Ο θρασύς Ερντογάν …θυμήθηκε ξανά το Ισραήλ: Οι φίλοι του είναι εχθροί της Τουρκίας, δηλώνει

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και …γεωργός! Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι αντιτίθεται σε όποιον υποστηρίζει το Ισραήλ και την «κρατική τρομοκρατία» του.

“Δεν εγκρίνουμε τη σιωπή σχετικά με την κρατική τρομοκρατία που ασκεί το  Ισραήλ με φρικιαστικό τρόπο στην Παλαιστίνη”, δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με την Press TV του Ιράν.

Μετά από καιρό ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ, για να τονίσει το ηθικό των ισλαμιστών της Τουρκίας και να παίξει το γνωστό παιγνίδι του, που εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του.

Τα σχόλια του κ. Ερντογάν ακολούθησαν την κινητοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών να εμποδίσουν ένα σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που επιδιώκει να καταδικάσει την κατεδάφιση των παλαιστινιακών περιουσιών από το Ισραήλ.

Μία μέρα μετά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας πήγε στο Ισραήλ όπου έτυχε θερμής υποδοχής. Δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Αυτονόητα η σχέση της Ελλάδας προς το Ισραήλ λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. Είναι πάρα πολύ σημαντική και μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του τις όχι καλές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Από εκεί και πέρα  είναι πάντα χρήσιμη ευκαιρία να εξηγεί κάποιος στους Ισραηλινούς φίλους μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα”.

Μιλώντας σε ανώτερους επαρχιακούς αξιωματούχους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «ας γνωρίζουν όλοι ότι όποιος είναι στο πλευρό του Ισραήλ, είμαστε εναντίον τους».

Ο Ερντογάν, ένας γνωστός ισλαμιστής πολιτικός, ο οποίος συχνά επικρίνει το Ισραήλ, υπέστη ένα μεγάλο πλήγμα νωρίτερα αυτό το έτος, όταν η αντιπολίτευση κέρδισε τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης σε επαναληπτικές δημοτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας δεν θα αποτρέψουν τη χώρα από την εδραίωση των στρατιωτικών δεσμών της με τη Ρωσία, ειδικά αυτές που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του σύγχρονου ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από την κατοχική δύναμη.

“Θα ήθελα εκ νέου να δηλώσω ότι δεν υπάρχουν απειλές ή κυρώσεις που μπορούν να μας αποτρέψουμε από την εφαρμογή των προτεραιοτήτων ασφαλείας της χώρας μας”, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών του ΝΑΤΟ συνεχίστηκαν καθώς η Ρωσία παρέδωσε στην κατοχική δύναμη την πρώτη συστοιχία του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία θα λειτουργήσει το σύστημα το επόμενο έτος.

Μετά την παραλαβή του συστήματος S-400 από την Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής του μαχητικού F-35, ανακοινώνοντας ότι το ρωσικό αμυντικό σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συλλέξει πληροφορίες από τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

“Το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρχει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να μάθει για τις προηγμένες δυνατότητές του”, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος σε δήλωσή του στις αρχές του μήνα.

“Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ για πάνω από 65 χρόνια, αλλά η αποδοχή του S-400 υπονομεύει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να εγκαταλείψουν τα ρωσικά συστήματα”, αναφέρει η δήλωση του Λευκού Οίκου.

Όπως είναι γνωστό, η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Άγκυρα προκειμένου να επωφεληθεί από την ένταση με τις ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαία η ένταση μακράς διαρκείας της Τουρκίας σε Αιγαίο-Κύπρο: Όπως και η επιλογή των S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: