Ο ρόλος της Κριστίν Λαγκάρντ για τη διάσωση της Ευρωζώνης και στο “κούρεμα” της Κύπρου

File Photo: Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο Ταμείο Μιχάλη Ψαλιδόπουλο. Φωτογραφία ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΣΦΙΚΗΣ




Εκτενές άρθρο γνώμης για την τοποθέτηση της Christine Lagarde στην προεδρία της ΕΚΤ, με σκιαγράφηση των ικανοτήτων της και των πεπραγμένων της κατά τη διάρκεια της κρίσης, γράφουν οι Josh Zumbrun και Bojan Pancevski στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Οι αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ αποκτά πλέον διπλωμάτη και διαπραγματευτή στη θέση του προέδρου και όχι τεχνοκράτη ή οικονομολόγο, προσδίδοντας ευελιξία στο θεσμό μέσω της συνέχισης της πολιτικής του προκατόχου της, M. Draghi. Επικαλούνται το ρόλο που διαδραμάτισε στη διαφύλαξη της ευρωζώνης από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επιδεικνύοντας πραγματισμό ακόμη κι αν απομακρύνθηκε από τις αρχικές της θέσεις, όπως στην περίπτωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Είναι πιθανό ότι στη νέα της θέση θα χρειαστεί αυτόν τον πραγματισμο, σε μία περίοδο που πολλοί λαϊκιστές επιθυμούν υποβάθμιση του ρόλου των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

«Είναι μύθος να νομίζει κανείς ότι η ΕΚΤ μπορεί να αποκλειστεί εντελώς από την πολιτική. Το γεγονός ότι η αντίδραση της αγοράς στην υποψηφιότητά της ήταν θετική αποδεικνύει ότι οι αγορές χαιρετίζουν στο πρόσωπό της την πραγματιστική της στάση και την πολιτική της ευελιξία», σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, η προσέγγισή της δεν είναι πάντα επιτυχής. Ο συμβιβασμός στον οποίο συνέβαλε για το ελληνικό ζήτημα απέτρεψε τη διάλυση της ευρωζώνης, όμως άφησε την οικονομία της Ελλάδας να πασχίζει μέχρι σήμερα.

Επιφυλάξεις διατυπώνονται και για το ρόλο της στη διάσωση της Κύπρου το 2013.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στο ρόλο της Lagarde κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, την ιδιαίτερη σχέση της με τον τότε Γερμανό υπουργό Οικονομικών, W. Schaeuble και την στενή της συνεργασία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο το 2015 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ανατρέψει τα μέτρα λιτότητας των δανειστών.

Οι αρθρογράφοι εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Lagarde θα είναι πιθανόν οι γερμανικές ευαισθησίες και η αρνητικήστάση του Βερολίνου απέναντι στη διευκολυντική πολιτική της ΕΚΤ.

Τίτλος: What Christine Lagarde brings to the ECB: Flexibility

Tο αξιόχρεο των τουρκικών τραπεζών υποβάθμισε ο Οίκος Fitch: Πρόβλημα για οικονομία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: