το 40% του ΑΕΠ, επιδείνωσε την κατάρρευση. Το ΑΕΠ υποχώρησε πάνω από 25%. Η ανάκαμψη επανήλθε αλλά με αργό ρυθμό. Η ανεργία, αν και μειώθηκε παραμένει στο 18%.

Η λιτότητα μετέτρεψε το έλλειμμα του 15% του ΑΕΠ σε μικρό πλεόνασμα. Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές και οι αποδόσεις των δεκαετών υποχώρησαν δραματικά αγγίζοντας χθες το 2,03%.

Αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις και της δεξιάς και της αριστεράς έχουν έως τώρα αποτύχει να κάνουν την οικονομία πιο ανθεκτική. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 72η θέση της κατάστασης για τις επιχειρήσεις της παγκόσμιας Τράπεζας, σε χαμηλότερη θέση από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα εκτός από τη Μάλτα.

«Οι πιστωτές δεν άφησαν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει αλλά δεν έκαναν και πολλά για να φτιάξουν την οικονομία της. Επιδιόρθωσαν τα δημοσιονομικά ζητήματα με τέτοιο τρόπο που δεν θα επηρεάσει πολύ τις δικές τους οικονομίες και το τραπεζικό σύστημα, και στη συνέχεια είπαν ότι τα υπόλοιπα είναι ευθύνη της Ελλάδας», σχολιάζει ο Chr. Pissarides του London School of Economics.

Η αποτυχία να εφαρμόσουν βαθύτερη αναμόρφωση, παρά τα τρία μνημόνια, δείχνει τη σθεναρή αντίσταση για αλλαγές από τους ελληνικούς θεσμούς και τις ομάδες συμφερόντων, σχολίασε ο Gabriel Sterne του Oxford Economics. «Πρέπει να διατηρούμε σκεπτικισμό», επισήμανε για τις πιθανότητες βαθύτερων αλλαγών υπό τη νέα κυβέρνηση. «Από την άλλη, εάν τα κίνητρα δοθούν από την ελληνική κυβέρνηση, ίσως υπάρξει μεγαλύτερη αποδοχή των αλλαγών», σημείωσε.

Εάν ο Μητσοτάκης κερδίσει, θα έρθει αντιμέτωπος με πολιτικά εμπόδια για να αναδιοργανώσει τον προϋπολογισμό. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι δημόσιες επενδύσεις, που έχουν μειωθεί πάνω από 60% λόγω της λιτότητας, θα πρέπει να αποκατασταθούν. Οι δαπάνες για το ασφαλιστικό κυριαρχούν στον προϋπολογισμό, αφήνοντας πολύ λίγα χρήματα για άλλες προτεραιότητες όπως οι επενδύσεις και η εκπαίδευση. Με πολλές ελληνικές οικογένειες να βασίζονται στη σύνταξη των παππούδων τους, κανένα μεγάλο κόμμα δεν μιλάει για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις.

Ο Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι θα πείσει τους πιστωτές να μετριάσουν τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα αποδεικνύοντας ότι αποφασισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης σε 4%. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες έχουν έως τώρα απορρίψει όλα τα ελληνικά επιχειρήματα για χαμηλότερο στόχο.

«Εάν ο Μητσοτάκης προσέλθει με ένα καλό σχέδιο, ίσως συμφωνήσουν αυτή τη φορά. Αλλά ένας πιο χαλαρός προϋπολογισμός δεν είναι αρκετός για να εκτινάξει την ανάπτυξη. Θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά πώς θα ξοδευτούν τα χρήματα», σχολίασε ο Chr. Pissarides.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων δήλωσε ότι ο δημοσιονομικός ζυγός πυροδοτεί το brain drain. «Η υπερφορολόγηση έπληξε τη μεσαία τάξη πολύ σκληρά, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα. Ως αποτέλεσμα, τα πιο παραγωγικά μέλη του εργαζόμενου πληθυσμού υποχρεώνονται είτε να υπομένουν χαμηλούς μισθούς ή να μεταναστεύουν», επισημαίνει ο ΣΕΒ.

Η απώλεια πολλών από τους καλύτερους επιστήμονες πλήττει και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Πεντακόσιες χιλιάδες Έλληνες έφυγαν από τη χώρα την περίοδο 2010-2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πάνω από το 90% ήταν πτυχιούχοι πανεπιστημίου, και το 64|5 είχε μεταπτυχιακές σπουδές. Πολλοί δεδεν θα επιστρέψουν. 

Τίτλος της ανταπόκρισης: Greece’s prospects remain bleak, whoever governs

Κατά την κατάθεση στεφάνου, το πλήθος τραγουδά αυθόρμητα το «Μακεδονία Ξακουστή»…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: