Η μεγάλη ντροπή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής: Άρχισε η διαδικασία της διάλυσής της;

File Photo: Ο γενικός γραμματέας της ναζιστικής οργάνωσης Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος μιλάει στη Βουλή. Ο λαός τους έδιωξε ευτυχώς από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διακρίνονται ο Παππάς, ο Κασιδιάρης και άλλα στελέχη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ήταν ένα ντροπιαστικό αποτέλεσμα για την ναζιστική Χρυσή Αυγή. Με 2.93% οι ακροδεξιοί της Χ.Α. απέτυχαν για λίγο να περάσουν το κατώφλι του 3%. Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, πρέπει πιθανόν να θάψουν για τα επόμενα 4 χρόνια τις πολιτικές τους φιλοδοξίες, γράφει ο Jannis Papadimitriou στην DW.

Και σημειώνει:

Μετά τις εκλογές, ο Νίκος Μιχαλολιάκος μίλησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα για την υποτιθέμενη προδοσία των αλλοτινών συντρόφων του. Είναι η αρχή του τέλους για το κάποτε τρομερό τάγμα; Είναι πιθανό, πιστεύει η πολιτική επιστήμονας Βασιλική Γεωργιάδου, η οποία ερευνά το φαινόμενο της ακροδεξιάς.

Κατά τα προηγούμενα χρόνια, το κόμμα πρακτικά λειτουργούσε σαν εθνοφρουρά, κινητοποιούσε τους ανθρώπους του και κατακτούσε κυρίως στην Αθήνα τα προπύργιά του. Ωστόσο, όταν σταμάτησε η πολιτική επιτυχία, το νεοναζιστικό κόμμα κατέστη μη ελκυστικό για τους οπαδούς του, δηλώνει η Γεωργιάδου. Μια ακόμα συνέπεια: «Η αποκαλούμενη αρχή του αρχηγού δε φαίνεται να λειτουργεί πλέον, ο αρχηγός του κόμματος Μιχαλολιάκος δεν είναι πια αδιαφιλονίκητος».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η δίκη εναντίον του Μιχαλολιάκου και άλλων ηγετικών στελεχών με την κατηγορία της «συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση». Το αδίκημα αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δεκαετή φυλάκιση και σε συνάρτηση με άλλες εγκληματικές πράξεις την ισόβια κάθειρξη. Οι αργοί ρυθμοί της Δικαιοσύνης δεν είναι ο μόνος λόγος της μακράς διάρκειας της διαδικασίας, αναφέρει η Γεωργιάδου. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι περίπλοκα, δεν πρόκειται μόνο για τη δολοφονία του αριστερού ακτιβιστή Φύσσα, αλλά και για άλλα εγκλήματα με πολλούς κατηγορουμένους.

Πάντως, η Χρυσή Αυγή μπόρεσε να γιορτάσει μια επιτυχία στις Ευρωεκλογές τον Μάιο και να στείλει 2 Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. Η πιο διάσημη νέα προσθήκη είναι ο Ιωάννης Λαγός, ο οποίος ήταν παλαιότερα υπεύθυνος για τα συνδικαλιστικά ζητήματα και, σύμφωνα με τη γνώμη της Εισαγγελίας Αθηνών, είναι τουλάχιστον συνυπεύθυνος για τον φόνο του αριστερού ακτιβιστή Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013.

Μόλις σχεδόν έφτασε στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα. Πρώην σύντροφοί του ζητούν να επιστρέψει την έδρα του.

Οι αυξανόμενες εσωκομματικές διαμάχες υποδηλώνουν το τέλος της Χρυσής Αυγής, αναφέρει η Γεωργιάδου. Ωστόσο, δε θα πρέπει κανείς να υποτιμά εντελώς το κόμμα.

«Στην Ελλάδα οι ακροδεξιοί έχουν ένα βασικό κοινό περίπου 7%. Το εάν αυτοί οι ψηφοφόροι γυρίσουν οριστικά την πλάτη στη Χρυσή Αυγή είτε όχι, δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο πειστικά παρουσιάζονται τα μεγάλα κόμματα».

Τίτλος της ανταπόκρισης: Goldene Morgenröte”: Griechische Neonazis vor dem Aus

Ποιος υποδέχθηκε τον τραπεζίτη-ταμία του Ταγίπ μετά την αποφυλάκιση του; Μα ποιος άλλος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: