Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, η αλλαγή αρνητικών αναφορών στο σχέδιο ψηφίσματος για ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η ολοκλήρωση των νομοτεχνικών επεξεργασιών για τις άδειες στις εταιρείες TOTAL και ENI, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Έλα να τα πούμε οι δύο μας, ελεύθερα» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιδιώξει στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον Τ/κ ηγέτη και η οποία, όπως επιβεβαίωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έχει ήδη συμφωνηθεί με την πλευρά Ακιντζί να γίνει πριν από τα μέσα Αυγούστου, να διεξέλθουν όλα τα θέματα και ζητήματα του κυπριακού και να αφήσουν μακριά θέματα που είναι παράγοντες κωλυσιεργίας ή αντιπερισπασμού. Αλλού γράφει ότι ολοκληρώθηκαν οι νομοτεχνικές επεξεργασίες για τις άδειες στις εταιρείες TOTAL και ENI και πάνε για έγκριση στο Υπουργικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «προσπαθούμε να αλλάξουμε αρνητικές αναφορές» στο σχέδιο ψηφίσματος για ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ζητούν χρονοδιάγραμμα σε ΣΑ και κατεχόμενα» γράφει ότι ενόψει της αποκλιμάκωσης που επιχειρείται στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της επιστροφής στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκθεση του ΓΓ διεξάγεται σε τεντωμένο σχοινί για την ε/κ πλευρά, η οποία αποδύεται σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αναφορές στην έκθεση περί νέων μηχανισμών συνεργασίας σε θέματα επιβολής του νόμου και λαθρομετανάστευσης. Αλλού αναφέρεται σε έκκληση ΑΚΕΛ προς Αναστασιάδη να συναντήσει τον Μουσταφά Ακιντζί και να στείλουν κοινή πρόταση στον ΟΗΕ για σύγκληση διάσκεψης που θα απορρίπτει εκ προοιμίου κάθε συζήτηση εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ. Σε άλλο θέμα γράφει για «παράδοξη υποχώρηση Ιερωνυμίδου για Ιεροκήπια».

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Στο τετ-α-τετ θα τα πουν όλα» γράφει ότι το ραντεβού των δύο ηγετών το οποίο έχει προγραμματιστεί για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα κρίνει την παραπέρα πορεία των εξελίξεων σε σχέση με το Κυπριακό. Στο πλαίσιο της συνάντησης θα διαφανεί και το κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις για σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι με εμπρηστικό κοκτέιλ, «ιδανικό» για ξέσπασμα πυρκαγιών μοιάζουν οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα και παρόλο ότι δεν ξέσπασε μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά, θεωρείται ζήτημα χρόνου πότε θα συμβεί το κακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αντιδράσεις προκάλεσε η διαγραφή εξωδίκου προστίμου δημοτικού συμβούλου από τον δήμαρχο Αγλαντζιάς που αφορούσε παράνομη στάθμευση οχήματος.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Όλα ανοικτά στο τετ α τετ των ηγετών» γράφει ότι πριν τις 15 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση των δύο ηγετών, με ή χωρίς την παρουσία της κας Λουτ η ατζέντα θα είναι ανοκτή και προσθέτει ότι ο κ. Αναστασιάδης επιθυμεί μια ελεύθερη συζήτηση με στόχο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ο κ. Ακιντζί απαραίτητα θέλει να διευκρινιστούν οι προθέσεις του κ. Αναστασιάδη για την πολιτική ισότητα. Αλλού γράφει ότι μαθητές του Γυμνασίου Βεργίνας απαντούν στον Υπουργό Παιδείας με το αποτέλεσμα έρευνας τους ότι με 670 φωτοβολταϊκές πλάκες με ολική ισχύ 134 KW μπορούν να παράγουν ενέργεια, η οποία θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σε κλιματισμό και ηλεκτρικό ρεύμα στα σχολεία. Σε άλλο θέμα γράφει για «απαράδεκτες συμπεριφορές στην Αργάκα» και αναφέρεται στην επίθεση σε βάρος εμπειρογνωμόνων για το Πρόγραμμα Προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/07/2019

Στην πρώτη θέση της πρωινής ζώνης το “Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά” του ΣΚΑΙ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: