Ο Ερντογάν πάλι τα έβαλε με τις ΗΠΑ: Ληστεία αν δεν μας δώσουν τα F-35, τα αγοράσαμε…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Πεκίνο της Κίνας. EPA, MARK SCHIEFELBEIN / POOL




Η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να παραδώσουν στην Τουρκία τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που αγόρασε η χώρα θα είναι “ληστεία”, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε ένα νέο ξέσπασμα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, ο κ. Ερντογάν ασχολήθηκε ξανά με τη διαμάχη του με την Αμερική με αφορμή την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Σημειώνουμε ότι οι εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου δήλωσαν στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και να την εκδιώξει  από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35 εάν αγοράσει και παραλάβει τους S-400.

“Εάν έχετε έναν πελάτη και ο πελάτης κάνει πληρωμές όπως το ρολόι, πώς δεν μπορείτε να δώσετε στον πελάτη τα αγαθά του; Θα πρόκειται για ληστεία”, δήλωσε ο κ. Ερντογάν από την Κίνα.

Υποστήριξε ότι η χώρα του μέχρι στιγμής έχει καταβάλει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα F-35s και ότι έχουν παραδοθεί τέσσερις μαχητικά αεροπλάνα, με τους πιλότους της Τουρκίας να πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για εκπαίδευση.

“Έχουμε συνάψει συμφωνία για να αγοράσουμε 116 F-35. Δεν είμαστε μόνο μια αγορά, είμαστε επίσης συνδυασμένοι παραγωγοί, παράγουμε μερικά από τα εξαρτήματα στην Τουρκία”, πρόσθεσε.

Αφού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ, το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ιαπωνία, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας G20, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα θα γλιτώσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, όταν οι S-400 φτάσουν στη χώρα του.

Όπως σημείωσε το πρακτορείο Reuters, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαιρέσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 και επιβάλουν κυρώσεις στον σύμμαχο του ΝΑΤΟ, θα ήταν μια από τις σημαντικότερες ρήξεις της πρόσφατης ιστορίας στη σχέση μεταξύ των δύο εθνών.

Ο κ. Τραμπ, ο οποίος έδειξε μια ιδιαίτερη συμπάθεια για τον Ερντογάν, θα μπορούσε να αλλάξει πορεία και να προσπαθήσει να αναβάλει τις κυρώσεις. Όμως, μια τέτοια κίνηση που θα ικανοποιούσε την Άγκυρα, έχει ήδη βγάλει εκτός εαυτού τους συμμάχους του Αμερικανού Προέδρου στο Κογκρέσο.

Αυτές οι κυρώσεις θα επιβληθούν στην Τουρκία εάν ο Τραμπ δεν σώσει τον Ταγίπ Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: