Η Γερμανία αρνείται τις πολεμικές επανορθώσεις: Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αντιδράσει

Fle Photo: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ανταλλάσει χειραψία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019, στην πρεσβευτική κατοικία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Τόσο η κυβέρνηση της Γερμανίας όσο και τμήμα της αντιπολίτευσης απορρίπτουν το πόρισμα για τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα και επιμένουν στην πάγια θέση που ακολουθεί από τη δεκαετία του ’50 κάθε γερμανική κυβέρνηση, σημειώνει η Deutsche Welle.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η στάση του αντιπροέδρου της ΚΟ των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, ο οποίος με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο δηλώνει στην Deutsche Welle πως η Επιστημονική Υπηρεσία «κάνει λάθος».

Για να τεκμηριώσει την άποψή του επικαλείται τη «Συνθήκη δύο συν τέσσερις» του 1990 και τη Χάρτα των Παρισίων.

Σε διαφορετικά μήκη κύματος με τον κ. Λάμπσντορφ κινείται η αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος «Η Αριστερά» Χάικε Χένσελ, η οποία υπενθυμίζει ότι οι αξιώσεις της Ελλάδας που υποστηρίζονται τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία αφορούν εκτός από τις επανορθώσεις και αποζημιώσεις για θύματα και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

«Πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο που θα πρέπει», σύμφωνα με την κ. Χένσελ, «να διαπραγματευτούν διμερώς η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση με τη συμμετοχή των οργανώσεων των θυμάτων της κατοχής».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ αρκέστηκε να επαναλάβει την πάγια γερμανική θέση πως το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει «νομικά και πολιτικά ρυθμιστεί οριστικά».

Ο δε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο η Γερμανία είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την εκδίκαση των ελληνικών αξιώσεων στη Χάγη. Παραπέμποντας και στη στάση των Αθηνών δήλωσε:

«Προς το παρόν καμία πλευρά δεν σκοπεύει να υποβάλει αυτό το ζήτημα στην κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου.»

Εφόσον η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πως στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχουν νομικές «ασάφειες», τότε δεν θα πρέπει να μη φοβάται να πάει στη Χάγη;

Σε αυτή την ερώτηση της Deutsche Welle ο κ. Μπρόιλ διαβεβαίωσε ότι «φόβο δεν έχουμε ούτως ή άλλως».

  • ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΦΡΑΣΗ ΓΝΩΜΗΣ;

Οι γνωμοδοτήσεις δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από έκφραση γνώμης, εξαρτώνται από το ποιος ρωτά, τι ρωτά, αλλά και το πώς θα δημοσιοποιηθεί η γνωμοδότηση, γράφει ο Sven Felix Kellerhoff στην Die Welt

Γι’ αυτό, άλλωστε, αν κάποιος σοβαρός και ουδέτερος εμπειρογνώμονας ερωτηθεί αν είναι απολύτως βέβαιος ότι μία εκδοχή μπορεί να αποκλειστεί, θα απαντήσει: «Με απόλυτη βεβαιότητα σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί κανείς να πει “Ναι”».

Η βουλευτής της Αριστεράς (Die Linke) Heike Hänsel, ερμηνεύοντας την έκθεση της επιτροπής, δήλωσε πως «η αξιολόγηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας δείχνει ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να ξεφύγει από την ιστορική της ευθύνη».

«Δεν μπορεί να υπάρξει μια πολιτική του ‘τελεία και παύλα’». Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση «απέτυχε ολοκληρωτικά σε αυτό το ζήτημα – νομικά, πολιτικά, αλλά πριν από όλα ηθικά».

Στο σημαντικό ερώτημα εάν η Ελλάδα στην πορεία της αναγνώρισης της επανένωσης της Γερμανίας μέσω της Συνθήκης «Δύο συν Τέσσερα» της 12ης Σεπτεμβρίου 1990 και την μετέπειτα επικύρωσή της από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη εννέα εβδομάδες αργότερα παραιτήθηκε σιωπηρά για αποζημιώσεις, η γνωμοδότηση αποφαίνεται πως:

«Στη Χάρτα των Παρισίων για μια νέα Ευρώπη η Ελλάδα θα μπορούσε ως συμβαλλόμενο μέλος μέσω μίας επιφύλαξης να καταστήσει σαφές, ότι θεωρεί πως το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν έχει διευθετηθεί. Η διατύπωση που επέλεξαν τα συμβαλλόμενα μέρη “με μεγάλη ικανοποίηση… για την τελική ρύθμιση σε σχέση με τη Γερμανία” βρίσκεται υπό τον τίτλο “Ενότητα” και φαίνεται από αυτή τη συστηματική θέση να σχετίζεται μόνο με την επανένωση της Γερμανίας -σε όλη την Χάρτα, όπως και στη Συνθήκη “Δύο συν Τέσσερα”, δεν υπάρχει καμία ρητή αναφορά σε θέματα επανορθώσεων».

Σύμφωνα με την επιστημονική υπηρεσία «Νομική σαφήνεια θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω μίας απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης στη Χάγη επί σχετικής προσφυγής -σε μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσαμε να φτάσουμε μόνο αν η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση οικειοθελώς και ad hoc αποδεχόταν την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου, διότι η κατάσταση τώρα διέπεται από τη γενική δήλωση που υπέβαλε η Γερμανία το 2008, η οποία ρητά ισχύει από την ημερομηνία της δήλωσης».

Τίτλος του κειμένου: Wieein seriöses Gutachten zur Reparationsfrage umgedeutet wi

Νέα «κοφτή» απάντηση Μέρκελ για την υγεία της: Προσέχω την υγεία μου, γνωρίζω τις ευθύνες μου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: