Οι ΗΠΑ προς βοήθεια των Κούρδων του YPG: Έχουμε στρατεύματα στη Συρία, λένε στον Ταγίπ

Η εκπρόσωπος του Στείτ Ντιπάρτμεντ, Morgan Ortagus. Φωτογραφία via S-SPAN




Σαφή και έντονη προειδοποίηση προς την Τουρκία, που δείχνει να σχεδιάζει εκβιαστικά στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρειο Συρία με στόχο τους Κούρδους μαχητές του YPG, απηύθυνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την εκπρόσωπο του Μόργαν Ορτάγκους να κάνει λόγο για «απίστευτα ευαίσθητη» κατάσταση  καθώς «στην περιοχή υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις».

Μετά τις συνομιλίες που είχε στην Άγκυρα ο ειδικός απεσταλμένος της  Αμερικάνικης κυβέρνησης για την Συρία Τ. Τζέφρι, φαίνεται ότι η Τουρκία παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές ότι σε  διαφορετική περίπτωση θα επιχειρήσει μονομερώς και θα εισβάλει στην Συρία, δεν πέτυχε να αποσπάσει από τους Αμερικανούς την συναίνεση για δημιουργία της Ζώνης Ασφαλείας  την οποία επιδιώκει εδώ και καιρό στην Βόρειο Συρία.

Σκοπός της Τουρκίας με την Ζώνη Ασφαλείας δεν είναι άλλος από το να βάλει πόδι στο Συριακό έδαφος και να απομακρύνει και να ξεριζώσει το Κουρδικό στοιχείο από την περιοχή αυτή. Επιδιώκει επίσης να εξασφαλίσει ότι η Ζώνη Ασφαλείας θα επεκταθεί και ανατολικά του Ευφράτη, θεωρώντας φυσικά ότι έτσι θα δώσει οριστικό τέλος στο ενδεχόμενο δημιουργίας Κουρδικής οντότητας φιλικά προσκείμενης στο PΚΚ  στα νότια σύνορα της.

Όμως η Ουάσιγκτον κάθε άλλο παρά δείχνει πρόθυμη να θυσιάσει τους Κούρδους συμμάχους της στην περιοχή  και σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες έχει στείλει αριθμό «στρατιωτικών συμβούλων” στο πλευρό των Κούρδων, ενώ και ο Διοικητής του CENTCOM  Κ. Μακένζι  πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκε τις κουρδικές περιοχές και είχε συνομιλίες με τους επικεφαλής του YPG (που για την Τουρκία θεωρείται  τρομοκρατική οργάνωση).

Η δήλωση του Χουλουσί Ακάρ  μετά την  συνάντηση με την αμερικανική αντιπροσωπεία ότι «δεν θα ανεχθούμε μια καθυστέρηση και θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία, εάν χρειαστεί» προκάλεσε συναγερμό στην Ουάσιγκτον.

“Αυτό είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Έχουμε Αμερικανούς στρατιώτες παρόντες. Όλοι εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τουρκία. Ο πρέσβης Τζέφρι εργάζεται πολύ σκληρά για το θέμα της ασφαλούς ζώνης με την Τουρκία “, δήλωσε η Ορτάγκους.

Οι συνομιλίες του κ. Τζέφρι  στην Άγκυρα συνέπεσαν με την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στα σύνορα με την Συρία καθώς η Άγκυρα θέλει να δείξει την αποφασιστικότητα της  να προβεί ακόμη και σε μονομερή επέμβαση στη χώρα του Άσαντ, επενδύοντας πότε στην ανοχή της Μόσχας και άλλοτε στην αδυναμία της Ουάσιγκτον.

Η εμφάνιση του Τούρκου υπουργού άμυνας σε σύσκεψη με το Επιτελείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τον ίδιο να παρουσιάζει χάρτες επιχειρήσεων που στις φωτογραφίες ήταν με φίλτρο ώστε να μην διακρίνεται η περιοχή  και οι λεπτομέρειες της επιχείρησης  στην Β. Συρία είναι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ, που σαν πρώτο στόχο έχει βεβαίως να αποτρέψει την Άγκυρα  από μια επίθεση στην Β. Συρία η οποία θα οδηγήσει σε  ανεξέλεγκτες καταστάσεις και λόγω φυσικά της παρουσίας εκεί Αμερικανών στρατιωτικών, των οποίων η ζωή θα τεθεί σε κίνδυνο.

Ο Ακάρ προκαλεί χυδαία τον Τραμπ: Έτοιμο το σχέδιο εισβολής εναντίον των Κούρδων (YPG)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: