Κατά την κατάθεση στεφάνου, το πλήθος τραγουδά αυθόρμητα το «Μακεδονία Ξακουστή»…

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Περιφερειαρχη Απόστολο Τζιτζικώστα στις Σέρρες. Φωτογραφία via Νέα Δημοκρατια




Στο άρθρο γνώμης του βρετανικού περιοδικού Economist επισημαίνεται ότι η πόλη των Σερρών ανήκει στην παλιά Ελλάδα: τακτοποιημένη, παραδοσιακή, πατριωτική.

Η πόλη αποτελεί προπύργιο του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), όπου γεννήθηκε ο ιδρυτής του, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Γι ‘αυτό ήταν φυσικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος του κόμματος και ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, να την επιλέξει ως βάση το τελευταίο Σαββατοκύριακο της εκστρατείας πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με το περιοδικό:

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αγαπητός εδώ. Τα χειροκροτήματα τον ακολούθησαν γύρω από τις Σέρρες και ήταν γεμάτος με αιτήματα για selfies. Ένας άνδρας έτρεξε από μια καφετέρια για να πιάσει το χέρι του: «Πρωθυπουργέ μου!» Εδώ, κοντά στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για την προσπάθεια να εμποδίσει τη συμφωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετονομάστηκε σε “Βόρεια Μακεδονία” προκειμένου να διευθετηθεί μια μακρόχρονη διαμάχη. Η αλλαγή, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και οι υποστηρικτές του, υπονομεύει την ταυτότητα και την ακεραιότητα της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας. Η συμφωνία, ωστόσο, έχει περάσει πλέον.

Κατά την κατάθεση στεφάνου, το πλήθος τραγουδά αυθόρμητα το «Μακεδονία Ξακουστή», ένα στρατιωτικό τραγούδι που συνδέεται με τις ελληνικές αξιώσεις για το όνομα. [..] Είναι ο κ. Μητσοτάκης κατάλληλος για την αποστολή; Η ανάκαμψη της Ελλάδας διαψεύδει το πόσο ευάλωτη είναι η θέση της σε μια οικονομική ύφεση και μια νέα ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η οποία μπορεί να οφείλεται στους δημοσιονομικούς θεατρινισμούς της Ιταλίας.

Σε αυτό το σκηνικό, η επιστροφή στην εποχή προ Τσίπρα θα ήταν καταστροφική. […] Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία αυτό το Σαββατοκύριακο. Το κόμμα του ελέγχει ήδη 12 από τις 13 περιφέρεις στην Ελλάδα. Θα έχει πολλά πολιτικά κεφάλαια και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει. […] Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να κάνει κάποιες επιλογές εάν θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά. Το αν έχει το θάρρος να επιμείνει παραμένει να το δούμε. 

ΠΗΓΗ ECONOMIST

Όταν το “όχι” έγινε “ναι”: Ένα σκίτσο για την πιο μεγάλη πολιτική ταχυδακτυλουργία στην ιστορία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: