Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντήσει τον Μάικ Πομπέο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Υπ.Εξ. Νίκος Δένδιας στην Ουάσιγκτον για τις κρίσιμες επαφές με Πομπέο και Μενέντεζ

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται, σε ένα ταξίδι αστραπή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να έχει μια χρήσιμη από κάθε άποψη συνάντηση με τον ομόλογό ττου Μάικ Πομπέο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λίγες μόλις μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Τραμπ της απόφασης να μην πωληθούν τα F-35 στην Τουρκία λόγω της παραλαβής του ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικού συστήματος S-400, οι συζητήσεις του κ. Δένδια αποκτούν μια ιδιαίτερη κρισιμότητα.

Παράλληλα, θα συναντηθεί και με τον φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ενώ θα παραβρεθεί και σε συνέδριο για τη θρησκεία που διοργανώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν όλα τα θέματα της ευρύτερης περιοχής ζήτησαν οι ΗΠΑ και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 το πρωί της Τετάρτης, 17ης Ιουλίου, ώρα Ουάσιγκτον.

Η συνάντηση με τον κ. Πομπέο θα διαρκέσει μία ώρα και αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Όπως έχει καταγράψει ήδη το Hellas Journal η Αμερική επιθυμεί άμεση συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου με την Ελλάδα και ζητά να καθοριστεί η ημερομηνία πραγματοποίησης της στην Αθήνα, στην οποία θα παραστεί και ο κ. Πομπέο.

Η προηγούμενη συνάντηση στρατηγικής έγινε στην Ουάσιγκτον και της ελληνικής αποστολής ηγήθηκαν οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας. Οι επαφές αυτές πρέπει να ιδωθούν μέσα από το φακό της υλοποίησης της στρατηγικής του Γουές Μίτσελ, με την οποία διαφωνούν μερικά ελληνικά και κυπριακά πολιτικά κόμματα και είναι ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε τη στάση και του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευσης πια, καθότι ο σχεδιασμός για τη στενή σχέση με την Ουάσιγκτον ξεκίνησε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, και συνέχισε τις επαφές με επιτυχία ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση επανάληψη των τριμερών χωριστών συναντήσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Πιστεύουν στην Ουάσιγκτον ότι οι τριμερείς αυτές συναντήσεις εξυπηρετούν τη νέα αμερικανική στρατηγική στη Μεσόγειο.

Προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε ότι αφορά τη σχέση με τις ΗΠΑ -και το βασικό πρόβλημα ήταν ότι προεκλογικά δεν έγινε σοβαρή συζήτηση για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα.

Τώρα όμως βρίσκεται ενώπιον της πραγματικότητας (real thing) και πρέπει να πάρει αποφάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα. Σίγουρα οι Αμερικανοί τον κατατάσσουν στους φιλοδυτικούς ηγέτες, που αναμένουν ότι θα συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων του. Και στο Σκοπιανό; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Η πρόσκληση προς τον κ. Δένδια, μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών από την ορκωμοσία του, δείχνει και κάτι άλλο: ότι ο κ. Πάιατ ασκεί μία καλή επιρροή στην Ουάσιγκτον και ότι η ελληνική διπλωματική αποστολή στην αμερικανική πρωτεύουσα, υπό τον πρέσβη Χάρη Λαλάκο έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία και κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως ήταν οι επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Διότι είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς στους γραφειοκράτες στην Ουάσιγκτον ότι μία κυβέρνηση, όπως ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, λάμβανε όλες τις αποφάσεις που ζητούσαν οι Αμερικανοί, αλλά την ίδια στιγμή επέτρεπε σε μία ομάδα, τον «Ρουβίκωνα», που έχει σχέση με το ριζοσπαστικό τμήμα του κυβερνώντος κόμματος, να κτυπά εναντίον ξένων πρεσβειών. Είναι και αυτό μία ελληνική ιδιομορφία, ή όπως το έθεσε ένας διπλωμάτης, κομμάτι πλέον της ελληνικής κουλτούρας και της διαστροφής…