Ποιος υποδέχθηκε τον τραπεζίτη-ταμία του Ταγίπ μετά την αποφυλάκιση του; Μα ποιος άλλος…

Ο τραπεζίτης της τουρκικής προεδρικής οικογένειας Mehmet Hakan Atilla με τον γαμπρό του Ερντογάν και υπουργό Οικονομικών, Μπερά Αλμπαϊράκ. Φωτογραφία via εφημερίδα Χουριέτ




Ένας Τούρκος πρώην μεγαλοτραπεζίτης, ο οποίος απελευθερώθηκε από μια ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, έφθασε στην Κωνσταντινούπολη χθες Τρίτη 24 Ιουλίου.

Ένα αεροσκάφος της Turkish Airlines, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις 11.30 π.μ. τοπική ώρα, αφού απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, μετέφερε τον Mehmet Hakan Atilla πίσω στην Τουρκία.

O Atilla θεωρείται ο προσωπικός τραπεζίτης της οικογένειας του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, τον Atilla υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο τα μέλη της οικογένειάς του: η σύζυγός του Burçin, ο γιος του Burkan, η μητέρα του Ayşe και ο πατέρας Mehmet Iσık καθώς και στελέχη τραπεζών και κρατικοί υπάλληλοι.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Mehmet Cahit Turhan και ο γενικός διευθυντής της Halkbank, Osman Arslan ήταν μεταξύ εκείνων που καλωσόρισαν την Atilla.

“Ο αδελφός μας Hakan έχει φτάσει στη χώρα ασφαλής και υγιής και έχει επανενωθεί με τα μέλη της οικογένειάς του”, δήλωσε ο Αλμπαϊράκ στους δημοσιογράφους.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Atilla μετά την άφιξή του για να του εκφράσει τις ευχές του για την οικογένειά του.

Ο Atilla, 48 ετών, ήταν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τουρκικής τράπεζας Halkbank, καταδικάστηκε τον Μάιο του 2018 στη Νέα Υόρκη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων για το Ιράν.

Ωστόσο, ο δικαστής επέτρεψε, λόγω καλής συμπεριφοράς, να αποφυλακιστεί ένα χρόνο νωρίτερα. Αφέθηκε ελεύθερος στις 19 Ιουλίου.

Οταν καταδικάστηκε ο Atilla, η Τουρκία απέρριψε την ετυμηγορία ως «σκανδαλώδη απόφαση σε μια σκανδαλώδη υπόθεση» και «μια συνωμοσία με στόχο να περιπλέξει την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας και να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας».

Η σύλληψη της Atilla ήρθε όταν ο Τούρκος επιχειρηματίας Rıza Sarraf συνελήφθη το 2016 στις ΗΠΑ για παραβίαση των κυρώσεων στο Ιράν.

Συνεργαζόμενος με εισαγγελείς, έδωσε μαρτυρία κατά του Atilla, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να καταδικάσει τον τραπεζίτη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ζει; Και “βασιλεύει”; Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: