‘’Κλείδι’’ η Πελόζι για τους Δημοκρατικούς; Τι πέτυχε στην κατάθεση Μιούλερ και στον προϋπολογισμό

File Photo: Η Νάνσι Πελόζι. EPA, ERIK S. LESSER




Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι εξασφάλισε την υποστήριξη αρκετών Δημοκρατικών για την χθεσινή ψήφιση της συμφωνίας του προϋπολογισμού, ώστε για την ψήφιση του αναφερόμενου νομοσχεδίου να μην απαιτηθεί ούτε μία θετική ψήφος, ενός Ρεπουμπλικάνου.

Η εξέλιξη αυτή, θεωρείται μία νίκη αποφασιστικής σημασίας για την ίδια και τους Δημοκρατικούς, με την Πελόζι να ανακάμπτει πολιτικά, επαναφέροντας την σταθερότητα στην κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από έναν μήνα χαοτικών συγκρούσεων, με συνέπεια την λήψη οδυνηρών αποφάσεων εντός της ίδιας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Παράλληλα, η Πελόζι κατηύθυνε τους Δημοκρατικούς στην διαχείριση της προχθεσινής κατάθεσης του Ρόμπερτ Μιούλερ ενώπιον δύο επιτροπών του Κογκρέσου, ενώ απέτρεψε και μία εσωκομματική εκτροπή της κατάστασης για τους Δημοκρατικούς κι αναφορικά με την ενδεχόμενη παραπομπή ή μη του προέδρου Τραμπ.

Οι εσωκομματικές αυτές επιτυχίες της ηγεσίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, οδήγησαν τους βουλευτές του κόμματος να εγκαταλείψουν από χθες την αμερικανική πρωτεύουσα ελαφρά τη καρδία, καθώς άρχισαν από σήμερα, οι καλοκαιρινές διακοπές τους, διάρκειας έξι εβδομάδων.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, την οποία αρκετοί βουλευτές δεν περίμεναν, βλέποντας την κλιμάκωση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των μετριοπαθών και προοδευτικών Δημοκρατικών, η οποία βγήκε προς τα έξω με την σύγκρουση μεταξύ της Πελόζι και της λεγόμενης “ομάδας” των προοδευτικών γυναικών βουλευτών (Ιλάν Ομάρ, Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, Ρασίντα Τλάιμπ και Αγιάνα Πρίσλεϊ) εδώ κι αρκετές εβδομάδες.

“[Η κατάσταση] δεν είναι πάντα όμορφη και τακτοποιημένη. Είναι συχνά θορυβώδης. Αλλά νομίζω ότι έκανε μία καλή δουλειά και διαχειρίστηκε αποτελεσματικά την ενέργεια, τις ιδέες μας πετυχαίνοντας καλά αποτελέσματα στην ολομέλεια,” παρατήρησε ο Δημοκρατικός βουλευτής Άντονι Μπραουν αναφερόμενος στις ενέργειες της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Πελόζι -για ακόμη μια φορά- απέδειξε ότι μπορεί να επιβιώνει πολιτικά. Δεν υπήρξε διάσπαση για το ενδεχόμενο παραπομπής του προέδρου Τραμπ, ενώ σταμάτησε κι ο εσωκομματικός πόλεμος, μέσω αναρτήσεων στο Twitter από τις τέσσερις παραπάνω αναφερόμενες γυναίκες βουλευτές της προοδευτικής τάσης.

Παράλληλα, περιορίστηκε και η εσωκομματική διαμάχη για τον καθορισμό της πολιτικής ατζέντας των Δημοκρατικών.

“Γνωρίζω ότι όλοι διασκεδάσατε λέγοντας ότι έχουμε διαιρέσεις. Δεν έχουμε διαιρέσεις. Έχουμε διαφορετικές απόψεις,” δήλωσε η Πελόζι χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, χθες το βράδυ.

Έτσι, οι Δημοκρατικοί θα αναχωρήσουν σήμερα από την Ουάσινγκτον για τις μεγαλύτερες χρονικά διακοπές, που θα έχουν κατά την χρονιά που διανύουμε και με την δικομματική νίκη για τον προϋπολογισμό στις βαλίτσες τους, την οποία θα παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους των εκλογικών περιφερειών τους, ενώ η νίκη της Πελόζι αποκατέστησε την αξιοπιστία της, στην ηγεσία των Δημοκρατικών εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων.

“Το μεγαλύτερο μέρος των θετικών σχολίων, το πιστώνεται η Πελόζι. Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό οφείλεται στην ίδια. Επίσης, δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε έναν που δεν αισθάνεται ότι η συμφωνία αυτή [για τον προϋπολογισμό] είναι πολύ καλύτερη, από αυτήν που σκέφτονταν ότι μπορεί να πετύχει η ίδια,” δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Τζιμ Κλάιμπερν.

Παράλληλα, η Πελόζι έκανε μια σειρά προσεκτικών χειρισμών και σε άλλα ζητήματα για τα οποία υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα προκαλούσαν ισχυρές πολιτικές αναταράξεις εντός των Δημοκρατικών, όπως ένα νομοσχέδιο καταδίκης του μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ, το οποίο ψηφίστηκε σχεδόν αθόρυβα, παρά τις αντιδράσεις της προοδευτικής πτέρυγας.

Η ηγεσία των Δημοκρατικών απέφυγε επίσης, άλλες δύο πολιτικές νάρκες (μία απόφαση για την επιβεβαίωση της υποστήριξης στην λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, αλλά κι ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα σύνορα). Τα δύο νομοθετήματα ενοποιήθηκαν, αποφεύγοντας την έμφαση σε ιδεολογικές διαφορές εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών.

Οι Δημοκρατικοί δηλώνουν ότι επί τη βάσει του θετικού πολιτικού κλίματος που διαμορφώθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες των συνεδριάσεων τους μέσα στην εβδομάδα, ξεπέρασαν την κατάσταση εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

“Μοιάζει τόσο πολύ μακρινό,” δήλωσε η Δημοκρατική Βουλευτής Κάρεν Μπας που ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας των μαύρων βουλευτών στο Κογκρέσο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι ΗΠΑ προς βοήθεια των Κούρδων του YPG: Έχουμε στρατεύματα στη Συρία, λένε στον Ταγίπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: