Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετάει τους πολίτες που είναι συγκεντρωμένοι έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Καθαρή εντολή: Ο πρώτος τα παίρνει όλα, ο δευτερος έχει χρόνο για να κάνει ..παράταξη

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Το εκλογικό σώμα, οι πολίτες αντέδρασαν με τον αναμενόμενο τρόπο. Δίνουν τώρα την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ηγηθεί της μεγάλης προσπάθειας ανασυγκρότησης της χώρας, ηγούμενος ενός μετώπου που παει πέραν της παλιάς δεξιάς συντηρητικής παράταξης, συσπειρώνοντάς τις δυνάμεις που βρέθηκαν απέναντι  στον λαϊκισμό της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι ψηφοφόροι δίνουν ισχυρή εντολή στον κ. Μητσοτάκη, συγχρόνως όμως κράτησαν «ζωντανό» τον κ. Τσίπρα, αλλά φυσικά στις εκλογές ο πρώτος (ειδικά με αυτοδυναμία) τα έχει όλα, ο δεύτερος έχει  χρόνο για …διακοπές και για συγκρότηση του ΝεοΠΑΣΟΚ.

  • Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καθόλου χρόνο, καμία ανοχή, από αύριο το πρωί είναι αντιμέτωπος με τα προβλήματα μ ε έναν εξουθενωμένο λαό, και μια πλειοψηφία που τάχθηκε δίπλα του όχι γιατί είναι  παραδοσιακοί δεξιοί ψηφοφόροι, αλλά γιατί πίστεψαν ότι υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία μεταρρυθμιστικής αλλαγής της χώρας .

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και απέσπασε την έγκριση του Ελληνικού Λαού σε ένα  πρόγραμμα όχι τόσο δημοφιλές και αυτό είναι η επιτυχία της, καθώς ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Κουτσούμπας ή ο κ. Βαρουφάκης μπορούν να αμφισβητήσουν. Εξάλλου είναι νωπές οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα για την λαϊκή εντολή που είχε πάρει (με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε) τον Σεπτέμβριοτου 2015, για να νομιμοποιεί κάθε επιλογή της τετραετίας που ακολούθησε..

Απαλλαγμένος απο κάθε βαρίδι του κόμματος του, έχοντας μια ριζικά ανανεωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα, γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνει, ξεκινά από το απόγευμα την μάχη με τον χρόνο και με τα προβλήματα.

Από το πως θα πορευθεί ο κ. Μητσοτάκης θα εξαρτηθεί και το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα. Γιατι φυσικά το σχεδόν 32% είναι ένα εξωφρενικά μεγάλο ποσοστό για μια περιθωριακή Αριστερά είτε του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ είτε της Ανανεωτικής Αριστεράς. Όμως είναι  πολύ μικρό για μια μεγάλη κεντρώα δημοκρατική παράταξη.

Γιατι ο κ. Τσίπρας κέρδισε την μαγιά, αλλά μένουν πολλά για να κάνει παράταξη, το 32%.

  • Και η  απέλπιδα προσπάθεια που εκανε ο κ. Τσίπρας και πριν τις ευρωεκλογές αλλα κυρίως μετά, έγινε όχι για γυρίσει το ματς το οποίο δεν γύριζε. Αλλά για να δελεασθούν οι ψηφοφόροι  είτε δημόσιοι υπάλληλοι είτε επιδοματούχοι αλλά και άλλοι δημοκρατικοί πολίτες με το φόβητρο της  Δεξιάς.

Διορίζοντας πολίτες και τρομάζοντας  τους υπολοίπους ότι θα απολυθούν από τον Μητσοτάκη, κτίζοντας ένα νέο πελατειακό κράτος, παίρνοντας με επιτυχία το  Know How του παλιού ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι  τυχαίο ότι όπου παλιός ΠΑΣΟΚος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, εκλέγονταν άνετα χθες…

Γιατι προφανως το  Γ’ Μνημόνιο  και η συγκυβέρνηση με το ακροδεξιό ΑΝΕΛ, η επιδοματική-φιλανθρωπική πολιτική, και ταυτόχρονα η προβολή του φόβητρου της «κακιάς Δεξιάς», δεν μπορούν να είναι το αποτύπωμα και το στίγμα της ..προοδευτικής παράταξης το οποίο θελει να καπαρώσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και αρωγός σε αυτό  ήταν βεβαίως το ΚΙΝΑΛ και οι κινήσεις της προέδρου του Φώφης Γεννηματά της οποίας οι παλινωδίες στις στρατηγικές επιλογές, έστειλε παραδοσιακούς Πασοκικους (και όχι κεντροαριστερούς ψηφοφόρους) κατευθείαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το υψηλό ποσοστό  του κ. Τσίπρα τον απαλλάσσει από περιπέτειες καθώς φυσικά κανείς  δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει, αλλά κάθε μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετυχαίνει ένα μικρό βήμα μπροστά στον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της χώρας θα χάνει όλο και περισσότερο την πρόσβαση του στις δυνάμεις εκείνες που από φόβο απώλειας κεκτημένων που συνήθως συνδέονται με το κράτος, βρέθηκαν χθες  στο πλευρό του.

  • Γιατι ο κ. Τσίπρας μάζεψε συγκυριακά το «αντιδεξιό» μέτωπο, τους ψεκασμένους, αριστερούς και ακτιβιστές αλλα χωρίς πραγματικά κεντρώα, δημοκρατική ατζέντα και ταυτότητα, χωρις διαζύγιο με όλα εκείνα που χαρακτήριζαν μέχρι τώρα τον βίο του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς πιά τον συνεκτικό ιστό της νομής της εξουσίας, θα είναι πιο εύκολο να εξανεμισθεί το 32%.

Παντως ο κ. Τσίπρας στην χθεσινή ομιλία παραδοχής της ήττας, εμφανίσθηκε ήπιος και μετριοπαθής όπως δεν μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα, κάνοντας ίσως πρόβες για τον νέο ρόλο του.

Το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν η μοναδική έκπληξη καθώς φυσικά βρέθηκαν πολίτες που ψήφισαν και έβαλαν στην Βουλή τον πωλητή  του …«Τελοπον» και των «χειρόγραφων του Ιησού».

Και έβαλαν στην Βουλή τον κατά γενική παραδοχή αυτουργό της τελικής πράξης της καταστροφής της χώρας τον Γιάννη Βαρουφάκη.

  • Η Χρυσή Αυγή, η οποία ξεπήδησε και ανδρώθηκε στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία και στον αντιμνημονιακό αγώνα, οδηγήθηκε στην συρρίκνωση επιβεβαιώνοντας βεβαιως ότι η εκτίναξη της ήταν συγκυριακό φαινόμενο και όχι στροφή των Ελλήνων στον νεοναζισμό.

Πολύ συζήτηση γίνεται για το υψηλό ποσοστό που διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα έκανε από το 2015 και μετά.

Όμως το γεγονός, η είδηση της χθεσινής ημέρας είναι ότι μια ΝΔ με έναν νέο και στοχοποιημένο από πολλές πλευρές ηγέτη, κέρδισε με μια σχεδόν συντριπτική διαφορά και πλέον έχει τις τύχες της χώρας στα χέρια της. Και ας ελπίσουμε ολοι ότι όταν θα έρθει η ώρα να κριθεί, θα κριθεί και πάλι με την ιδια αυστηρότητα που κρίναμε τον ΣΥΡΙΖΑ  και το ισοζύγιο θα είναι  θετικό. Θετικό όχι μόνο για την  ίδια αλλά για την πατρίδα μας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας: Οι Έλληνες πολιτικοί δεν πρέπει να την αφήσουν να χαθεί